Advertentie
Griekse yoghurt, karnemelk en custard worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over labneh. Want wat is labneh en wat maak je ermee?
Wat is labneh?
Misschien ken je deze romige en smaakvolle kaas wel, maar wat is labneh eigenlijk? Kort door de bocht is het een uitgelekte yoghurt, vermengd met zout. Vaak wordt er volle, gezouten yoghurt (meestal schapen- of geitenyoghurt) in een vochtige kaasdoek of theedoek gedaan. Deze gaat vervolgens in een zeef (of je hangt de doek op) om de yoghurt uit te laten lekken. Na een nachtje wachten heb je vervolgens labneh, een heerlijke romige, jonge kaas die je in tal van gerechten kunt verwerken. Vooral in de Syrische en Libanese keuken komt deze romige kaas veel voor, het woord ‘labneh’ komt dan ook van het Arabische woord voor yoghurt: laban.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt labneh?
Het best valt labneh te vergelijken met een dikke, romige, zoute kwark of hangop. Vaak wordt het geserveerd als dip, samen met olijfolie, paprikapoeder en verse groene kruiden. De zoute en frisse smaak zijn het meest herkenbaar, in combinatie met de romige structuur smaakt het heerlijk bij lamsvlees of brood.
Waar koop je het?
Naast dat je het gemakkelijk zelf kunt maken (met wat geduld) kun je labneh ook in steeds meer winkels kopen. Grotere supermarkten hebben het vaak in het assortiment. Wil je zeker weten dat je labneh van goede kwaliteit koopt? Ga dan naar de Turkse of Arabische supermarkt en laat je adviseren.
Hoe kun je het vervangen?
Eigenlijk wil je labneh niet vervangen, de smaak en structuur is lastig te evenaren. Natuurlijk kun je dikke kwark vermengen met wat zout, maar de smaak en het resultaat zullen toch echt anders zijn.
Hoe bewaar je het en hoe lang is het houdbaar?
Net als bij overige zuivelproducten is labneh niet ontzettend lang houdbaar. Maak je het zelf? Bewaar wat over is vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast. Over het algemeen is het daarna nog een paar dagen houdbaar. Koop je het in de winkel? Kijk dan altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
We schreven het al eerder, je kunt er ontzettend veel mee. Gebruik het als dip met wat platbrood, serveer het als saus bij lamsvlees of maak er een heerlijke cheesecake mee.
Recepten met labneh
Heb je al zin gekregen om de keuken in te duiken? Dat snappen we helemaal. Kies snel een van deze recepten met labneh uit en tover een van de volgende gerechten op tafel.
Groene peterselielabneh
Merijn Tol vertelt over haar recept: “In 2007 viel ik voor het eerst met mijn neus in de labneh. En dat was me een ontmoeting. Een life changer. Klinkt dramatisch, maar de waarheid is dat het mijn bord nooit meer verliet. In 2008 zetten Nadia (Zerouali) en ik al wat labnehs met make-up (lees ‘met allerlei toppings’) in ons eerste boek Arabia, en vanaf dat moment kwam ik nooit meer uit de labneh–hemel. Ook niet omdat ik veel tijd doorbracht in Beiroet. Inmiddels zit ik op een nieuw labneh-niveau: ik meng voor deze labneh peterselie-water door de yoghurt voordat ik het laat uitlekken, wat een waanzinnige groene frisse labneh oplevert. De noten-zadencrunch (een andere obsessie) erover en uit de speakers La rencontre (de ontmoeting) van Jean Tonique. Net zo lekker romig en knapperig qua beat.”
Burnt labnehcheesecake
Ook dit recept is van de geweldige Merijn Tol, ze vertelt er graag over: “Een cheesecake van labneh maken. En dan wel een gebakken cheesecake maken… Ik nam het Baskische recept van La Viña en deed er mijn ding mee. De labneh maak ik van een Griekse yoghurt, wat hem een zijdezachte structuur geeft. Het zoutige en het zoete, en dan de florale kick van oranje-bloesem. Het is een soort droom. Alle keren dat ik hem nu gebakken heb, werd hij onder mijn handen opgegeten en kregen mensen gulzige dromerige blikken in hun ogen. Een cheesecake als een Love Song – Helado Negro Remix van Devendra Banhart. Zo zijdezacht en zoet.”
Caribische crudité met geitenlabneh
Niet alleen in het Midden-Oosten weten ze labneh goed te gebruiken in de keuken, ook in het Caribisch gebied is het ingrediënt ondertussen ontzettend populair. Dat blijkt wel met dit recept uit “Het Caribische Kookboek”.
Mechoui lamsbout met labneh
Labneh smaakt door de romige structuur en de zoutige smaak ook heel erg goed bij diverse vleesgerechten, zoals bijvoorbeeld deze smaakvolle lamsbout.
Lees ook:
Onze tips
Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten
Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Wat is spijs en wat kun je ermee?
Wat is guanciale en hoe bereid je het?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Rammenas: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het en is het gezond?
Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?
Wat is knoflook en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.