Advertentie
Zelf kruidnoten bakken
Al sinds de zomermaanden liggen de supermarkten er vol mee: pepernoten en kruidnoten. Maar waarom zou je het strooigoed in de winkel kopen als je ze net zo makkelijk zelf kunt maken? Zelf kruidnoten bakken is makkelijk én leuk.
De meeste ingrediënten om zelf kruidnoten te maken heb je waarschijnlijk al in huis. Je hebt namelijk enkel boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig.
Heb je de specerijenmix niet in huis? Geen zorgen, de losse specerijen staan waarschijnlijk wel in je keukenkastje en je kunt de speculaaskruiden heel eenvoudig zelf mengen. Lees snel verder om erachter te komen hoe..
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ingrediënten speculaaskruiden
Zelf je potje speculaaskruiden maken? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij straks je eigen speculaaskruiden gebruiken voor kruidnoten. De specerijen voor de mix zijn: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, korianderzaad, foelie en kardemom.
Heb je deze ingrediënten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.
> naar het recept: speculaaskruiden
Kruidnoten bakken: recept
Nu je zelf je eigen kruidenmix hebt gemaakt, is het tijd om er mee aan de slag te gaan. Om zelf kruidnoten te bakken voeg je het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom.
Vervolgens kneed je het geheel tot een soepel deeg. Dit kan met behulp van een handmixer of gewoon door het mengsel met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem misschien wel het leukste. Een beetje knoeien mag en maakt het bakken van kruidnoten juist een leuke activiteit.
Heb je de ingrediënten omgetoverd tot een soepel deeg? Draai er dan een grote bal van en verpak het in vershoudfolie. Vervolgens laat je het in de koelkast ongeveer 20 minuten rusten.
In de tussentijd kan je de oven voorwarmen (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).
Dan komt het leukste gedeelte: het maken van de kruidnoten. Rol hiervoor stukjes deeg tot balletjes van gelijke grootte. Leg deze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat.
Zodra het deeg op is, bak je de kruidnoten in de oven af. Dit duurt niet lang: na een kwartiertje zijn ze al klaar!
Je kunt de kruidnoten gelijk oppeuzelen of in een luchtdichte trommel bewaren. Wacht alleen niet te lang: ze blijven ongeveer drie dagen goed.
> naar het recept: kruidnoten
Lees ook:
Dit zijn de lekkerste kruidnoten uit de supermarkt
Weet jij waar pepernoten vandaan komen?
Getest: dit zijn de lekkerste chocoladeletters
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.