Wat is ‘nduja?

Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want ‘nduja wordt steeds populairder. Maar wat is ‘nduja precies? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Italië. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Foodieskok Willem omschrijft het ingrediënt als een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken en gebruikt deze spicy varkenspaté dan ook erg graag in verschillende recepten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Helaas is het nog niet altijd verkrijgbaar bij de supermarkt. Je kunt hem dan ook het beste online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan een stukje mee naar huis!

Kun je ook zelf ‘nduja maken?

Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken.

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘Wat is ‘nduja?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rijke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van deze recepten met ‘nduja.

1. Mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

Natuurlijk smaak de pittige worst ontzettend lekker in een traditionele pasta. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze variant met een echte ragù? De worst geeft het geheel net wat pittigs, heerlijk!

> naar het recept: mafaldine met ragù van varkensgehakt en ‘nduja

2. Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

Door de pittige worst te bakken in olie ontstaat er een soort ‘nduja-olie. Ook die kun je weer perfect gebruiken om nét even wat extra smaak te geven aan een gerecht, zoals bij deze ravioli met eidooiers. Een waar feestje op je bord!

> naar het recept: ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie

ravioli met eidooier en nduja-olie

3. Bruschetta met ‘nduja

Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!

> naar het recept: bruschetta met ‘nduja

Bruschetta met ‘nduja

Lees ook: