Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
weekmenu Spareribs met pindakaramel comfortfood

Zo kies je het juiste stuk varkensvlees voor je gerecht

Advertentie

Varkensvlees is goed verkrijgbaar en veelzijdig. Het is te verwerken op veel manieren: van ham, spek en worstjes tot pulled pork, karbonades en spareribs. Als je weet welk stuk zich het beste leent voor welke bereiding, koop je altijd het juiste stukje vlees. Wij hebben een handig overzicht voor je samengesteld.

Varkensvlees gerecht: wanneer welk stuk vlees?

Wij snappen goed als het je soms gaat duizelen bij de slager; er zijn zo ontzettend veel stukken vlees. Alleen al wanneer je een stukje varkensvlees wilt kopen, heb je de keuze uit ham, buikspek, spareribs en nog zo veel meer. Maar hoe weet je welk stuk varkensvlees je het beste bij welk gerecht kan gebruiken? Simpel; door dit handige overzicht te checken. Krijg jij er trek van? Maak dan gelijk één van onze heerlijke recepten met varkensvlees!

Wil je iedere week de lekkerste varkensvlees gerechten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Varkenshaas

Net als bij het rund wordt deze rugspier weinig gebruikt en bevat dus weinig bindweefsel. Hierdoor is het zacht vlees met weinig vet en leent het zich goed voor een relatief korte bereiding. Je kunt dit stuk varkensvlees dus heel goed gebruiken in bijvoorbeeld een wokgerecht.

Zeker proberen: roergebakken varkenshaas met pittige zwartebonensaus

roergebakken varkenshaas

Varkensfilet

Varkensfilet is mager, egaal vlees met een vetrand eromheen. Vaak wordt het gesneden verkocht als filetlapjes of medaillons, maar ook als rollade. Bij een goede slager kun je vragen om de varkenslende met bot voor een mooi braadstuk. Dit vlees vraagt om een zorgvuldige bereiding omdat je de vetrand lekker krokant en bruin wil, terwijl de binnenkant niet moet uitdrogen. Houd je kernthermometer bij de hand dus wanneer je aan de slag gaat met dit varkensvlees voor een gerecht!

Spareribs

Deze vlezige ribben worden gesneden uit het stuk rond de buik. Het gaat om stevig vlees met relatief veel bindweefsel dat uitermate geschikt is voor een low & slow bereiding. Het vlees is al een gerecht op zich en echte BBQ-klassieker.

Zeker proberen: spareribs met pindakaramel

weekmenu Spareribs met pindakaramel comfortfood

Baby-back ribs

Dit zijn wat kortere en dikkere ribbetjes die wat dichter bij de rug worden uitgesneden. Ze zijn wat vleziger en vetter en hebben een iets kortere bereiding nodig dan de spareribs. Dit vlees is ook heel geschikt om op de barbecue te leggen en zo als gerecht te serveren.

Buikspek

Dit is het vetste deel van het varken en bestaat uit veel laagjes vlees met laagjes vet ertussen. Om de huidkant mooi krokant te krijgen heb je een flinke stoot hitte nodig. Daardoor is het vlees heel geschikt voor lange bereidingen. Zo kun je het vele vet eruit smelten en zorgen dat het bindweefsel lekker zacht wordt. Van dit deel van het varken worden ook verschillende soorten spek gemaakt; van ontbijtspek tot pancetta.

Zeker proberen: het ultieme recept voor buikspek

Buikspek sunday roast

Ham/achterpoot

De naam zegt het al, van de ham maakt men ham. Gezouten en daarna gekookt, gedroogd of gerookt; elk land heeft zo zijn eigen hamspecialiteit. De ham kan ook gesneden worden in bijvoorbeeld hamlappen. Vlees van de ham is werkvlees en heeft dus over het algemeen een langere en rustige bereiding nodig. Het vlees is perfect te gebruiken in stoofpotjes.

Karbonades

Karbonaadjes is een van de meest geliefde stukjes varkensvlees. Het is mooi dooraderd vlees met een dikke vetlaag rondom. Perfect om te grillen op de barbecue of te bakken in de pan. Je kunt het vlees vervolgens eenvoudig serveren bij een avg’tje.

Zeker proberen: karbonade met paprikaboter en nieuwe aardappels

Karbonade met paprikaboter en nieuwe aardappels varkensvlees gerecht

Schenkel

Dit is het deel tussen de ham of schouder en de varkenspootjes. Het is stevig vlees met zeer veel bindweefsel en natuurlijk een bot in het midden. Hierdoor is schenkel uitermate geschikt om te gebruiken in soepen (denk aan erwtensoep) en stoofgerechten.

Schouder

De schouder van het varken is eeen complex stuk vlees dat uit veel verschillende delen, spieren en vetlagen bestaat. Je kunt het klassiek gebruiken voor pulled pork en schouderkarbonades maar ook als gehakt voor worsten.

Zeker proberen: langzaam gegaarde pulled pork carnitas

Slow cooked pulled pork varkensvlees gerecht

Varkenswangen/kinnebak

Omdat varkens graag eten is dit misschien wel de hardst werkende spier van het varken. Het vlees bevat dus veel bindweefsel maar relatief weinig vet en is dus perfect voor stoofgerechten of een stoof met rode wijn. In Italië maakt men er guanciale ofwel kinnebakspek van dat klassiek thuishoort in de pasta carbonara.

Zeker proberen: in bokbier gestoofde varkenswangetjes met krieltjes

stoofpotje: varkenswangetjes varkensvlees gerecht

Lees ook: 5x heerlijk varkensvlees gerecht

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!