Advertentie
Salami, chorizo en cervelaat worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Daarom vertellen we je vandaag alles over ‘nduja: dit is het en dit kun je ermee!
Wat is ‘nduja?
Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja eigenlijk? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare Italiaanse worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Stiekem vinden we dit ingrediënt misschien wel een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken. We gebruiken deze spicy worst dan ook erg graag in verschillende recepten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je ‘nduja?
Tegenwoordig is dit product verkrijgbaar bij haast elke supermarkt, vaak in potjes. Je kunt de worst ook online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan een stukje mee naar huis!
Kun je het ook zelf maken?
Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken.
Hoe smaakt ‘nduja?
Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van onze favoriete recepten met ‘nduja.
Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja
Natuurlijk smaak de pittige worst ontzettend lekker in een traditionele pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met een echte ragù? De worst geeft het geheel net wat pittigs, heerlijk!
Naar het receptRavioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Door de pittige worst te bakken in olie ontstaat er een soort ‘nduja-olie. Ook die kun je weer perfect gebruiken om nét even wat extra smaak te geven aan een gerecht, zoals bij deze ravioli met eidooiers en salie. Een waar feestje op je bord!
Naar het receptBruschetta met ‘nduja
Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!
Naar het receptLees ook:
Onze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.