Advertentie
Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.
Houdbaarheid voeding
Eten weggooien is hartstikke zonde, maar hoe zit dat dan met de houdbaarheid van geopende producten? En wat mag in de vriezer, maar voor hoe lang? Hoe lang kun je vlees, vis, zuivel en andere groenten bewaren? We nemen ze onder de loep.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Houdbaarheid van vlees
- Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid.
- Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren.
- Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
- Pas op met Filet Americain: dit kun je (zonder houdbaarheidsdatum) het beste op dezelfde dag nog opmaken. Het is sowieso niet geschikt om in te vriezen.
- Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden.
- Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers en slavinken gaan in de vriezer 2-3 maanden mee.
- Restjes vlees die overblijven van de barbecue kun je beter niet bewaren en niet invriezen. Dit vlees heeft vaak te lang buiten de koeling gelegen en verliest daarmee de houdbaarheid.
Houdbaarheid van vis
- Alle vissoorten zoals: zalm, haring, makreel, garnalen, tonijn etc. zijn na openen ongeveer 1 à 2 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan tot ongeveer 3 maanden, behalve bij mosselen, die zijn niet geschikt om in te vriezen.
Groenten
De houdbaarheid van groenten is erg divers, maar we maken een klein onderscheid.
- Zo kunnen komkommers en tomaten buiten de koeling, op een donkere plek tot wel 2 weken worden bewaard, maar je kunt ze beter niet invriezen.
- Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling.
- Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Houdbaarheid van zuivel
- Alle zuivelsoorten zoals (chocolade)melk, karnemelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark, vla en slagroom zijn na openen 3 tot 4 dagen houdbaar in de koeling. Deze producten zijn niet geschikt om in te vriezen.
- Kaas is ongeveer 2 weken houdbaar afhankelijk van de soort. Zo zal jonge kaas sneller bederven dan een oudere kaas. Kaas is 2 tot 4 maanden in te vriezen.
- Margarine, halvarine en rauwe eieren kun je 4 weken in de koelkast houden. Boter ongeveer 2 weken. Halvarine en eieren kun je beter niet in vriezen.
Divers
- Rode sauzen zoals tomatenketchup, curry en barbecuesaus zijn circa 9 maanden houdbaar.
- Sausen als mayonaise, fritessaus, knoflooksaus en cocktailsaus zijn na openen maar 3 maanden te bewaren.
- Soep die reeds bereid is kun je ongeveer 2 dagen in de koeling bewaren. In de vriezer tot wel 3 maanden.
- Gebak met slagroom is 1 dag houdbaar in de koelkast. Andere soorten gebak zoals appelgebak of vlaai gaan 3 dagen mee in de koeling. Deze laatste kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.