Advertentie
Siroop maken
Een siroop is zo gemaakt. Wanneer je het eens zelf geprobeerd hebt, wil je nooit meer een flesje uit de supermarkt. Want zelfgemaakt is toch het allerlekkerste. Het leuke is dat je met verschillende smaakmakers kan variëren. Daarom delen wij eerst het basisrecept om zelf siroop te maken en vervolgens drie heerlijke zoete recepten om het in te verwerken. Zo zie je hoe gevarieerd én lekker het kan zijn.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf siroop maken
Om zelf suikersiroop te maken, heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Voor 750 ml suiker siroop heb je het volgende nodig: 1 citroen (bij voorkeur biologisch), 400 g suiker en schone fles(sen) of pot(ten). Je kunt je fles of pot als volgt steriel maken: maak alle onderdelen van de fles of pot los en kook ze ca. 5 minuten in ruim kokend water met wat soda. Neem de onderdelen met een tang uit het water en spoel ze met koud water af. Laat drogen op een schone theedoek. Heb je alles op orde? Dan kan je de volgende stappen uitvoeren om zelf suiker siroop te maken:
- Was de citroen met heet water, wrijf hem droog en rasp er de schil fijn af. Pers het sap uit de citroen. Breng in een pan 300 ml water met de suiker, het citroensap en de citroenschil aan de kook. Neem van het vuur en laat afkoelen. Laat de siroop een nacht in de koelkast trekken.
- Zeef door een fijne zeef. Breng de siroop nogmaals aan de kook en schenk hem in een schone glazen fles of pot. Sluit de fles of pot goed af. Gebruik het om limonade van te
maken, om fruit in te pocheren of om er cocktails mee te zoeten.
Zelfgemaakte siroop blijft zo’n zes tot negen maanden houdbaar.
Recepten met siroop
Nu je weet hoe je zelf suikersiroop kunt maken, wil je vast gelijk aan de slag gaan. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gerechten?
Yoghurtsorbet met dragonsiroop
Met een zelfgemaakte siroop heb je een multi-inzetbare smaakmaker in huis. Deze yoghurtsorbet heeft een verrassende peperachtige anijssmaak die mooi samengaat met de dragonsiroop.
Naar het receptGrenadinesiroop met kwark
Wil jij jouw dagelijkse bakje kwark net wat lekkerder maken? Voeg dan wat suikersiroop toe. Dit kan in een smaak naar keuze, al is grenadinesiroop bij ons favoriet.
Naar het receptAnanas met specerijensiroop
Gegrilde ananas kent iedereen onderhand wel maar wat denk je van gepocheerde ananas? Door het fruit in siroop te garen wordt het nog zoeter.
Naar het receptLees ook: No waste: nooit meer citroen verspillen
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.