Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
zelf friet maken: frituren

Zo kun je zelf friet bakken en homemade mayonaise maken

Advertentie

De tijd dat je op een luie zondag een gezinszak friet met frikandellen haalde bij de snackbar is voorbij. Tegenwoordig snack je op stand en écht lekker. De ene na de andere ‘haute friture’ opende de afgelopen jaren zijn deuren. Wij vertellen je alles over deze trend en laten zien hoe je het thuis net zo professioneel kunt aanpakken. Zelf friet bakken was nog nooit zo lekker!

Zelf friet bakken

Geen dunne frietjes van een fastfoodketen of bleke diepvriesfriet van de snackbar om de hoek. Ook in de wereld van fast food bestaat er zoiets als voortschrijdend inzicht. We willen verse handgesneden friet, knapperig van buiten en fluffy van binnen; op smaak gebracht met kruidenzout en vergezeld door een truffelmayonaise of een topping van pulled pork. In de meeste grote steden kun je wel terecht voor zo’n ambachtelijke portie patat. Maar zit zo’n snackbar niet bij jou om de hoek? Ga dan met onze recepten aan de slag en zelf friet bakken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verse friet bakken

De ambachtelijke friet past helemaal in de trend van niet te vaak, maar wel verantwoord en lekker snacken. De meeste zaken gebruiken biologische aardappels van Nederlandse bodem en doordat ze vers gesneden worden, proef je de smaak van de aardappel terug in de frietjes. En natuurlijk mogen huisgemaakte sauzen als romige truffelmayonaise, frisse citroenmayonaise of een spicy ketchup niet ontbreken. Thuis aan de slag met zelfgemaakte friet? Je wordt ruimhartig beloond met geurige en knapperige frieten die zingend uit het hete vet komen. Dat het niet lekkerder dan dit wordt, besef je op het moment dat je zo’n goudbruine friet in de romige zelfgemaakte mayonaise doopt. Zo simpel, maar zó lekker.

Hoe frieten bakken?

Zelf friet bakken, hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt alleen aardappel nodig, olie om te frituren, wat zout en klaar. Helemaal niet moeilijk dus. Neem je vastkokende of kruimige aardappels, was je de aardappels of juist niet, kook je ze voor, frituur je ze twee keer? Allemaal factoren waar je wel rekening mee moet houden. En hoe krijg je ze extra knapperig? Wij geven je een aantal tips.

Geheim ingrediënt

Moeilijk is het allemaal niet, als je het geheim van de juiste ingrediënten maar weet. Het gaat vooral om de juiste aardappel: ga voor de Agria, Frieslander of Prèmiere pieper en snijd deze in kleine reepjes. Om het allemaal nog makkelijker te maken voor je, gebruiken wij graag een frietsnijder. Een heel dun laagje maïzena om de aardappelstaafjes zorgt ervoor dat de frieten nog knapperiger worden. En met jouw favoriete frietzout en het basisrecept voor mayonaise – inclusief drie variaties hierop – maak je jouw eigen signature frietje mét.

> naar het recept: zelfgemaakte friet

3x variaties op frietzout

Wil jij jouw zelfgemaakte frieten nog smaakvoller maken? Voeg dan je een zelfgemaakte variant frietzout toe. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze toppings?

  1. Komijnzout: Rooster 2 el komijnzaad en maal het fijn in een vijzel. Meng door 5 el zout.
  2. Peper-pimentonzout: Meng 4 el zout, 2 el versgemalen zwarte peper, ½ tl chilipoeder en ½ el pimenton door elkaar.
  3. Tijm-rozemarijnzout: Gebruik op 4 el zout ½ el gedroogde tijmblaadjes en ½ el gedroogde rozemarijn. Maal de tijm en rozemarijn goed fijn in een vijzel en meng door het zout.

Zo maak je zelf mayonaise: 3x recepten

Mayonaise is vrij gemakkelijk zelf te maken. Er kleven wel twee nadelen aan, je zit meteen vast aan een grote hoeveelheid en je werkt met rauwe eidooiers. Maar je weet wel precies wat je eet, er zitten geen additieven in en je kunt hem helemaal op je eigen smaak aanpassen. Perfect voor bij jou frietje met. Met het basisrecept voor mayonaise maken kun je volop variëren:\

Vadouvanmayonaise

  1. Maak de vadouvanmayonaise volgens het basisrecept. Roer 1 el vadouvan door de basismayonaise. Zeef de vadouvan eerst voor een mayonaise zonder klontjes.

Chili-knoflookmayonaise

  1. Snijd 1 rode chilipeper in de lengte in en verwijder de zaadlijsten. Was de chilipeper en hak hem fijn. Pel 1-2 teentjes knoflook en hak fijn. Wrijf de chilipeper en de knoflook in een vijzel tot een pasta.
  2. Maak de chili-knoflookmayonaise volgens het basisrecept, roer de chili-knoflookpasta door de eidooier en voeg daarna de olie toe.

Truffelmayonaise

  1. Maak eerst de truffelolie: verwarm in een pannetje 250 ml zonnebloemolie met enkele plakjes verse truffel. Laat de olie niet te heet worden (ca. 70°C). Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Zeef de olie.
  2. Maak de truffelmayonaise volgens het basisrecept, maar vervang de zonnebloemolie door de truffelolie.

zelfgemaakte friet

Foto’s: Eddy Haitjema

Lees ook: Zoete aardappelfriet krokant bakken: tips & tricks

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!