Bereiding

Naan is Perzisch voor brood. De Mongolen namen het brood mee naar Punjab, het noorden van India. Daar bakken ze de broden hangend aan de wand van de tandoor – de oven – waardoor de druppelvorm ontstaat. Zelf maak je zo’n vorm door tijdens het rollen een puntje van het deeg uit te rekken.

  1. Meng 500 g bloem, de suiker, de gist en het zout in een grote kom. Verwarm de melk tot lauwwarm. Pel en snipper de knoflook. Voeg de melk, de yoghurt, 2 el olie, de knoflook, het komijn- of nigellazaad, het korianderpoeder en het ei toe aan het bloemmengsel en kneed het geheel tot een soepel deeg. Kneed het deeg ca. 10 minuten goed door en laat het afgedekt op een warme plaats ca. 1 uur en 30 minuten rijzen.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 250°C / hetelucht: 225°C). Vet een bakplaat in met olie en schuif hem in de oven. Bestuif een werkblad en een deegroller royaal met bloem. Kneed het deeg kort door en verdeel het in ca. 10 porties. Rol iedere portie uit tot een druppelvormige plak, leg ze (eventueel portiegewijs) op de hete bakplaat en bak de naans ca. 10 minuten in de oven.
  3. Smelt de boter. Was de koriander en schud hem goed droog. Hak de koriander fi jn en meng hem met de boter. Bestrijk de naans als ze uit de oven komen direct aan beide zijden met de boter. Lekker met Indiase curry of de kip tikka.

Per stuk: ca. 251 kcal
8 g eiwit | 7 g vet | 38 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp