Wat is spijs?
Je kent het vast uit diverse baksels, maar wat is spijs eigenlijk? Het wordt gemaakt van suiker en gemalen amandelen. Door aan dat mengsel vocht toe te voegen krijgt je een stevige, deegachtige massa. Dat vocht kan water zijn, of citroensap, of eiwit. Eiwit geeft iets meer structuur, maar maakt de spijs gevoeliger voor bederf. Citroensap geeft meer smaak, maar te veel gaat overheersen. Ideaal is daarom een combinatie van beide. Omdat amandelen duur zijn, wordt in veel goedkope producten spijs gebruikt die van bonen is gemaakt. Geen goede vervanging als je het ons vraagt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt spijs?
Nu we de vraag ‘wat is spijs?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Het smaakt over het algemeen rijk – het is zoet, het is smeuïg het heeft de kenmerkende lichtbittere bijsmaak van amandelen. Idealiter is spijs enerzijds zijdezacht van structuur, maar heeft ook nog net een beetje bite van de amandelen. Het is daarmee de ideale vulling voor vele deegsoorten – van brooddeeg tot bladerdeeg.
Hoe vervang je het?
Als je niet van spijs houdt, kan je het beter gewoon weglaten uit het recept. Maar stel dat je niet van amandelen houdt, dan kan je ook experimenteren met andere soorten noten. Van hazelnoten of walnoten kun je bijvoorbeeld ook spijs maken. De smaak is natuurlijk anders, en zelfs de structuur zal enigszins veranderen, maar het kan heerlijke varianten opleveren waarmee je verrassende taartvullingen of andere baksels mee kan maken.
Waar koop je het?
Je kunt het overal wel krijgen; de meeste supermarkten hebben het bij de bakproducten liggen. Let er wel op dat amandelen een prominente plek hebben in de ingrediëntenlijst. Ook bij de notenkraam op de markt, of bij de bakker, kan je vaak spijs van goede kwaliteit krijgen. Het leukste is het natuurlijk om het zelf te maken – en helemaal niet moeilijk. Meer dan amandelen of amandelmeel, suiker en wat citroensap heb je niet nodig.
Wat kan je er allemaal mee?
De bekendste voorbeelden zijn al genoemd: banketletter, kerststol, gevulde speculaas of gevulde koeken. Maar er zijn veel meer toepassingen. Met amandelspijs als basis bak je ook heerlijke bitterkoekjes, of maak je frangipane. Ook leuk om te proberen: je kan dezelfde methode loslaten op andere noten. Denk aan walnotenspijs, of hazelnotenspijs: ideaal om je taarten nog rijker te maken. Nog een kleine baktip tot slot: roer de spijs voor je het verwerkt los met een beetje eidooier. Dat geeft een heerlijk smeuïg resultaat na het bakken!
Recepten met spijs:
Appeltjes met spijs uit de oven
Een heerlijke nagerecht, bijvoorbeeld voor aan het eind van een uitgebreid diner. De zoete en frisse smaak van appels past perfect bij amandelspijs. Maak van tevoren de spijs zelf om er een leuk weekendproject van te maken!
> naar het recept: appeltjes met spijs uit de oven
Focaccia met spijs en amandelen
Kerstbrood, maar dan nét even anders. Dit Italiaanse platbrood is oorspronkelijk hartig met olijfolie en kruiden als rozemarijn. Van deze zoete variant gaan we ook watertanden, probeer maar eens uit!
> naar het recept: focaccia met spijs en amandelen
Gevulde speculaas
Zin in een leuke middag? Dan is gevulde speculaas bakken een echte aanrader. Het is even een werkje, maar dan kun je op pakjesavond wél het hele gezin verrassen met wat lekkers. Als ze tenminste zoet zijn geweest…
> naar het recept: gevulde speculaas