Wat is vlierbloesem?

Misschien heb je de Engelse benaming ‘Elderflower’ wel eens op een flesje drinken in de supermarkt zien staan. Dat is precies het ingrediënt waar we het vandaag over gaan hebben. Maar wat is vlierbloesem eigenlijk? Deze plant groeit aan een grote struik en heeft kleine witte bloemen. De plant staat van mei tot juli volop in bloei. Als je de bloesem niet plukt, groeien er zwarte bessen aan de plant: de vlierbes. Het fruit is dan in september of oktober rijp.

Waar koop je ze?

Voor vlierbloesem hoeft je niet naar de supermarkt, je plukt het gewoon in het wild. Erg moeilijk is dat niet, want vlierbloesem groeit echt overal en stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats. Maak gewoon eens een rondje door het bos of park en wie weet heb je dan al geluk. Pluk ze het liefst op een droge dag en vroeg in de ochtend, dan heeft de plant de meeste aroma’s. Ook kun je struiken die aan een drukke weg staan het best links laten liggen. Dit in verband met de uitlaatgassen van voertuigen.

Hoe smaakt vlierbloesem?

Nu we je vraag ‘Wat is vlierbloesem?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze plant smaakt. Vlierbloesem heeft een zoete en frisse smaak. Ook de uitgesproken, haast parfumachtige aroma’s zullen je direct opvallen. Als je dit lekkers op de juiste manier verwerkt, ben je vast en zeker onder de indruk van deze plant.

Welk deel is eetbaar?

Heb je dit lekkere plantje geplukt? Schud de vlierbloesemschermen dan eerst even voorzichtig uit om eventuele insecten te verwijderen. Wassen is geen goed idee, want dan gaan veel van de aroma’s verloren. Knip vervolgens de bloemen van de steel. Weet je nog niet hoe je vlierbloesem het beste kunt gebruiken? We geven je tips onder het kopje ‘Wat kun je er allemaal mee?’

Hoe moet je vlierbloesem bewaren?

Pluk je vlierbloesem altijd zo vers mogelijk. Als je er toch niet meteen mee aan de slag gaat, kun je de schermen invriezen. Stop de bloesem dan in een diepvriesbakje of zakje. Let op: bewaar ze niet te lang, want dan gaat de smaak sterk achteruit. Een aantal weken is echt de max. Hoe korter je ze bewaard, hoe beter.

Wat kun je er allemaal mee?

Vlierbloesem is vooral geschikt om limonadesiroop of een dressing van te maken. Ben je benieuwd geworden? Maak dan eens een van deze recepten met vlierbloesem.

1. Zelf maken: vlierbloesemsiroop

Zelf maken: vlierbloesemsiroop

2. Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios

Vlierbloesemdressing van Jonathan Karpathios

3. Perzik-bergamot slush

perzik-bergamot slush