Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
açaí bowl ontbijt

Deze ontbijttrend is een blijvertje! Lees alles over de açaí bowl

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Je ziet ze overal. Op social media, op menukaarten en in magazines. Het is zeker geen nieuwe ontbijttrend, toch vonden we het tijd om jullie meer over de açaí bowl te vertellen. Wat is deze fotogenieke ontbijttrend, en waar komt het vandaan?

Wat is de ontbijttrend açaí?

Laten we beginnen bij de uitspraak. Je spreekt açaí uit als a-ssa-ie. Probeer maar eens een paar keer achter elkaar. Het is een besje dat van nature voorkomt in het regenwoud van Brazilië; de Amazone. De besjes zijn zo’n 2,5 cm groot, paars van buiten en geel van binnen. De açaí is een bes die bekend staat als superfood. Ze bederven vrij snel, in Nederland vind je ze dan ook voornamelijk ingevroren of gedroogd. In Zuid-Amerika is de açaí bowl een traditioneel ontbijtgerecht. De hele wereld heeft het besje ondertussen ontdekt en zo ontstond deze ontbijttrend.

Hoe smaakt açaí?

De açaíbes is lekker verfrissend. Verwacht geen hele zoete smaak, de bes is eerder een beetje zurig. Vooral op een hete zomerse dag is een açaí bowl erg fijn als ontbijtje. Je vindt de besjes in Nederland voornamelijk als gevriesdroogd poeder of als puree. Beide zijn geschikt om te verwerken in je ontbijt bowl. Ondanks dat het al even bestaat blijven açaí bowls ongekend populair. Vaak wordt het poeder of de puree vermengd met plantaardige melk zodat het een soort pap wordt.

açaí bowl ontbijttrend

Dé gezonde ontbijttrend

De açaí bowl staat bekend om verschillende gezondheidsvoordelen. Zo schijnt de bes goed te zijn voor de hersenen, het hart en het immuunsysteem. Het is niet voor niets superfood. Zeker als je de ontbijttrend volgt en een bowl maakt met vers fruit, kokos en granen. Eigenlijk is het niets anders dan een hele lekkere smoothie in een kom. Niet alleen lekker, ook nog eens fotogeniek. Het is dan ook niet verrassend dat de açaí bowl zoveel wordt gedeeld op social media. Een groot nadeel is dat de bes helemaal uit de Amazone komt. Gelukkig zijn er alternatieven zoals de gojibes. Deze wordt tegenwoordig ook in Europa geteeld.

Hoe maak je een açaí bowl?

Zoals hierboven al beschreven, maak je eigenlijk een uitgebreide smoothie in een kommetje. We verzamelden een aantal heerlijk ontbijtrecepten voor je. In de oorspronkelijke recepten staat geen açaí beschreven, maar deze voeg je gemakkelijk toe. Neem een beetje poeder of puree en vermeng deze met de rest van de ingrediënten. Uiteraard zijn duurzamere ingrediënten zoals de gojibes ook mogelijk.

 

Bosbessen-smoothiebowl met granola

smoothiebowl açaí bowl ontbijttrend

 

Dirty smoothiebowl

dirty smoothie bowl

 

Cranberry-sinaasappel smoothiebowl van Living The Green Life

13-smoothie bowl

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!