Kruidnoten bakken

Al sinds de zomermaanden liggen de supermarkten er vol mee: pepernoten en kruidnoten. Maar waarom zou je deze lekkernijen in de winkel kopen als je ze net zo makkelijk zelf kunt maken? Zelf kruidnoten bakken is makkelijk én leuk. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk zelfs al in huis. Om zelf kruidnoten te bakken heb je namelijk boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig. Ingrediënten die je in de meeste keukenkastjes wel kan vinden. Hoogstwaarschijnlijk heb je zelfs speculaaskruiden in huis. Deze mix maak je namelijk verrassend eenvoudig zelf.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Speculaaskruiden

Zelf je potje speculaaskruiden maken? Met een combinatie van de juiste specerijen kun jij straks je eigen speculaaskruiden gebruiken voor kruidnoten. De specerijen voor de mix zijn: kaneel, gember, korianderzaad, kruidnagel, muskaatnoot, foelie en kardemom. Heb je deze ingrediënten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.

> naar het recept: speculaaskruiden

Speculaaskruiden

Recept voor kruidnoten

Nu je zelf je eigen kruidenmix hebt gemaakt, is het tijd om er mee aan de slag te gaan. Om zelf kruidnoten te bakken voeg je het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom. Vervolgens kneed je het geheel tot een soepel deeg. Dit kan met behulp van een handmixer of gewoon door het mengsel met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem misschien wel het leukste. Een beetje knoeien mag en maakt het bakken van kruidnoten juist een leuke activiteit. Heb je de ingrediënten omgetoverd tot een soepel deeg? Draai er dan een grote bal van en verpak het in vershoudfolie. Vervolgens laat je het in de koelkast ongeveer 20 minuten rusten.

In de tussentijd kan je de oven voorwarmen (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Dan komt het leukste gedeelte: het maken van de kruidnoten. Rol hiervoor stukjes deeg tot balletjes van gelijke grootte. Leg deze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat. Vervolgens bak je ze in de oven af. Na een kwartiertje zijn ze al klaar! Je kunt de kruidnoten gelijk oppeuzelen of in een luchtdichte trommel bewaren. Wacht alleen niet te lang: ze blijven ca. 3 dagen goed.

> naar het recept: kruidnoten

sinterklaas kruidnoten

Lees ook: 9x kruidnoten uit de supermarkt getest