Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Fabada stovember

Zo maak je een stoofgerecht in een braadpan, snelkookpan of multicooker

In samenwerking met Tefal

Advertentie

#Stovember met Tefal

Elk jaar maken we er in november een feestje van, want vier jaar geleden riep Tefal #stovember in het leven. Daarom staat ons november-nummer vol heerlijke stoofgerechten en delen we online de beste tips & tricks om zelf te stoven. Zo leggen we je in dit artikel uit hoe je een stoof het beste kan bereiden in een braadpan, snelkookpan of multicooker.

Iedere week recepten en kooktips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stoofgerecht recept

Speciaal voor #stovember maakten wij dit heerlijke stoofgerecht. Fabada asturiana is een typisch streekgerecht uit het noorden van Spanje en wordt gemaakt met grote witte bonen, spek, worst en uien. Door deze vullende en voedzame ingrediënten wordt het gerecht in Spanje vooral tijdens de koudere maanden gegeten. Dat maakt de Spaanse stoof perfect voor deze tijd van het jaar! Wil jij dit stoofgerecht gaan uitproberen? Lees dan snel verder, wij leggen je uit hoe je deze Spaanse stoof in een braadpan, snelkookpan of multicooker kan bereiden.

> naar het bonenstoof recept

Fabada spaanse bonenstoof

Zelf aan de slag met het stoofgerecht?

Wil jij deze heerlijke stoof (of een variatie erop) gaan maken? Dan is het aan te raden om het recept wat aan te passen. Foodies chef Willem ontwikkelde het recept namelijk om specifiek in de braadpan te bereiden. Dit vraagt om een andere bereiding dan de multicooker of snelkookpan.

Het handige van een braadpan is dat deze ontzettend veelzijdig in gebruik zijn. Door de constante temperatuurgeleiding kan je er goed in stoven, maar de pan is ook geschikt voor hoge temperaturen. Ideaal voor dit recept waarbij je het vlees eerst op het fornuis aanbakt en vervolgens in de oven nagaart. Het grote nadeel van een gietijzeren braadpan is wel dat deze door het materiaal zwaar van stuk zijn. Daarnaast ontbreekt meestal een anti-aanbaklaag. Gelukkig heeft Tefal daar een oplossing voor. De Tefal Trattoria braadpannen zijn gemaakt van gegoten aluminium. Hierdoor zijn de pannen tot drie keer minder zwaar dan gietijzeren pannen en houden ze perfect de warmte vast.

stovember tefal pan

Multicooker

Wil je het stoofgerecht in de multicooker gaan bereiden? Goed idee! De slowcook-functie van het apparaat is namelijk ideaal om gerechten op constante temperatuur langere tijd te laten sudderen. Een stoof leent zich hier perfect voor. Wel vraagt het om wat aanpassingen in het bonenstoof recept. Zo heb je voor de bereiding in de multicooker weinig vocht nodig omdat het verdampte vocht continu condenseert en terug in de pan loopt. Voeg bij de tweede stap van het recept dus slechts een scheutje water toe. De bonen hoeven heus niet onder water te staan zoals in het recept beschreven staat. Maak je geen zorgen dat dit misgaat, in een multicooker kan je eten praktisch niet verbranden. Daarnaast moet je de gegeven bereidingstijden en temperaturen van het recept wat aanpassen. Zo kan je bij het stoven in een multicooker het beste uitgaan van een temperatuur van 114 graden en een gemiddelde bereidingstijd van 30 minuten. Maar let op: deze bereidingstijd is indicatief. Het hangt van de ingrediënten af hoeveel tijd je precies nodig hebt. Zo vraagt de ene stoof om een bereidingstijd van twee uur en de andere stoof om drie kwartier. Hoeveel tijd je uiteindelijk nodig hebt, leer je door ervaring. Experimenteer er dus vooral op los en gebruik je kookervaring en gezonde verstand.

Snelkookpan

Misschien denk je bij stoven niet gelijk aan een snelkookpan maar deze pan is er zeer geschikt voor. De pan is handig voor iedereen die snel een stoofgerecht op tafel wilt zetten. In principe werkt een snelkookpan net als een ‘normale’ pan. Het verschil zit ‘m in de druk die wordt opgebouwd in de pan. Deze druk zorgt ervoor dat het kookpunt wordt verhoogd waardoor de stoof sneller gaar is. Wanneer je gerechten gaat bereiden in de snelkookpan kan je de bereidingstijd van je gerecht met ongeveer tweederde verkorten in vergelijking met een braadpan. Dus voor wie het bonenstoof recept in de multicooker wilt bereiden: je kan de stoof ca. 30 minuten in plaats van 1 uur en 30 minuten laten sudderen. Tel uit je winst!

stoofpan tefal

Lees ook: Dit zijn de lekkerste wereldse stoofgerechten #stovember

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!