De perfecte kaasfondue maken

Kaasfondue is een oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstig gerecht van gesmolten kaas. De benaming ‘fondue’ betekent in het Frans dan ook niets anders dan ‘gesmolten’. Je serveert kaasfondue in een pan boven een brander zodat de fondue warm en romig blijft. Met behulp van lange, smalle fonduevorkjes kan iedereen stukjes brood of andere ingrediënten naar smaak in de gesmolten kaas dippen. Later zijn er meer variaties op deze klassieke fondue ontstaan, zoals vleesfondue of chocoladefondue. Hierdoor is ‘fondue’ in de loop der tijd een algemene benaming voor de techniek geworden. Om verwarring te voorkomen wordt er dan ook vaak over ‘kaasfondue’ gesproken in plaats van alleen ‘fondue’.

Ook iedere week recepten & weetjes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschillende soorten kaas

Voor een goede kaasfondue kun je het beste verschillende soorten kaas gebruiken. Iedere kaas heeft zijn specifieke eigenschappen en door deze met elkaar te combineren, bereik je de perfecte consistentie en smaak. De meest klassieke combinatie is Emmentaler met Gruyère, maar je kunt natuurlijk mixen & matchen naar hartenlust. Zo wordt er ook vaak Appenzeller gebruikt in kaasfondue. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Probeer dan eens Gorgonzola toe te voegen aan je kaasfondue. Hou je meer van zachte smaken? Voeg eens wat kruiden- of roomkaas toe. Het belangrijkste is dat je kaas toevoegt die een goede smeltcapaciteit heeft. Daarnaast werkt het niet om hele stukken kaas in de pan te gooien, zorg dat de kaas geraspt is. Gebruik geen geraspte kaas uit een zakje want deze smelt minder goed dan versgeraspte kaas. Reken op ongeveer 150 gram kaas per persoon.

Kaasfondue met wijn maken

Wijn is een van de essentiële ingrediënten van kaasfondue. Het versterkt de smaak van de fondue en geeft hem fruitige tonen en aroma’s, maar het heeft ook een belangrijke functie. Het wijnsteenzuur in de wijn zorgt er namelijk voor dat de eiwitten in de kaas niet gaan samenklonteren. Hierdoor kunnen de kazen beter smelten en wordt je fondue lekker glad en romig. De beste wijnen voor kaasfondue zijn frisse, jonge soorten zoals Pinot Gris, Sauvignon Blanc en ongerijpte Chardonnay. Vaak wordt er ook nog een scheutje kirsch toegevoegd aan de fondue. Je gebruikt de kirsch om een papje te maken met de maïzena zodat de fondue wat dikker wordt.

Wil je geen alcohol gebruiken, kies dan voor wijn zonder alcohol of vervang de wijn door een 50:50 mengsel van melk en kippenbouillon. Zorg wel dat je wat citroensap gebruikt om de zuurtegraad te verhogen en de kaas beter te laten smelten.

> naar het recept: klassiek kaasfondue

wat eet je bij kaasfondue

Stap voor stap

Wrijf de fonduepan eerst in met een teentje verse knoflook. Breng versgeperst citroensap samen met witte wijn in de fonduepan aan de kook. Rasp de kazen en voeg ze al roerend toe aan de pan. Blijf roeren en laat de kazen rustig smelten. Tot slot bind je de kaasfondue met een papje van maïzena met kirsch en breng je het op smaak met zwarte peper en eventueel wat nootmuskaat. Zorg dat alle ingrediënten voor bij de fondue al klaarliggen, zodat je de kaasfondue direct kunt serveren. Serveer de kaasfondue in de fonduepan boven een brandertje op tafel. Geef er brood en andere ingrediënten naar keuze en fonduevorkjes of prikkertjes bij.

Voor bij de kaasfondue

(Stok)brood is het meest gangbare ingrediënt om in kaasfondue te dippen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je allemaal bij de fondue eet hangt helemaal van je eigen smaak af. Wees niet bang om te experimenteren en gebruik wat je voorhanden hebt. Denk aan kaasstengels, gekookte krieltjes, pretzels, nacho’s, frietjes en verschillende groenten. Stevige groenten zoals asperges, spruitjes, broccoli, wortel of bloemkool kun je het beste van tevoren kort stomen, blancheren of roosteren in de oven. Paprika, cherrytomaatjes, radijsjes of bleekselderij kun je bij de kaasfondue rauw serveren. Ook ingemaakte smaakmakers zoals zilveruitjes, augurken en olijven zijn het proberen waard. Zin in vlees? Ham, worst zoals salami en chorizo, gerookte of gekookte kip of gebakken biefstuk zijn allemaal prima opties. Liever zoet en sappig? Probeer dan ook eens stukjes fruit zoals ananas, druiven en appel.

Wil je meer weten over kaasfondue?

In Foodies Vetter dan Ooit vertellen we je welke pan je het beste kan gebruiken, welke smaakmakers wij aanraden, of je nu wel of niet een liedje moet zingen wanneer je jouw stukje brood kwijtraakt in de pan en nog veel meer!

Bestel hier Foodies Vetter dan Ooit

Kaasfondue maken

Kaasfondue is een ultiem no waste-gerecht wat ons betreft. Serveer overgebleven groenten of aardappels en verwerk de restjes kaas van de kaasplank. Dit recept helpt je daarmee een handje op weg:

> naar het recept: kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Meer kaasfondue? Lees ook: