Kookschool

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Roxanne-avatarDoor Roxanne18 augustus 2021, 16:00

Parmezaan, mozzarella en brie worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over mascarpone. Want wat is mascarpone en wat maak je ermee?

Wat is mascarpone?

Hou je van tiramisu? Dan heb je dit heerlijke ingrediënt al regelmatig gegeten, misschien zonder dat je het door had. Want wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas die voor het eerst gemaakt werd in de regio Lombardije. Deze kaas wordt gemaakt van room, door de toevoeging van wijsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je deze kaas kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen. Je hebt zowel verpakkingen van 250 gram als van 500 gram. Bij diverse delicatessenwinkels kun je vaak de authentieke Italiaanse mascarpone halen.

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘wat is mascarpone?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze roomkaas is heel zacht en delicaat en heeft geen hele uitgesproken of aanwezige smaak. Dit zorgt ervoor dat het product heel veelzijdig te gebruiken is in diverse gerechten.

Hoe kan je mascarpone vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de mascarpone in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone roomkaas, al zal het resultaat dan iets afwijken.

Hoe moet je mascarpone bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Mascarpone bewaar je in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Let op; na opening is de kaas maar beperkt houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met mascarpone? De roomkaas is geschikt voor zowel zoete als hartige bereidingen. Doe bijvoorbeeld eens een paar eetlepels door je pasta of risotto, smeer het op je tartelette, gebruik het als vulling voor je taart of maak er een lekkere tiramisu van. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer dan deze heerlijke recepten met mascarpone. Vooral van het vierde recept krijgen wij op de redactie nooit genoeg.

Recepten met mascarpone:

Pastarolletjes met spinazie en pulled pork

Dat mascarpone goed tot zijn recht komt in hartige gerechten bewijst dit recept wel! De pastarolletjes staan zo op tafel. Dankzij de kaas is het gerecht lekker romig. Gecombineerd met de spinazie en pulled pork heb je een onweerstaanbare maaltijd!

> naar het recept: pastarolletjes met spinazie en pulled pork

Wat is mascarpone: Pastarolletjes met spinazie, mascarpone en pulled pork

Risotto met coquilles en garnalen

Nog zo’n lekker hartig recept. Risotto is natuurlijk het allerlekkerst als deze romig is. En dat lukt gemakkelijk met dit recept!

> naar het recept: risotto met coquilles en garnalen

Risotto met coquilles en garnalen

Mascarpone bramentartelette

Mascarpone leent zich ook heel goed voor zoete gerechten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept voor een bramentartelette. Deze is natuurlijk het lekkerste met verse bramen!

> naar het recept: mascarpone bramentartelette

mascarpone-bramentartelette

Bramencruffins

Heb je al weleens van cruffins gehoord? Dit is een combinatie tussen een croissant en een muffin. Wat ons betreft een match made in heaven, zeker met dit heerlijke recept. Probeer maar eens uit!

> naar het recept: bramencruffins

bramencruffins: wat is mascarpone?

Roxanne-avatarDoor Roxanne