Bereiding

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Kneed de witte basterdsuiker, de bloem, 100 g boter en de havermout zo kort mogelijk door elkaar tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg in een ingevet bakblik (28×18 cm) en druk stevig aan. Bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

2. Schep de vruchtenspread op het shortbread en spreid hem gelijk uit. Meng in een kom de kokossnippers met de suiker en het eiwit. Verdeel dit mengsel over de vruchtenspread, laat aan de rand ½ cm vrij zodat de vruchtenspread niet aan de vorm vastbakt. Zet het shortbread nog ca. 10 minuten in de oven tot de kokos goudbruine randjes heeft gekregen. Neem het geheel uit de oven en laat afkoelen. Snijd het shortbread in blokjes of repen.

Vruchtenspread van St. Dalfour

Deze vruchtenspread verdient meer dan een gewone boterham. Het ontstaan van St. Dalfour leest als een vruchtenspread-sprookje op het Franse platteland. Het verhaal gaat dat het recept in de Eerste Wereldoorlog tot stand kwam in een tijd van schaarste. De oma van de oprichter van St. Dalfour kreeg de most, een zoet bij product, van de wijngaard van de buren om de moeilijk verkrijgbare suiker in haar jam te kunnen vervangen. Naar grootmoeders recept worden inmiddels uiteenlopende vruchtenspreads gemaakt. Van klassieke aardbeiensmaak tot vijg en zwarte kersen. Kijk hier voor het aanbod van St. Dalfour bij Albert Heijn.

Per portie: ca. 156 kcal
1 g eiwit | 7 g vet | 20 g koolhydraten

Foto’s en receptuur: Willem van Santen