Bereiding

  1. Smelt de roomboter in een soeppan op laag vuur. Voeg de knoflook en ui toe en fruit 3 minuten. Voeg de bloem toe en roer met een houten spatel 5 minuten tot een zanderig aanvoelende roux. Voeg voorzichtig een kleine hoeveelheid visbouillon toe en blijf roeren tot de bouillon volledig in de roux is opgenomen. Herhaal tot alle bouillon op is. Voeg de prei, aardappel, venkel en mosterd toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten op zacht vuur pruttelen. Blij f af en toe roeren zodat de roux niet op de bodem van de soeppan gaat plakken.
  2. Zet een staafmixer in de soep en puls een aantal keer, zodat er een grove structuur in de soep blijft. Voeg de slagroom toe, samen met de zalmfilet, zalmmoot, dille, nootmuskaat, kaneel, de citroenrasp, het citroensap en naar smaak zeezout en zwarte peper. Kook 10 minuten op zacht vuur zodat de smaken allemaal goed intrekken en de zalmfilet gaar kookt. Proef en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  3. Bestrooi voor de topping elke kom met wat melissa cress. Maal versgemalen zwarte peper eroverheen. Serveer met roggebrood of Scandinavische crackers met losgeklopte gezouten roomboter. Verdeel over elke kom eventueel nog een lepeltje crème fraîche en wat extra warmgerookte zalm.
Soep-er

Uit het boek:

Soep-er
€25,99

Receptuur: Janine de Roode Foto’s: Daisy Ranoe en Janine de Roode