Wat is ‘nduja?

Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja precies? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare worst die bekendstaat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is het gerookt, maar dat is niet verplicht. Foodieskok Willem omschrijft het ingrediënt als een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken en gebruikt deze spicy varkenspaté dan ook graag.

Waar koop je het?

Helaas is het nog niet altijd verkrijgbaar bij de supermarkt. Je kunt hem dan ook het beste online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessazaak.

Kun je ook zelf ‘nduja maken?

Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van deze recepten met ‘nduja.

1. Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

2. Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

ravioli met eidooier en nduja-olie

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: