Advertentie
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Karin Luiten is de koningin van het zonder-pakjes-en-zakjes-koken en dat laat ze voor de 20e (!) keer zien in dit boek vol wereldgerechten. Van Mexicaanse fajita’s met vis tot Zuid-Afrikaanse bobotie: met de recepten van Karin kun je het allemaal maken zónder pakjes & zakjes. Beloofd!
Karin Luiten over Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Op het moment dat ik Karin spreek over haar nieuwste boek, heeft ze net een interessante lunch achter de rug waarvoor ze een werelds gerecht uit haar kookboek heeft gemaakt én het bijpassende pakje. Enthousiast vertelt ze: “Het is leuk om dezelfde gerechten, maar dan met een andere bereidingswijze, naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. De vraag luidt dan ook: lijken ze in smaak, geur en uiterlijk een beetje op elkaar? Meestal niet. Een huisgemaakt gerecht met verse producten is eigenlijk altijd véél smaakvoller, alleen al door het gebruik van specerijen.”
“Het grappige is dat die pakjes met wereldgerechten onderling wel weer op elkaar lijken. Al moeten het gerechten van over de hele wereld voorstellen, de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. Zo vind je altijd zout, suiker en zetmeel op de etiketten terug. Daarbij komen de smaakmakers overeen, of het nou Mexicaans of Thais moet voorstellen. Gek genoeg moet je de meeste ingrediënten er nog zelf nog bijkopen, maar schitteren de authentieke kruiden en specerijen door afwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan een kip siam zonder citroengras of pittig pepertje”, aldus de kookboekenkoningin.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ingewikkelde ingrediënten?
Gelukkig kun je met het kookboek ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’ minstens net zo makkelijk bekende maaltijden maken. Volgens Karin hoef je daar heus niet allemaal ingewikkelde ingrediënten voor in huis te halen.
Karin legt uit: “Ik krijg vaak de vraag of je niet ontzettend veel kruiden moet hebben om zonder pakjes en zakjes te kunnen koken, maar niets is minder waar. In de meeste pakjes en zakjes vind je dezelfde ingrediënten, dus je hoeft slechts een paar potjes kruiden in huis te halen. In mijn boek deel ik een handig overzicht met welke smaakmakers je echt niet mag missen en deze producten zijn op twee handen te tellen. Wel let ik erop dat ze goed verkrijgbaar zijn zodat iedereen ze in de supermarkt kan kopen. Zo houd je koken leuk en makkelijk.”
Wereldgerechten
In het boek vind je maar liefst 115 recepten uit 34 verschillende landen. Van Amerikaanse jambalaya tot Spaanse paella, van Thaise kip siam tot Mexicaanse taco’s, van Zweedse balletjes tot Italiaanse lasagnette. En niet alleen evergreens, maar ook minder bekende lekkernijen uit landen als Letland, Mongolië of Nigeria. Van klassieke wereldgerechten tot recepten met een twist. Want naast recepten met vlees en vis heeft Karin voor enkele klassiekers een vegetarische versie bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Kantonese kip-zonder-kip of Griekse kofta-zonder-gehakt.
Onze favoriete wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we natuurlijk helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’, zodat je dan ook meteen aan de slag kunt gaan.
1. Thaise kip siam
Karin Luiten: “Kip siam is een van de populairste pakjes van Nederland. Onbegrijpelijk, want er zit vooral zetmeel, suiker en zout in. Typisch Thaise smaakmakers als citroengras, vissaus, limoen, pepertjes, kokosmelk en koriander schitteren door afwezigheid. Voor een ander kookboek (Slim zónder pakjes & zakjes) verzon ik al eens een alles-in-één-pan-ovenversie, maar deze is weer heel anders. Ik hou het lekker makkelijk voor je, met wokgroente en currypasta. Want koken zonder pakjes en zakjes betekend niet dat je het jezelf niet gemakkelijk mag maken.”
> naar het recept: Thaise kip siam
2. Turkse linzensoep
Karin Luiten: “Turkse linzensoep alias mercimek çorbası, is een heerlijke, eenvoudige Turkse soep op basis van rode linzen. En ja, er bestaat ook een pakjesversie van, alleen niet in Nederland. Maar die heb je gelukkig ook helemaal niet nodig.”
> naar het recept: Turkse linzensoep
3. Limabonensalade
Karin Luiten: “Limabonen zijn grote, witte peulvruchten uit Zuid-Amerika. Erg lekker, dat wisten zelfs de Inca’s al. Je kunt ze gedroogd kopen, maar in blik is wel zo makkelijk. Voor de saladedressing heb ik me laten inspireren door ceviche.”
> naar het recept: limabonensalade
Lees ook:
10x de lekkerste vegetarische recepten met peulvruchten
Dit is de manier om peulvruchten te koken
Wat zijn mungbonen en wat kun je ermee?
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.