Advertentie
Overgebleven restjes jam
Bij het ontbijt op zondagmorgen mag de jam wat ons betreft niet ontbreken. Op een broodje, croissantje of beschuitje; de fruitspread maakt alles o zo lekker zoet. Toch komt er telkens weer het moment dat het laatste beetje in het potje overblijft. Wat doe je met deze halflege potjes? Je gooit de overgebleven jam natuurlijk niet weg, maar maakt er onderstaande recepten mee!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Pot jam bewaren
Heb je een geopend potje jam in de koelkast staan? Dan hoef jij je niet druk te maken dat ‘ie snel over de datum gaat. Door het hoge suikergehalte bederft het niet snel. Een geopend potje jam blijft zowel in de koelkast als keukenkast tot wel één jaar goed. Gek genoeg blijft jam in de vriezer minder lang houdbaar; slechts drie maanden.
Koekjes met jam
Vul je zelfgemaakte koeken met jam en maak van elk hapje een smakelijke verrassing! Of je nu gaat voor ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam, amandel-jamkoekjes of shortbread koekjes; de overgebleven jam maak het koekje helemaal af.
Ontbijt
Heb je nog wat overgebleven jam in het potje zitten? Schep er dan wat yoghurt bij en schudden maar! Zo krijgt je yoghurt een heerlijk zoet smaakje. En hartstikke handig: je kan het potje eenvoudig meenemen. Zo maak jij een handomdraai een to-go ontbijtje.
Toetjes met jam
Door de zoete en fruitige smaak is jam de perfecte smaakmaker in allerhande toetjes. Zo laat je de aardbeiensmaak in dit aardbeienroomijs extra goed uitkomen door een paar lepeltjes overgebleven jam toe te voegen. Of wat dacht je van een trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade, Berlinerbollen, schuimpjes met slagroom en jam, broodrolletjes met frambozenjam of kokos-aardbeienshortbread? Het water begint ons al in de mond te lopen…
Dressing
Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. En goede dressings bestaan uit een combinatie van zoet en zuur. Een lepeltje jam geeft een heerlijk zoetje af. Zo ook bij deze heerlijke pink sweet‘n sour salade. Je maakt ‘m met frisse yoghurt, frambozen(jam), frambozenazijn, honing, mosterd, ui, walnootolie en wat zout en peper. De zoetzure smaak hiervan gaat heerlijk samen met de kip.
Lees ook:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.