Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
karnemelk

Dit maak je met een overgebleven restje melk

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Overgebleven restje melk

Je koopt een pak melk omdat je net een beetje nodig hebt voor die ene saus of dat heerlijke baksel. Alleen is een pak verse melk niet zo lang houdbaar, zeker niet nadat je deze hebt geopend. Wat als je maar een beetje nodig hebt? Hoe voorkom je dat je na een paar dagen het pak leeggiet in de gootsteen? Wij helpen je met inspiratie! Zo hoef je nooit meer een restje melk weg te gooien.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Opdrinken

De eerste optie is natuurlijk erg voor de hand liggend; drink het laatste restje melk gewoon op. Hou je niet van koude melk? Warm het op en drink het bijvoorbeeld voor het slapen gaan of maak er ’s ochtends een heerlijke cappuccino mee. Ben je op de gezonde tour? Giet het laatste restje melk door een verse smoothie, dat maakt je gezonde drankje net wat romiger. Zo voorkom je dat je straks melk door de gootsteen moet spoelen omdat het over datum is.

Recepten met een restje melk

Je kunt het restje melk ook prima in de keuken gebruiken. Zo zijn er voldoende recepten die een kleine hoeveelheid melk nodig hebben. Zowel zoet als hartig, je kunt er alle kanten mee op. Wij verzamelden onze favoriete recepten waar een beetje melk doorheen gaat. Welke ga jij maken?

Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Staat er bij jou een high tea op de planning? Dan mogen de Britse scones niet ontbreken, bak ze zelf met dit heerlijke recept. Wij gaan voor wat variatie en maken maanzaad-scones. Wel met lemoncurd en een flinke dot clotted cream natuurlijk. Je raadt het al; er gaat een scheutje melk door dit recept.

Naar het recept
Wentelteefjes van croissant

Wentelteefjes van croissant met kaneel en frambozen

Heb je naast een restje melk ook nog wat croissants over? Dan is dit recept ideaal, zeker als ontbijt op bed op zondagochtend. De kaneel en frambozen geven de wentelteefjes nog meer smaak, waardoor ze onweerstaanbaar lekker worden!

Naar het recept
Pistache-ijs

Pistache-ijs

Jadis van The Lemon Kitchen: “Dit is het allerlekkerste ijs ever. Het is zoet, romig, fris en heeft een lichtzoute nasmaak. Ik heb een tip gekregen van de ‘pistache-expert’ van Taormina: maak altijd gebruik van volle biologische melkproducten en van een pure pistachepasta als je pistache-ijs wilt maken! Heel typisch Siciliaans is het om in de zomertijd een ‘broodje ijs’ te eten, dat zijn briochebollen met pistache-ijs. Als je in Sicilië op het strand bent geweest, heb je vast ooit een ijscokarretje gezien. Daar verkopen ze deze broodjes ijs. Ook dit pistache-ijs kun je in een briochebol doen.”

Naar het recept
Romige vissoep met Noorse garnalen

Romige vissoep met Noorse garnalen

Ook hartige recepten maak je gemakkelijk met een restje melk. Zoals deze Noorse vissoep , die ook wel fiskesuppe wordt genoemd. Je kunt de soep met een vissoort naar keuze maken maar wij gaan in dit recept voor witvis en garnalen.

Naar het recept
Naan met korianderboter

Naan met korianderboter

Deze verse naan maak je niet alleen met yoghurt – je raadt het al – maar ook met een restje melk. In combinatie met de korianderboter smaken deze broodjes ontzettend lekker, mits je van koriander houdt natuurlijk.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!