Advertentie
Overgebleven restjes jam
Bij het ontbijt op zondagmorgen mag de jam wat ons betreft niet ontbreken. Op een broodje, croissantje of beschuitje; de fruitspread maakt alles o zo lekker zoet. Toch komt er telkens weer het moment dat het laatste beetje in het potje overblijft. Wat doe je met deze halflege potjes? Je gooit de overgebleven jam natuurlijk niet weg, maar maakt er onderstaande recepten mee!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Pot jam bewaren
Heb je een geopend potje jam in de koelkast staan? Dan hoef jij je niet druk te maken dat ‘ie snel over de datum gaat. Door het hoge suikergehalte bederft het niet snel. Een geopend potje jam blijft zowel in de koelkast als keukenkast tot wel één jaar goed. Gek genoeg blijft jam in de vriezer minder lang houdbaar; slechts drie maanden.
Koekjes met jam
Vul je zelfgemaakte koeken met jam en maak van elk hapje een smakelijke verrassing! Of je nu gaat voor ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjam, amandel-jamkoekjes of shortbread koekjes; de overgebleven jam maak het koekje helemaal af.
Ontbijt
Heb je nog wat overgebleven jam in het potje zitten? Schep er dan wat yoghurt bij en schudden maar! Zo krijgt je yoghurt een heerlijk zoet smaakje. En hartstikke handig: je kan het potje eenvoudig meenemen. Zo maak jij een handomdraai een to-go ontbijtje.
Toetjes met jam
Door de zoete en fruitige smaak is jam de perfecte smaakmaker in allerhande toetjes. Zo laat je de aardbeiensmaak in dit aardbeienroomijs extra goed uitkomen door een paar lepeltjes overgebleven jam toe te voegen. Of wat dacht je van een trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade, Berlinerbollen, schuimpjes met slagroom en jam, broodrolletjes met frambozenjam of kokos-aardbeienshortbread? Het water begint ons al in de mond te lopen…
Dressing
Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. En goede dressings bestaan uit een combinatie van zoet en zuur. Een lepeltje jam geeft een heerlijk zoetje af. Zo ook bij deze heerlijke pink sweet‘n sour salade. Je maakt ‘m met frisse yoghurt, frambozen(jam), frambozenazijn, honing, mosterd, ui, walnootolie en wat zout en peper. De zoetzure smaak hiervan gaat heerlijk samen met de kip.
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.