Advertentie
Café Mazahar
In “Café Mazahar” laat Merijn Tol de mediterrane zon op je bord schijnen: van Beiroet tot Palermo, van oost tot west. Een plek waar oranjebloesems geuren, je lekkere muziek hoort en waar lange tafels klaarstaan met ook de heerlijkste gerechten. “Café Mazahar” bevat ruim tachtig recepten – waarvan zeventig vega of vegan – voor modern mediterraan comfortfood, waarbij Merijn zich liet inspireren door de tradities van de Meditérranée. Want traditie moet je vandaag vieren en meenemen naar morgen. Dit kookboek geeft een geheel eigen culinaire kijk op de Meditérranée. Vol zalige, simpele en als bonus gezonde heerlijkheden van ochtend tot avond.
Merijn Tol
Merijn Tol is kok, ontwikkelt receptuur, culinaire concepten, schrijft over eten en is ook foodstylist. Ze werkt als culinair redacteur en is creatief chef bij de Refugee Company. In 2019 verscheen haar kookboek Beiroet bij Nijgh Cuisine. Merijn schreef bekroonde kookboeken over de Arabisch-mediterrane keukens. Daarnaast heeft ze ook de productlijn Nadia & Merijn’s SOUQ.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Oranjebloesem
In het voorwoord legt Merijn direct uit wat de titel van het boek betekent: “Je spreek het uit als ‘m a-ZAH-har’. Oftewel: Café Oranjebloesem. De bloesem van de bittere-sinaasappelboom.” Dit geweldige ingrediënt komt uiteraard meermaals terug in de diverse recepten, bijvoorbeeld in de burnt labnehcheesecake (mijn persoonlijke favoriet).
Merijn vertelt graag over haar liefde voor de Méditerranée: “Zolang als ik me kan heugen, klopt er een mediterraan hart in mij. Van kinds af aan wist ik dat mijn verlangens verder reikten dan het lage land waar ik geboren ben. Toen ik op reis ging in het enorme mediterrane gebied, ontdekte ik dat er een populaire westerse Méditerranée bestaat en een vergeten oosterse Méditerranée die minstens zo interessant, zo niet interessanter, is.”
Recepten en verhalen
Het is duidelijk dat Merijn zich thuis voelt in de Méditerranée. Ze weet namelijk niet alleen de lekkerste recepten te verzamelen, ze vertelt ook de prachtigste verhalen. Dit is een boek waar je niet alleen trek van krijgt, het wakkert ook direct je reislust aan. Of het nu gaat om Palermo of Beiroet; Merijn neemt je in gedachten mee op reis. Ze vertelt een prachtig en persoonlijk verhaal aan de hand van haar smaakvolle recepten, stuk voor stuk geïnspireerd op de Méditerranée.
Comfortfood in Café Mazahar
Volgens Merijn is het boek “Café Mazahar” een keuken in beweging en een eclectische ontmoetingsplek vol creativiteit en inspiratie voor iedereen. “Het moderne mediterrane comfortfood in dit boek is mijn ode aan traditie”, vertelt Merijn. “Een traditie die ik graag vier met jou vandaag én daarna meeneem naar morgen.”
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Shafoot
Merijn: “Dit fantastische Jemenitische knapperige broodgerecht meets salade, genaamd shafoot, maakte ik eerder voor het jaarlijkse Transvaal Bacchanaal in Amsterdam en verscheen ook in mijn column in Het Parool. Het zit dicht bij het origineel, behalve dat ik niet alle rauwkost door de yoghurt pureer en ik gebruik pita geen lahoh-brood (een sponsachtige pannenkoek die lijkt op de Marokkaanse duizendgaten-pannenkoekjes maar dan groter en dikker).”
> naar het recept: shafoot
Groene peterselielabneh
Merijn: “In 2007 viel ik voor het eerst met mijn neus in de labneh. En dat was me een ontmoeting. Een life changer. Klinkt dramatisch, maar de waarheid is dat het mijn bord nooit meer verliet. In 2008 zetten Nadia (Zerouali) en ik al wat labnehs met make-up (lees ‘met allerlei toppings’) in ons eerste boek Arabia, en vanaf dat moment kwam ik nooit meer uit de labneh–hemel. Ook niet omdat ik veel tijd doorbracht in Beiroet. Inmiddels zit ik op een nieuw labneh-niveau: ik meng voor deze labneh peterselie-water door de yoghurt voordat ik het laat uitlekken, wat een waanzinnige groene frisse labneh oplevert. De noten-zadencrunch (een andere obsessie) erover en uit de speakers La rencontre (de ontmoeting) van Jean Tonique. Net zo lekker romig en knapperig qua beat.”
> naar het recept: groene peterselielabneh
Burnt labnehcheesecake
Merijn: “Een cheesecake van labneh maken. En dan wel een gebakken cheesecake maken… Ik nam het Baskische recept van La Viña en deed er mijn ding mee. De labneh maak ik van een Griekse yoghurt, wat hem een zijdezachte structuur geeft. Het zoutige en het zoete, en dan de florale kick van oranje-bloesem. Het is een soort droom. Alle keren dat ik hem nu gebakken heb, werd hij onder mijn handen opgegeten en kregen mensen gulzige dromerige blikken in hun ogen. Een cheesecake als een Love Song – Helado Negro Remix van Devendra Banhart. Zo zijdezacht en zoet.”
> naar het recept: burnt labnehcheesecake
Lees ook:
Onze tips
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.