Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Karin Luiten

Foodies boekenclub: “Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Karin Luiten is de koningin van het zonder-pakjes-en-zakjes-koken en dat laat ze voor de 20e (!) keer zien in dit boek vol wereldgerechten. Van Mexicaanse fajita’s met vis tot Zuid-Afrikaanse bobotie: met de recepten van Karin kun je het allemaal maken zónder pakjes & zakjes. Beloofd!

Wereldgerechten zonder pakjes & zakjes

€ 26,99
wereldgerechten zonder pakjes & zakjes

Karin Luiten over Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Op het moment dat ik Karin spreek over haar nieuwste boek, heeft ze net een interessante lunch achter de rug waarvoor ze een werelds gerecht uit haar kookboek heeft gemaakt én het bijpassende pakje. Enthousiast vertelt ze: “Het is leuk om dezelfde gerechten, maar dan met een andere bereidingswijze, naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. De vraag luidt dan ook: lijken ze in smaak, geur en uiterlijk een beetje op elkaar? Meestal niet. Een huisgemaakt gerecht met verse producten is eigenlijk altijd véél smaakvoller, alleen al door het gebruik van specerijen.”

“Het grappige is dat die pakjes met wereldgerechten onderling wel weer op elkaar lijken. Al moeten het gerechten van over de hele wereld voorstellen, de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. Zo vind je altijd zout, suiker en zetmeel op de etiketten terug. Daarbij komen de smaakmakers overeen, of het nou Mexicaans of Thais moet voorstellen. Gek genoeg moet je de meeste ingrediënten er nog zelf nog bijkopen, maar schitteren de authentieke kruiden en specerijen door afwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan een kip siam zonder citroengras of pittig pepertje”, aldus de kookboekenkoningin.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ingewikkelde ingrediënten?

Gelukkig kun je met het kookboek ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’ minstens net zo makkelijk bekende maaltijden maken. Volgens Karin hoef je daar heus niet allemaal ingewikkelde ingrediënten voor in huis te halen.

Karin legt uit: “Ik krijg vaak de vraag of je niet ontzettend veel kruiden moet hebben om zonder pakjes en zakjes te kunnen koken, maar niets is minder waar. In de meeste pakjes en zakjes vind je dezelfde ingrediënten, dus je hoeft slechts een paar potjes kruiden in huis te halen. In mijn boek deel ik een handig overzicht met welke smaakmakers je echt niet mag missen en deze producten zijn op twee handen te tellen. Wel let ik erop dat ze goed verkrijgbaar zijn zodat iedereen ze in de supermarkt kan kopen. Zo houd je koken leuk en makkelijk.”

Wereldgerechten

In het boek vind je maar liefst 115 recepten uit 34 verschillende landen. Van Amerikaanse jambalaya tot Spaanse paella, van Thaise kip siam tot Mexicaanse taco’s, van Zweedse balletjes tot Italiaanse lasagnette. En niet alleen evergreens, maar ook minder bekende lekkernijen uit landen als Letland, Mongolië of Nigeria. Van klassieke wereldgerechten tot recepten met een twist. Want naast recepten met vlees en vis heeft Karin voor enkele klassiekers een vegetarische versie bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Kantonese kip-zonder-kip of Griekse kofta-zonder-gehakt.

Onze favoriete wereldgerechten zónder pakjes & zakjes

Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we natuurlijk helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit ‘Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes’, zodat je dan ook meteen aan de slag kunt gaan.

1. Thaise kip siam

Karin Luiten: “Kip siam is een van de populairste pakjes van Nederland. Onbegrijpelijk, want er zit vooral zetmeel, suiker en zout in. Typisch Thaise smaakmakers als citroengras, vissaus, limoen, pepertjes, kokosmelk en koriander schitteren door afwezigheid. Voor een ander kookboek (Slim zónder pakjes & zakjes) verzon ik al eens een alles-in-één-pan-ovenversie, maar deze is weer heel anders. Ik hou het lekker makkelijk voor je, met wokgroente en currypasta. Want koken zonder pakjes en zakjes betekend niet dat je het jezelf niet gemakkelijk mag maken.”

> naar het recept: Thaise kip siam

Thaise kip siam

2. Turkse linzensoep

Karin Luiten: “Turkse linzensoep alias mercimek çorbası, is een heerlijke, eenvoudige Turkse soep op basis van rode linzen. En ja, er bestaat ook een pakjesversie van, alleen niet in Nederland. Maar die heb je gelukkig ook helemaal niet nodig.”

> naar het recept: Turkse linzensoep

turkse linzensoep

3. Limabonensalade

Karin Luiten: “Limabonen zijn grote, witte peulvruchten uit Zuid-Amerika. Erg lekker, dat wisten zelfs de Inca’s al. Je kunt ze gedroogd kopen, maar in blik is wel zo makkelijk. Voor de saladedressing heb ik me laten inspireren door ceviche.”

> naar het recept: limabonensalade

Limabonensalade

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!