Wat is ajvar?

Als je wel eens in een Balkanland op vakantie ben geweest, komt de saus van de afbeelding je vast bekend voor. In landen als Turkije, Bosnië en Kroatië krijg je het vrijwel altijd bij je gerecht geserveerd. Maar wat is ajvar precies? Het is een van oorsprong Macedonische saus, die wordt gemaakt van geroosterde rode paprika, geroosterde aubergine, zout, olie en verschillende kruiden. Nadat de groenten geroosterd zijn, worden de paprika’s gepeld en samen met de aubergine fijngehakt. De groenten stoof je vervolgens een paar uur samen met wat olie en knoflook, tot je deze oranjerode saus overhoudt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Zelf ajvar maken is, zoals je hierboven kunt lezen, een tijdrovend klusje. Vroeger sleepte ik me dan ook een ongeluk op de weg terug naar huis vanuit Kroatië door al die potten ajvar in mijn koffer. Gelukkig kun je de saus tegenwoordig ook gewoon bij de meeste supermarkten kopen. Ze zitten in een een pot en je kunt kiezen uit een scherpe of een milde variant.

Hoe smaakt ajvar?

Nu we je vraag ‘Wat is ajvar?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De saus is toegankelijk en zacht van smaak. De geroosterde paprika’s voeren duidelijk de boventoon. In pittigere varianten proef je ook het pepertje. Ieder merk is weer anders. Probeer dus vooral verschillende soorten uit om jouw favoriet te ontdekken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Ajvar uit pot bewaar je op een droge plek zonder direct zonlicht. De voorraadkast is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Na opening kun je het product meestal nog een dag of tien bewaren in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? De saus is enorm veelzijdig. Serveer het bij vlees of vis, voeg het toe aan je soep of saus of smeer het op een toastje met wat plakjes komkommer on top. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met ajvar:

1. Lahmacun

Lahmacun

2. Cevapcici

3. Rijst met paprikagehakt en ajvar