Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
curry maken

Zó maak jij zelf in 7 stappen curry – incl. zelfgemaakte currypasta!

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Zelf curry maken eng en complex? Niet volgens Marlies Kooiman. In haar kooklesboek 'Receptloos, leer koken uit de losse pols' legt ze helder uit hoe je zelf gerechten samenstelt. Dit is hoe zij eenvoudig een heerlijk geurende pan curry op tafel zet.

Zelf curry maken

Voordat we zelf curry kunnen gaan maken, moeten we eerst weten wat een curry nou eigenlijk is. ‘Curry’ is de parapluterm die wij Nederlanders gebruiken voor verschillende Zuid-Aziatische gerechten met saus en een dampend kommetje rijst erbij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende Indiase curry’s als tikka masala, madras, korma en tandoori. Of juist die pittige rode, groene en gele curry’s uit Thailand. Zelf een snelle, maar toch complex smakende curry maken, is een stuk makkelijker dan je zou misschien wel zou verwachten. Het begint bij de basis; een currypasta. Deze bestaat uit verse aroma’s en specerijen.

Verse aroma’s

Aroma’s zijn van groot belang voor een curry; ze geven het gerecht een diepe en rijke smaak. Bij curry komt die smaak vooral van lente-ui, knoflook, verse gember en verse chilipeper. Daaraan kan ook nog tomatenpuree of koriandersteeltjes, citroengras en kaffirlimoenblaadjes aan worden toegevoegd. Heb je geen lente-ui in huis? Dan kun je ook sjalotjes, een rode – of witte ui gebruiken.

+ Specerijen

Aan de verse aroma’s voeg je vervolgens specerijen toe voor extra diepgang, smaak en richting. Denk hierbij aan specerijen als garam masala, kerriemix, kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, paprikapoeder, kardemom, kaneel en/of chilipoeder. Wanneer je gemalen specerijen kort in een pan verwarmt, komt er extra smaak vrij. Het is nóg lekkerder om hele specerijen te gebruiken en die vlak voor gebruik te vermalen. Je kunt dus zowel gemalen specerijen uit een potje als zelfgemalen specerijen gebruiken, net hoeveel moeite je wilt stoppen in het maken van je currypasta. Voeg per specerij ongeveer 1 à 2 eetlepels naar smaak toe. Met kruidenmixen kun je extra gul zijn omdat de smaken daarin al goed uitgebalanceerd zijn. Doe wat rustiger met heftige smaken als kaneel of chilipoeder; het is vervelend als deze overheersen. Nog niet vaak zelf curry gemaakt? Dan is het een veilige optie om niet meer dan 3 specerijen te combineren.

currypasta

Zelf currypasta maken

Verzamel alle ingrediënten voor de currypasta; de aroma’s, de specerijen, zout en zonnebloemolie. Vermaal de ingrediënten vervolgens tot er een fijne pasta ontstaat en je hebt de basis van je gerecht; zelfgemaakte currypasta. Voor die dagen dat er een verloren stukje gember en verdwaald knoflookteentje naar je staren, is dit de perfecte oplossing voor het avondeten! Voor een enkele hoeveelheid is het handig om de currypasta te maken met een staafmixer: of in een hoge kom, of met het bijgeleverde hakmolentje. Ook kun je een minikeukenmachine, spice grinder of vijzel gebruiken.

3x basis currypasta’s

Op zoek naar wat inspiratie? Bij het maken van curry’s kun je deze drie eenvoudige basiscurrypasta’s uit je hoofd leren; een rode en gele die Indiaas smaken en een frisse groene die meer Thais qua smaak is.
Rood: Lente-ui, verse gember, knoflook, rode chilipeper + 3x tomatenpuree, 3x garam masala, 1x paprikapoeder
Geel: Lente-ui, verse gember, knoflook, groene chilipeper + 3x kerriemix, 1x kurkuma, 0,5x kaneel
Groen: Lente-ui, verse gember, knoflook, groente chilipeper + verse citroengras, koriandersteeltjes, limoenrasp, kaffirlimoenblaadjes (wel heel goed pureren, zodat er geen ‘draadjes’ inzitten)

Zelf curry maken in 7 stappen!

Het maken van de zelfgemaakte currypasta was misschien nog wel de meest uitgebreide stap, de rest volgt snel. Bij de volgende stappen kun je weer naar smaak variëren. Jij kiest de ingrediënten die jij lekker vindt. Zo kies je bij stap 2 zelf de groenten en eiwitbron die je lekker vind om aan te bakken, kies je bij stap 4 waarmee je de curry aanlengt en is stap 5 het moment om groentes mee te koken. Jij maakt de curry hoe jij ‘m lekker vindt!

Stap 1: Currypasta aanbakken

Bak je zelfgemaakte currypasta rustig in een pan aan voor 5 – 15 minuten. Dit doe je om de rauwe smaak van de currypasta eruit te bakken, en een zoete smaak te ontwikkelen. Hoe langer, hoe zoeter. Gebruik wat extra zonnebloemolie als het geheel te veel plakt en voeg een klein beetje water toe wanneer het neigt aan te branden.

currypasta maken

Stap 2: Groenten aanbakken

Vervolgens is het tijd voor de groenten. Schuif hiervoor de currypasta naar de zijkant van de pan. Voeg wat extra zonnebloemolie aan te pan toe en bak de groenten aan. Hiervoor zijn de volgende groentes geschikt: pompoen, paprika, aubergine, courgette, wortel of champignons. Dit is ook het moment om een eiwitbron zoals panir of tofoe toe te voegen. Wil je graag vis of vlees aan je curry toevoegen? Biefstuk, kip(dij)filet, varkenshaas, stoofvlees van rund, varken of lam en ook witvis en gamba’s kunnen heerlijk zijn in een curry. Snijd ze in smalle repen of blokjes, doe er wat zout op en bak ze aan in een koekenpan tot ze bijna gaar zijn. Schep vervolgens het vlees of vis uit de pan en zet apart op een bordje. In een latere stap kun je ze weer aan de curry toevoegen. Je wilt namelijk niet dat ze overgaar worden. Heb je haast? Dan kun je stap 1 en 2 ook tegelijkertijd uitvoeren. Gebruik hiervoor wel 2 verschillende pannen.

groenten curry

Stap 3: Blus af met wat water

Zijn de groenten en eiwitten gaar? Giet een scheutje water in de pan en roer alle aanbaksels los met een houten lepel. Zo worden alle smaken mooi in je gerecht opgenomen. Ook stopt het aanbakken van de currypasta hierdoor. Zo kan jij rustig verder naar stap 4.

Stap 4: Aanlengen met kokosmelk of tomaten uit blik

Vervolgens is het tijd om het currypasta mengsel aan te lengen met kokosmelk. Qua hoeveelheid moet het genoeg zijn om straks de groenten erin te kunnen garen, genoeg om te kunnen dippen met naan, genoeg om de rijst te bedruipen, maar niet zoveel dat het op soep begint te lijken. Geen kokosmelk in huis? Je kunt ook volle yoghurt (wel van het vuur af, om schiften te voorkomen) of crème fraîche toevoegen. Sudder de currysaus niet te lang door; anders wordt hij pittiger en gaat de frisheid achteruit. Je kunt het mengsel ook aanlengen met tomaten uit blik. Laat de saus dan wel minimaal een half uur pruttelen om de licht bittere smaak in de tomaten te laten ontwikkelen tot zoete smaken.

curry aanlengen

Stap 5: Gaar kookgroenten in de currysaus

Tijd om alle overige ingrediënten toe te voegen! Kies de groenten die jij lekker vind. Dit is het moment waarop groenten die gekookt moeten worden, mooi kunnen garen de currysaus. Denk hierbij aan groenten zoals: aardappel, zoete aardappel, sperziebonen, broccoli, bloemkool, peultjes, Chinese kool, paksoi en/of maiskolfjes uit blik. Zijn de groentes gaar? Dan kun je naar smaak nog groenten als taugé, spinazie, doperwten, verse tomaatjes en rode linzen of kikkererwten uit blik toevoegen. Dit is ook het moment om de eerdere gebakken vis of vlees weer terug aan de curry toe te voegen.

curry maken

Stap 6: Proef

Pak een eetlepel en proef je zelfgemaakte curry. Is ‘ie nog niet helemaal naar smaak? Geen paniek! Een beetje limoensap, een scheutje vissaus en een theelepeltje bruine basterdsuiker kunnen precies het verschil maken. Voeg deze naar smaak toe.

Stap 7: Garneer met verse koriander en yoghurt

Als het goed is, smaakt je curry nu helemaal naar jouw wens; pittig, rijk en vol. Tijd om wat contrasterende smaken toe te voegen. Volle yoghurt naast de curry koelt de pittigheid iets af. Verse koriander en een rauw lente-uitje zorgen voor een fris contrast, cashewnoten of papadums voor een lekkere bite, chutney voor een zoete kick. Witte rijst en naan vormen een zachte, neutrale bodem voor al die rijke smaken.

curry maken

Leer receptloos koken

Bevalt deze stijl van uitleg je? In kooklesboek ‘Receptloos, leer koken uit de losse pols’ wordt je op dezelfde manier langs nog veel meer gerechten meegenomen. Door middel van een praktische methode, de nodige basiskennis, een multi-inzetbaar zevenstappenplan en heel veel voorbeelden en foto’s, leert Marlies je uit de losse pols koken: ‘receptloos’ koken noemt ze dat. Hoe relaxed om de koelkast open te trekken, en met wat je daar vindt, zomaar iets lekkers te kunnen koken, toch? Volg Marlies op Instagram voor een wekelijkse portie receptloze tips of koop het boek op www.receptloos.nl

receptloos

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!