Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Winterse salade met roodlof, zoete aardappel en vijgenjamdressing

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dus is je broodbeleg bijna op? Gooi de potjes niet weg maar maak eens een van deze heerlijke recepten met overgebleven jam.

Lees verder na de advertentie

Overgebleven restjes jam

Bij het ontbijt op zondagmorgen mag de jam wat ons betreft niet ontbreken. Op een broodje, croissantje of beschuitje; de fruitspread maakt alles oh zo lekker zoet. Toch komt er telkens weer het moment dat het laatste beetje in het potje overblijft. Wat doe je met deze halflege potjes? Je gooit de overgebleven jam natuurlijk niet weg, maar maakt er onderstaande recepten mee!

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Foodies favoriet

Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan
Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Pot jam bewaren

Heb je een geopend potje jam in de koelkast staan? Dan hoef jij je niet druk te maken dat ‘ie snel over de datum gaat. Door het hoge suikergehalte bederft het niet snel. Een geopend potje jam blijft zowel in de koelkast als keukenkast tot wel één jaar goed. Gek genoeg blijft jam in de vriezer minder lang houdbaar; slechts drie maanden.

Koekjes met jam

Vul je zelfgemaakte koeken met jam en maak van elk hapje een smakelijke verrassing! Of je nu gaat voor ontbijtkoekrepen gevuld met aardbeienjamamandel-jamkoekjes of shortbread koekjes; de overgebleven jam maak het koekje helemaal af.

Ontbijt

Heb je nog wat overgebleven jam in het potje zitten? Schep er dan wat yoghurt bij en schudden maar! Zo krijgt je yoghurt een heerlijk zoet smaakje. En hartstikke handig: je kan het potje eenvoudig meenemen. Zo maak jij een handomdraai een to-go ontbijtje.

Toetjes met jam

Door de zoete en fruitige smaak is jam de perfecte smaakmaker in allerhande toetjes. Zo laat je de aardbeiensmaak in dit aardbeienroomijs extra goed uitkomen door een paar lepeltjes overgebleven jam toe te voegen. Of wat dacht je van een trifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocoladeBerlinerbollen, schuimpjes met slagroom en jambroodrolletjes met frambozenjam of kokos-aardbeienshortbread? Het water begint ons al in de mond te lopen…

Dressing

Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. En goede dressings bestaan uit een combinatie van zoet en zuur. Een lepeltje jam geeft een heerlijk zoetje af. Zo ook bij deze heerlijke pink sweet‘n sour salade. Je maakt ‘m met frisse yoghurt, frambozen(jam), frambozenazijn, honing, mosterd, ui, walnootolie en wat zout en peper. De zoetzure smaak hiervan gaat heerlijk samen met de kip. Of wat denk je van het onderstaande recept?

Winterse salade met roodlof, zoete aardappel en vijgenjamdressing

Winterse salade met roodlof, zoete aardappel en vijgenjamdressing

Maak de dressing in het potje: zo komen die restjes jam wel op!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 2 el olijfolie (+ besprenkelen)
  • zout en peper
  • 2 flinke el Bonne Maman Vijgen Confiture
  • 4 el citroensap
  • 2 stronken roodlof
  • 0.5 venkel
  • 8 gedroogde vijgen (in stukjes)
  • 4 el pompoenpitten (geroosterd)

Benodigdheden

  • bakpapier
  • mandoline (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/ hetelucht: 180°C). Was de zoete aardappel en snijd in de lengte in stukken. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar.

  2. Meng ondertussen voor de dressing de vijgenjam, het citroensap en 2 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Verwijder de kern van de roodlof en pluk de blaadjes van de stronk. Snijd het venkelloof van de knol, hak fijn en houd apart. Verwijder de harde kern uit de venkel en snijd, eventueel met een mandoline, in heel dunne plakken.

  4. Meng de zoete aardappel met de roodlof, de venkel en de stukjes vijgen. Besprenkel met de dressing en roer door elkaar.

  5. Verdeel de salade over borden en bestrooi met de pompoenpitten. Bestrooi met wat venkelloof.

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Willem van Santen en Anne Mebelder

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!