Lees verder onder de advertentie
Houdbaarheid voeding
Lees verder onder de advertentie
Eten weggooien is hartstikke zonde, maar hoe zit dat dan met de houdbaarheid van geopende producten? En wat mag in de vriezer, maar voor hoe lang? Hoe lang kun je vlees, vis, zuivel en andere groenten bewaren? We nemen ze onder de loep.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Houdbaarheid van vlees
- Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid.
- Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren.
- Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
- Pas op met Filet Americain: dit kun je (zonder houdbaarheidsdatum) het beste op dezelfde dag nog opmaken. Het is sowieso niet geschikt om in te vriezen.
- Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden.
- Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers en slavinken gaan in de vriezer 2-3 maanden mee.
- Restjes vlees die overblijven van de barbecue kun je beter niet bewaren en niet invriezen. Dit vlees heeft vaak te lang buiten de koeling gelegen en verliest daarmee de houdbaarheid.
Houdbaarheid van vis
- Alle vissoorten zoals: zalm, haring, makreel, garnalen, tonijn etc. zijn na openen ongeveer 1 à 2 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan tot ongeveer 3 maanden, behalve bij mosselen, die zijn niet geschikt om in te vriezen.
Groenten
De houdbaarheid van groenten is erg divers, maar we maken een klein onderscheid.
- Zo kunnen komkommers en tomaten buiten de koeling, op een donkere plek tot wel 2 weken worden bewaard, maar je kunt ze beter niet invriezen.
- Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling.
- Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Houdbaarheid van zuivel
- Alle zuivelsoorten zoals (chocolade)melk, karnemelk, drinkyoghurt, yoghurt, kwark, vla en slagroom zijn na openen 3 tot 4 dagen houdbaar in de koeling. Deze producten zijn niet geschikt om in te vriezen.
- Kaas is ongeveer 2 weken houdbaar afhankelijk van de soort. Zo zal jonge kaas sneller bederven dan een oudere kaas. Kaas is 2 tot 4 maanden in te vriezen.
- Margarine, halvarine en rauwe eieren kun je 4 weken in de koelkast houden. Boter ongeveer 2 weken. Halvarine en eieren kun je beter niet in vriezen.
Divers
- Rode sauzen zoals tomatenketchup, curry en barbecuesaus zijn circa 9 maanden houdbaar.
- Sausen als mayonaise, fritessaus, knoflooksaus en cocktailsaus zijn na openen maar 3 maanden te bewaren.
- Soep die reeds bereid is kun je ongeveer 2 dagen in de koeling bewaren. In de vriezer tot wel 3 maanden.
- Gebak met slagroom is 1 dag houdbaar in de koelkast. Andere soorten gebak zoals appelgebak of vlaai gaan 3 dagen mee in de koeling. Deze laatste kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.
Onze tips
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Oeps, eten iets té pittig? Zo los je het op
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie