Advertentie
In de winter gaat er niks boven stoofvlees. Het is de ultieme comfort food die ons elke keer weer doet verwarmen. Of je nu boeuf bourguignon, Nihari (Pakistaanse runderstoof), goulash of klassiek stoofvlees gaat maken, met deze gouden tips wordt het een gegarandeerd succes!
Wil je meer leren over stoven en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Welk vlees gebruiken voor stoofvlees?
Voordat je kan beginnen, is het belangrijk om het juiste vlees in huis te halen. Want niet elk stuk vlees is even geschikt om te stoven. Het beste kan je kiezen voor vlees met wat vet eraan. Want vet geeft smaak af. Runderlappen, riblappen of sukadelappen zijn bijvoorbeeld erg geschikt om stoofvlees mee te maken. Dit vlees bevat namelijk veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven mooi mals wordt. Hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt. Laat het vlees dus gerust uren in de pan pruttelen. Hoe langer, hoe lekkerder! Stoofvlees is perfect wanneer het uit elkaar valt.
Mals stoofvlees maken
Heb je het juiste vlees gekozen en gekocht? Dan is het tijd om er stoofvlees van te maken. Voor elk stuk vlees geldt: hoe langer je het stooft, hoe lekkerder het wordt. Toch kent elke vleessoort zijn eigen minimale bereidingstijd. Zo gaar je runderlappen minimaal 1,5 uur, riblappen minimaal 2 uur en sukadelappen minimaal 3 uur. Maar onthoud: hoe langer, hoe beter. Laat het stoofvlees vooral de hele dag op het vuur pruttelen. Zo wordt het vlees botermals en trekken de smaken er goed in. Heb je haast? Dan kan je ervoor kiezen om de stoof in een snelkookpan te maken.
Stoofvlees maken: tips
Daarnaast zijn er nog een aantal tips waar je rekening mee kan houden bij het maken van stoofvlees. Zo doe je er goed aan om het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast te halen. Wanneer je vlees nog niet op kamertemperatuur is en je het te koud in de pan stopt, kan het taai worden. De vezels van het vlees trekken zich dan samen waardoor ze het vlees geen vocht meer kan opnemen. Zonde van al die heerlijke smaken! Om dezelfde reden kan je de andere ingrediënten het beste pas toevoegen wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Zo is het niet verstandig om koud bier, wijn, bouillon of water aan je stoofvlees toe te voegen.
Ook is het belangrijk om de juiste pan te kiezen. Je kan het beste een pan met een dikke bodem gebruiken wanneer je stoofvlees gaat maken. Een dikke bodem zorgt er namelijk voor dat de inhoud van de pan gelijkmatig verwarmd wordt. Stoofpannen en braadpannen zijn perfect te gebruiken voor het maken van stoofvlees.
Stoofvlees maken: de laatste tip
Tenslotte is het belangrijk om in de gaten te houden dat je vlees stooft. Dat lijkt logisch want je maakt immers stoofvlees. Toch wordt veel stoofvlees niet gestoofd maar gekookt. Het resultaat? Taai vlees. Zorg er dus altijd voor dat je vlees op een laag vuurtje blijft pruttelen zonder dat het te warm wordt. Zet hiervoor de deksel schuin op de pan zodat de warme lucht wat kan ontsnappen.
Stoofvlees recepten
Wil je stoofvlees gaan maken en kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan de drie onderstaande klassieke stoofgerechten eens!
Goulash
Goulash is de trots van Hongarije. Er zijn veel verschillende varianten maar de meest traditionele versie maak je met rundvlees, aardappels, tomaten en paprika.
Naar het receptBoeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is een klassiek Frans gerecht. Je maakt de stoof onder andere met rundvlees, champignons en wijn.
Naar het receptNihari (Pakistaanse runderstoof)
Wat minder bekend is Nihari. Dit is een Pakistaanse runderstoof. Traditioneel wordt het als ontbijt gegeten. Maar jij kunt ‘m natuurlijk bij het avondeten serveren, met knapperige naan en frisse smaakmakers zoals gember en citroen.
Naar het receptElke maand inspiratie?
Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!
Lees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.