Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
jam

Deze recepten maak je met overgebleven restjes jam

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we welke heerlijke recepten je kunt maken met overgebleven jam.

Overgebleven restjes jam

Bij het ontbijt op zondagmorgen mag de jam wat ons betreft niet ontbreken. Op een broodje, croissantje of beschuitje; de fruitspread maakt alles o zo lekker zoet. Toch komt er telkens weer het moment dat het laatste beetje in het potje overblijft. Wat doe je met deze halflege potjes? Je gooit de overgebleven jam natuurlijk niet weg, maar maakt er onderstaande recepten mee!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pot jam bewaren

Heb je een geopend potje jam in de koelkast staan? Dan hoef jij je niet druk te maken dat ‘ie snel over de datum gaat. Door het hoge suikergehalte bederft het niet snel. Een geopend potje jam blijft zowel in de koelkast als keukenkast tot wel één jaar goed. Gek genoeg blijft jam in de vriezer minder lang houdbaar; slechts drie maanden.

Koekjes met jam

Vul je zelfgemaakte koeken met jam en maak van elk hapje een smakelijke verrassing! Of je nu gaat voor ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjamamandel-jamkoekjes of shortbread koekjes; de overgebleven jam maak het koekje helemaal af.

eetbare kerstcadeautjes: shortbread koekjes

Ontbijt

Heb je nog wat overgebleven jam in het potje zitten? Schep er dan wat yoghurt bij en schudden maar! Zo krijgt je yoghurt een heerlijk zoet smaakje. En hartstikke handig: je kan het potje eenvoudig meenemen. Zo maak jij een handomdraai een to-go ontbijtje.

Toetjes met jam

Door de zoete en fruitige smaak is jam de perfecte smaakmaker in allerhande toetjes. Zo laat je de aardbeiensmaak in dit aardbeienroomijs extra goed uitkomen door een paar lepeltjes overgebleven jam toe te voegen. Of wat dacht je van een trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocoladeBerlinerbollen, schuimpjes met slagroom en jambroodrolletjes met frambozenjam of kokos-aardbeienshortbread? Het water begint ons al in de mond te lopen…

Trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade

Dressing

Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. En goede dressings bestaan uit een combinatie van zoet en zuur. Een lepeltje jam geeft een heerlijk zoetje af. Zo ook bij deze heerlijke pink sweet‘n sour salade. Je maakt ‘m met frisse yoghurt, frambozen(jam), frambozenazijn, honing, mosterd, ui, walnootolie en wat zout en peper. De zoetzure smaak hiervan gaat heerlijk samen met de kip.

Pink sweet‘n sour salade

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!