Advertentie
Soep-er
Zodra ik binnenstap bij soepbar Soep-er aan de Vismarkt in Utrecht komt de heerlijke geur van verse soep me al tegemoet waaien. De gezellige, knusse huiskamersfeer van het restaurant maakt dat ik me er meteen thuis voel. Ik word enthousiast begroet door Janine, oprichtster en eigenaar van Soep-er én auteur van het gelijknamige soepkookboek, dat binnenkort verschijnt. We nemen plaats op een zonnig bankje voor de zaak, waar Janine me alles vertelt over soep, het restaurant en uiteraard het boek, terwijl we naar de passerende mensen kijken.
Soepbar Soep-er
“Ik ben altijd wel bezig geweest met eten”, begint Janine. “Mijn familie houdt ook van koken, en vanaf mijn twaalfde begon ik ook in mijn vrije tijd zelf te koken. Ik deed dan inspiratie op bij ouders van vriendinnen, daar kreeg ik heel andere smaken voorgeschoteld dan ik thuis gewend was.” Na de middelbare school is Janine naar de hotelschool gegaan, waar de interesse in eten zich verder ontwikkelde. “Ik heb daarna nog een tijdje gewoond en gewerkt in Azië, Nieuw-Zeeland en Australië, maar het was in België dat ik het idee voor de soepbar kreeg. Dit pand in Utrecht stond toen te koop en dat vond ik zo’n fijn, knus plekje en een ideale locatie voor een soepbar dat ik een crowdfunding ben gestart om het te kunnen betalen. Dankzij 143 investeerders is dat uiteindelijk gelukt en zitten we hier nu al drie jaar.”
Over de populariteit van de bar hoeft Janine zich geen zorgen te maken. “Soep doet mensen denken aan thuis. Overal ter wereld eten ze soep en je kunt het eigenlijk elke dag eten. Ik vind soep dan ook niet per se een winters gerecht. Het is juist leuk om ook in zomerse periodes te spelen met de ingrediënten van soep, dus als het buiten warm is hebben we ook zeker lichte en verfrissende soepen op het menu staan.”
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lievelingssoep
“We gebruiken eigenlijk uitsluitend verse ingrediënten van lokale verkopers en dat raad ik eigenlijk iedereen aan. Dat kost wat meer dan wanneer je naar een groothandel of supermarkt gaat, maar het kwaliteitsverschil proef je wél.” Wat er altijd in mijn voorraadkast staat? Cayennepeper! Dat geeft je soep altijd dat pitje dat het nodig heeft. Ook gerookte olijfolie heb ik altijd in huis, dat geeft een heel interessante touch aan je gerechten. In al mijn Aziatische-stijl soepen gebruik ik palmsuiker, dat versterkt ook het effect van de kokosmelk. De zoete smaak compenseer ik dan weer met limoensap of tamarinde.”
Dagelijks staan er drie verschillende soepen op het menu bij Soep-er, maar eentje staat er vast op: de Soep-er Classic, een soep van geroosterde cherrytomaten met basilicum. “Het klinkt supercliché, maar dat vind ik toch echt wel de lekkerste soep die in het kookboek staat. Die eet ik denk ik wel twee à drie keer per week. Ook de Singapore laksa-soep is favoriet, die heb ik voor het eerst in Maleisië gegeten. Die combinatie van kokosmelk, limoensap, een beetje pit en een onverwacht zoetje van de palmsuiker is gewoon heerlijk, daar kan ik echt van genieten.”
Kookboek
Na drie jaar Soep-er was daar dan opeens een kookboek. “Gasten van de soepbar hadden daar al vaker naar gevraagd, dus toen ik van de uitgeverij de vraag kreeg of ik een soepkookboek wilde schrijven, was ik uiteraard direct enthousiast. Ik had op dat moment veertig soeprecepten liggen, maar de uitgeverij had ongeveer zeventig soepen nodig. Toen heb ik even flink moeten aanpoten, maar daar zijn superlekkere nieuwe dingen uitgekomen, die we inmiddels uiteraard ook hier weer serveren.”
Nog altijd eet Janine elke dag soep. “Het verveelt me nog steeds niet”, lacht ze. “Omdat we de soepen zo rouleren kan ik altijd wel wat anders eten.” In de keuken experimenteert Janine er ook graag op los. “Zo kom je juist op lekkere, nieuwe smaken. We koken hier in pannen van 24 liter, dus als je een extra schepje zout of kaneel toevoegt, is echt niet meteen je hele soep verpest.”
Soep voor thuis
Hoewel ik altijd al een soepliefhebber ben geweest, werkt Janines enthousiasme voor dit gerecht aanstekelijk en ben ik zo mogelijk nóg meer van soep gaan houden. Ik was dan ook van plan om na het interview thuis meteen een recept uit Soep-er te koken, maar dat hoefde niet meer: Janine overhandigde met een grote weckpot vol verse, zomerse, ijskoude avocadosoep. “Voor thuis, als bedankje voor het interview!” Die soep, romig, pittig, fris, heb ik thuis natuurlijk meteen opgegeten. Lekker, zó lekker dat ik het recept hieronder geef, want deze soep, net als alle andere soepen uit Soep-er, moet iedereen proeven.
Avocadosoep
Deze soep is fris, pittig, heerlijk romig en ook nog eens supermakkelijk om te maken: gooi gewoon alle ingrediënten in een blender en binnen een minuutje is je soep klaar. Smakelijk!
> naar het recept: avocadosoep
Soep-er Classic
De favoriete Soep-ersoep van Janine! Je maakt deze soep met langzaam geroosterde cherrytomaatjes, waardoor ze heerlijk zoet worden.
> naar het recept: Soep-er Classic
Noord-Europese soep van zalm en dille
Dille en (twee soorten!) zalm zijn natuurlijk een bewezen topcombinatie. Een uurtje werk, een schepje crème fraîche erop en Zweeds knäckebröd erbij en je waant je bij de eerste hap in Scandinavië.
> naar het recept: Noord-Europese soep van zalm & dille
Indonesische pindasoep
Deze soep zit barstensvol heerlijke smaakmakers, waardoor elke hap weer een verrassend avontuurtje is. Je moet er een klein tripje naar de toko voor overhebben, maar dan heb je gegarandeerd een nieuwe lievelingssoep op het menu staan.
> naar het recept: Indonesische pindasoep
Lees ook:
Tomatensoep maken: 5x recepten met een twist
Hoe moet je tuinbonen dubbel doppen?
Foodies boekenclub: “Sweet Table”
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.