Advertentie
Gebruik jij ook wel eens kappertjes tijdens het koken? Wij vinden ze heerlijk, want ze geven net dat beetje extra aan je gerecht. Maar wat zijn kappertjes eigenlijk en waar kun je ze het beste mee combineren? Dit moet je weten over de heerlijke smaakmaker kappertjes.
Wat zijn kappertjes?
Je ziet ze vast regelmatig voorbijkomen, al moeten we stiekem altijd goed zoeken in de supermarkt. Maar wat zijn kappertjes eigenlijk? Het zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant, die vanaf de maand mei tot en met augustus geoogst worden. Je kunt ze dan nog niet eten, want ze moeten eerst geconserveerd worden in pekelwater, azijn en soms in olie. De smaakmakers worden vooral veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar in de Franse keuken zie ze steeds vaker. Een bijzondere soort is de kapperappel. Dit is een grotere variant die veel wordt gebruikt in de Spaanse keuken. In het artikel ‘wat zijn kapperappeltjes en wat kun je ermee?‘ vertellen we je alles over deze soort!
De kappertjesplant houdt van een warm klimaat en kom je vooral tegen in het Middellandse Zeegebied. Hier een kappertjesplant houden is geen optie, maar niet getreurd: je kunt ook Oost-Indische waterkers gebruiken. Bij de waterkers pluk je het zaadbolletje dat overblijft als ze nog vers zijn (in tegenstelling tot de bloemknoppen zoals bij de kappertjesplant). Deze zaadbolletjes leg je vervolgens in zout of azijn et voilà, je hebt je eigen kappertjes.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De smaak van kappertjes
Alle soorten kappertjes hebben een lichtgroene kleur als ze geplukt worden. De kleur wordt donker door azijn en zout. Kappertjes hebben over het algemeen een frisse, peperige en pikante smaak, die nog wordt beïnvloedt door het soort water waar ze in zitten. Varianten die in olijfolie zitten hebben een wat minder heftige smaak dan de kappertjes die in zout of azijn zitten. Daarnaast hebben de meeste kappertjes een wat zure smaak door de azijn.
Hoe kies je de juiste?
Als je kappertjes gaat kopen is het raadzaam om te kijken naar de kleur van het zoute water. Het water moet namelijk doorzichtig zijn in plaats van troebel. Als het zoute water troebel is geworden betekent dit dat je kappertjes oud zijn en niet meer lekker zullen smaken.
Recepten met kappertjes
Kappertjes worden vaak gebruikt ter garnering, maar ze zijn ook erg lekker in salades. Combineer deze zure bommetjes dan met een frisse, zoete salade als tegenhanger. Als je vitello tonnato gaat maken kunnen de kappertjes niet missen. Dit is één van de basis ingrediënten van de saus, maar ook hier gebruik je ze als garnering. Kappertjes kun je verder goed combineren met vis of met vlees in diverse gerechten.
Zwaardvis met krokante kappertjes
Dit recept komt uit het boek ‘Lekker thuis‘ van Alison Roman: “Zwaardvis is een van de weinige vissoorten die vleesachtig genoeg is om zonder vel onbevreesd in een koekenpan te bakken. Hij plakt niet vast en scheurt niet, maar krijgt gewoon een goudbruine korst, bijna zoals een biefstuk (bijna). Je kunt zwaardvis dus met gemak op dezelfde manier behandelen. Ik ben gek op de manier waarop de kappertjes krokant worden in de bruinende boter, maar als kappertjes niet je ding zijn, kun je ze ook vervangen door 2 eetlepels gekneusde olijven of een paar schijfjes citroen.”
Vitello tonnato
Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Bekijk snel het recept!
Courgetterolletjes met kappertjes en tomaat uit de oven
Deze courgetterolletjes zien er niet alleen feestelijk uit als je ze serveert in de ovenschaal, ze smaken ook nog eens ontzettend lekker. Niettemin door de combinatie van tomaat, kappertjes, verse kruiden en kaas. De oven doet overigens ook nog eens het meeste werk, ideaal dus!
Gemarineerde gerookte zalm
Bart van Olphen maakte dit recept: “In gerookte vorm vind ik wilde zalm net iets lekkerder dan de gekweekte variant. De zachte bijna boterachtige structuur en de volle rijke smaak van sockeye zalm heeft niet veel nodig, maar het marineren met olie en citroen is een mooie toevoeging voor een heerlijke lunch of als voorgerecht.”
Aardappelsoep met kappertjespesto en gebakken paddenstoelen
Pesto maak je toch met basilicum? Klopt, normaal gezien wel; maar voor dit recept maken we een heerlijke pesto van kappertjes. De diepe en zurige smaak past perfect bij de romige aardappelsoep en de gebakken paddenstoelen.
Onze tips
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.