Pistache-ijs
Eenvoudig4 personen120 minuten bereiden
Jadis: "Dit is het allerlekkerste ijs ever. Het is zoet, romig, fris en heeft een lichtzoute nasmaak. Ik heb een tip gekregen van de ‘pistache-expert’ van Taormina: maak altijd gebruik van volle biologische melkproducten en van een pure pistachepasta als je pistache-ijs wilt maken! Heel typisch Siciliaans is het om in de zomertijd een ‘broodje ijs’ te eten, dat zijn briochebollen met pistache-ijs. Als je in Sicilië op het strand bent geweest, heb je vast ooit een ijscokarretje gezien. Daar verkopen ze deze broodjes ijs. Ook dit pistache-ijs kun je in een briochebol doen."
Ingrediënten
- 500 ml biologische volle melk
- 200 ml biologische slagroom
- 4 eidooiers
- 200 g biologische kristalsuiker
- 125 ml pure pistachepasta (online te bestellen en in sommige speciaalzaken)
- fijngehakte pistachenootjes (optioneel)
- Benodigdheden:
- kookpan
- garde
- Thermapen (thermometer)
- ijsmachine
- vijzel of keukenmachine
- spatel
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Meng de melk met slagroom en breng kort aan de kook in een kookpan.
- Klop de eidooiers los met suiker tot het mengsel wit-gelig wordt. Giet het ei met suikermengsel in de pan met slagroom en melk en verwarm alles op laag vuur ongeveer 3 minuten.
- Roer ook de pistachepasta erdoor, gebruik een thermometer en zet het vuur uit bij 83 °C. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Om het geheel goed te mengen kun je een garde gebruiken.
- Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Laat het geheel minimaal 1 uur afgedekt afkoelen in de koelkast.
- Zet het ijsbakje in de ijsmachine met de deksel erop en zet de stand van ijsbollen aan. Dit duurt meestal 35 min tot 1 uur. Laat het doordraaien totdat het een mooie dikke romige consistentie heeft gekregen.
- In de laatste minuten kun je de pistachenootjes even wat fijner malen in een vijzel of met de keukenmachine; zet ze apart.
- Strooi er vlak voor het serveren nog wat pistachenootjes overheen voor een lekkere bite.

Uit het boek:
The Lemon Kitchen Sicilië
Neem ook eens een kijkje op The Lemon Kitchen voor meer inspiratie!