Budget koken
Wil jij wat besparen op je boodschappen? Lees dan snel de onderstaande tips. Wij leggen je uit hoe je budget koken toepast in eigen keuken. Je zal het al snel aan je portemonnee merken. Want kleine veranderingen maken al snel een groot verschil!
Wil je iedere week de lekkerste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Plan je weekmenu vooruit
De key van budget koken is plannen. Als je van tevoren bedenkt wat je de komende week gaat eten, dan weet je precies wat je nodig hebt en kun je gerichter boodschappen doen. Waarschijnlijker koop je dan minder en geef je ook minder uit. Een meal planner gebruiken is dus een goede manier om te besparen op je boodschappen. Dat kan een gewone of digitale agenda zijn, maar er zijn ook verschillende apps en zelfs speciale maaltijdplanners zoals deze. Hierin kun je niet alleen de weekmenu’s maar ook de boodschappenlijstjes noteren. Met zo’n handig overzicht van maaltijden en boodschappen geef je geen euro te veel uit aan iets wat je helemaal niet nodig hebt.
Kook voor meerdere dagen
Als je minder vaak naar de winkel gaat en wat vaker voor 2 dagen kookt, geef je logischerwijs minder geld uit aan je boodschappen. Maaltijden die je makkelijk op kunt warmen, zoals sauzen, stoven en soepen, zijn bovendien over het algemeen goedkoper en gezonder dan bijvoorbeeld frietjes met gebakken vlees. Vind je het te saai om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten? Geef je opgewarmde maaltijd een twist met een nieuw bijgerecht of een salade erbij. Of vries de restjes in voor later. Deze Sri-Lankaanse vega curry zit vol groenten en is ideaal om in te vriezen of de volgende dag op te warmen. Ook leuk: je kunt er alle restjes groenten in werken die je nog hebt liggen.
Kook met seizoensgroenten
Tegenwoordig zijn bijna alle groenten jaarrond beschikbaar, omdat ze in de kas geteeld worden of uit verre landen geïmporteerd worden. Zo zijn we bijna vergeten dat veel groenten alleen een deel van het jaar echt in het seizoen zijn, alleen dan komen ze uit de volle grond en vaak gewoon uit Nederland. Het zal je dan ook niet verbazen dat seizoensgroenten niet alleen milieuvriendelijker maar ook een stuk goedkoper zijn. Stop dus in de zomer niet gedachteloos spruitjes en pompoen in je mandje maar kies juist voor tomaten en courgette. Dat scheelt enorm in prijs en is ook nog eens harstikke lekker. Daarom raden wij je aan om breder te kijken naar wat er beschikbaar is en proberen te koken met ingrediënten waar je niet zo goed bekend mee bent. De complete lijst met seizoensgroenten vind je op de website van het Voedingscentrum.
> naar het recept voor sajoer met nazomergroenten
Blik & diepvries
Kan je tijdens de warmere maanden toch echt niet je favoriete groenten en fruit missen? Kies dan niet voor de verse variant wanneer je het in je mandje stopt maar ga voor diepvries of uit blik. Het is een mythe dat dit minder gezond zou zijn. Veel winterse groentesoorten zoals pompoen of rode kool kun ook je prima uit de diepvries kopen. Dat is niet alleen goedkoper, maar omdat ze direct na de oogst worden bevroren, bevatten ze ook nog eens veel meer vitaminen dan verse exemplaren. Bij fruit is het prijsverschil nog groter, dus als je graag wat bosvruchten door je kwark, yoghurt of havermout prakt, is het eigenlijk altijd slim om de kleine dure doosjes te vergeten en diepvriesfruit te kiezen. Het is minstens net zo gezond als vers, het verschil in smaak zal je nauwelijks merken en je bespaart bovendien een hoop geld. Maak bijvoorbeeld deze kwarkpannenkoekjes met bosvruchten of pompoendip en ontdek hoe lekker groenten en fruit uit de diepvries kunnen zijn.
Lees ook: Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Peulvruchten
Wij zijn enorm fan van peulvruchten, omdat ze zo smaakvol en voedzaam zijn en omdat je er alle kanten mee op kunt. Bovendien zijn peulvruchten lekker goedkoop. Wil je echt eieren voor je geld kiezen? Ga dan voor gedroogde peulvruchten, want die zijn nog een stuk gezonder en goedkoper dan gekookte peulvruchten in een stazak of blik. Je kunt het beste een flinke voorraad verschillende soorten gedroogde peulvruchten halen bij een Turkse supermarkt bij jou in de buurt. Daar is het aanbod meestal veel groter dan in de supermarkt en de prijzen zijn vaak iets lager. ‘Maar hoe moet dat allemaal met het weken en zo?’, horen we je denken. Geen zorgen, in dit blog leggen we je haarfijn uit hoe je het beste met gedroogde peulvruchten kunt koken, zodat je gelijk aan de slag kunt. Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke salade?
Eten wat de pot schaft
Eerlijk is eerlijk, de mediterrane, Mexicaanse of Aziatische keuken spreekt heel veel foodies veel meer aan dan de traditionele Hollandse pot. De simpele stamppotten en sobere AVG’tjes waar bijna iedereen mee is grootgebracht, laten wij steeds vaker links liggen, terwijl we ons massaal storten op poké bowls, taco’s en lasagne. Spannend en lekker is het allemaal wel, maar de internationale keuken is vaak een stuk duurder en lang niet altijd gezonder. De Nederlandse stamppot bestaat voor het grootste gedeelte uit aardappels en lokale seizoensgroenten, wat het zeer budgetvriendelijk maakt. Met stamppot krijg je daarnaast makkelijk een flinke portie groenten binnen. En hoe zit het met de aardappel? Hoewel de aardappel niet het beste imago heeft, is dit totaal onterecht. Aardappel behoort tot de zogenaamde Schijf van vijf van het Voedingscentrum en is daarmee een stuk gezonder dan bijvoorbeeld witte rijst of pasta die juist buiten de Schijf vallen. Genoeg redenen dus om toch wat vaker aan de oer-Hollandse pot te gaan. En de rookworst en spekjes kun je natuurlijk wel links laten liggen, want dat is wat ons betreft helemaal geen must. Laat je inspireren door ons recept voor een zomerstamppotje met bonen.
Lekker vega(n)
Minder vlees is sowieso goed, niet alleen voor jou, maar ook voor de planeet. Maar door minder vlees te eten, kun je ook behoorlijk veel besparen op je boodschappen. Dat is niet alleen gezonder, maar als je de juiste keuzes maakt, kan het ook een stuk goedkoper zijn. Neem bijvoorbeeld shakshuka – dit eenpansgerecht uit het Midden-Oosten bestaat uit eieren gepocheerd in tomatensaus, meestal aangevuld met wat andere groenten en/of bonen. Heerlijk met een dot yoghurt en wat platbrood, niks meer aan doen! Een supergezond, smaakvol en budget-proof gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Trap je af met deze klassieke vegetarische shakshuka of ga je nog een stapje verder en kies je voor de vegan shakshuka met witte bonen?
Kweek zelf eetbaar groen
Zelf groenten en fruit verbouwen in je eigen moestuin is helemaal hot & happening en een fantastische manier om te besparen op je boodschappen. Heb je weinig tijd of geen groene vingers? Ook dan kun je zelf eetbaar groen kweken. Zo kun je in je tuin, in de vensterbank, op je balkon of op het dakterras met weinig inspanning verse kruiden kweken. Dat is veel goedkoper én duurzamer dan de bosjes kruiden verpakt in plastic die je in de supermarkt kunt krijgen. Ook kiemgroenten zoals tuinkers of alfa-alfa kun je makkelijk zelf kweken, daarvoor heb je alleen een kiemschaaltje en zaadjes nodig. Ben je enthousiast? Lees dan snel hoe je met onze tips dit jaar voor een grote basilicumoogst zorgt.