Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Lindenhoff Perfect gesmoord lamsvlees

Zo zit het met de houdbaarheid van vlees, vis, zuivel en groenten?

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Houdbaarheid voeding

Eten weggooien is hartstikke zonde, maar hoe zit dat dan met de houdbaarheid van geopende producten? En wat mag in de vriezer, maar voor hoe lang? Hoe lang kun je vlees, vis, zuivel en andere groenten bewaren? We nemen ze onder de loep.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Houdbaarheid van vlees

 • Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid.
 • Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren.
 • Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
 • Pas op met Filet Americain: dit kun je (zonder houdbaarheidsdatum) het beste op dezelfde dag nog opmaken. Het is sowieso niet geschikt om in te vriezen.
 • Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden.
 • Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers en slavinken gaan in de vriezer 2-3 maanden mee.
 • Restjes vlees die overblijven van de barbecue kun je beter niet bewaren en niet invriezen. Dit vlees heeft vaak te lang buiten de koeling gelegen en verliest daarmee de houdbaarheid.

Houdbaarheid van vis

 • Alle vissoorten zoals: zalm, haring, makreel, garnalen, tonijn etc. zijn na openen ongeveer 1 à 2 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan tot ongeveer 3 maanden, behalve bij mosselen, die zijn niet geschikt om in te vriezen.

Groenten

De houdbaarheid van groenten is erg divers, maar we maken een klein onderscheid.

 • Zo kunnen komkommers en tomaten buiten de koeling, op een donkere plek tot wel 2 weken worden bewaard, maar je kunt ze beter niet invriezen.
 • Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling.
 • Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
seizoensgroenten

Houdbaarheid van zuivel

 • Alle zuivelsoorten zoals (chocolade)melk, karnemelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark, vla en slagroom zijn na openen 3 tot 4 dagen houdbaar in de koeling. Deze producten zijn niet geschikt om in te vriezen.
 • Kaas is ongeveer 2 weken houdbaar afhankelijk van de soort. Zo zal jonge kaas sneller bederven dan een oudere kaas. Kaas is 2 tot 4 maanden in te vriezen.
 • Margarine, halvarine en rauwe eieren kun je 4 weken in de koelkast houden. Boter ongeveer 2 weken. Halvarine en eieren kun je beter niet in vriezen.
kaas

Divers

 • Rode sauzen zoals tomatenketchup, curry en barbecuesaus zijn circa 9 maanden houdbaar.
 • Sausen als mayonaise, fritessaus, knoflooksaus en cocktailsaus zijn na openen maar 3 maanden te bewaren.
 • Soep die reeds bereid is kun je ongeveer 2 dagen in de koeling bewaren. In de vriezer tot wel 3 maanden.
 • Gebak met slagroom is 1 dag houdbaar in de koelkast. Andere soorten gebak zoals appelgebak of vlaai gaan 3 dagen mee in de koeling. Deze laatste kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.
aziatische saus

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!