
Waarschijnlijk zie je jeneverbessen regelmatig in de receptenlijst staan, maar heb je eigenlijk geen idee wat ze precies zijn. Hoog tijd dus om iets te leren over deze krachtige smaakmaker. Want wat zijn jeneverbessen, wat kun je er allemaal mee en hoe vervang je ze?
Wat zijn jeneverbessen?
Jeneverbessen zijn eigenlijk helemaal geen bessen, maar de zogeheten kegelvruchten van de gelijknamige jeneverbes, een conifeer die op bijna het hele noordelijk halfrond voorkomt en meer dan 2000 jaar oud kan worden. De bessen zijn donkerblauw en iets groter dan zwarte peperkorrels. We gebruiken ze meestal in gedroogde vorm. Voordat we jeneverbessen in ons voedsel gingen verwerken, werden ze gebruikt als medicijn, onder andere door de Romeinen en de Egyptenaren. Rond de middeleeuwen werden de bessen voor het eerst gebruikt in eten en drinken.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je jeneverbessen?
Deze donkerblauwe besjes zijn gewoon te koop bij de supermarkt, meestal in gedroogde vorm. Ook bij natuurwinkels en op de markt zijn jeneverbessen vaak verkrijgbaar. Als je ze in poedervorm wil kopen, moet je iets beter zoeken. Op het internet of bij kruidenspeciaalzaken slaag je meestal wel.
Hoe smaken jeneverbessen?
De smaak van jeneverbessen is erg bitter en een beetje scherp. Rauw vinden de meeste mensen ze niet lekker, maar in een gerecht geven ze langzaam een lichtzoete, frisse, ‘schone’ smaak af.
Wat kun je er allemaal mee?
De bekendste toepassing van jeneverbessen is waarschijnlijk de alcoholische drank jenever, die sinds de zeventiende eeuw in Nederland geproduceerd wordt. Ook gin, aquavit en Bénédictine worden gearomatiseerd met deze bessen. In voedsel worden ze voornamelijk als specerij gebruikt. Omdat ze hun smaak langzaam afgeven, worden ze met name gebruikt in gerechten die lang moeten garen, zoals stoofgerechten en marinades. Met name in gerechten met wild is de bes een populair ingrediënt. Ook zuurkool wordt traditioneel op smaak gebracht met jeneverbessen.
Hoe vervang je ze?
Ze hebben een heel eigen smaak die niet iedereen kan waarderen. Je kunt ze natuurlijk weglaten uit je gerecht, maar dat gaat wel ten koste van de smaak. Gebruik daarom liever een alternatief, zoals rozemarijn, karwijzaad, laurierblad, kardemom of, verrassend genoeg, jenever of gin!
Recepten met jeneverbessen
Jeneverbessen vormen vanwege hun sterke smaak bijna nooit het hoofdbestanddeel van een maaltijd, maar dat betekent niet dat je er niet heerlijk mee kunt koken. We zetten een aantal recepten waarin jeneverbessen net die extra kick toevoegen op een rijtje.

Kalfswangen met salie
Dit gerecht kost even tijd, maar dat is vooral wachttijd. En wachten gaat moeilijk zijn, want deze supermalse kalfswangen (lekker op smaak gebracht met jeneverbessen natuurlijk) zijn verrukkelijk!

Kipfricassee
Een klassieker waarvan we maar geen genoeg krijgen. Serveer deze kipfricassee met stokbrood om lekker de saus mee op te deppen.

Stoofpot van wild zwijn en bier
Zeiden we niet dat jeneverbessen vaak in wildgerechten worden gebruikt? Zie hier het bewijs! Deze wildzwijnstoof is supersmaakvol en het lekkerst met zelfgemaakte dikke frieten.
Lees ook:
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.