Advertentie
Panna cotta basisrecept
Wil jij zelf de perfecte panna cotta maken? De onderstaande tips zullen je helpen om een succesnummer van dit romige toetje op tafel te zetten. Maar voordat we kunnen beginnen, leggen we je eerst uit wat panna cotta eigenlijk is. Deze lekkernij is een dessert uit Piëmont in Noord-Italië. Deze regio staat bekend om het gretige gebruik van room en laat dat nu net zijn waar het toetje bekend om staat! Wat in het recept vaststaat is de verhouding tussen de vloeistof, de suiker en de gelatine. Met de vloeistof kun je variëren – je kunt alleen melk of alleen room gebruiken of een deel vervangen door Griekse yoghurt, crème fraîche of koffielikeur. Ga jij gelijk met het basisrecept aan de slag?
Ook de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De perfecte panna cotta maken:
1. In balans
De verhouding tussen gelatine en room werkt nauw bij panna cotta. Te weinig gelatine en het wordt niet vast, te veel gelatine en de panna cotta wordt te stijf. Met 3,5 blaadjes gelatine (6 g) op 700 ml room (slagroom plus melk) zit je goed.
2. Koude douche
Weken in ijswater maakt de gelatine zacht zonder dat hij oplost. Het koude water maakt het eiwitnetwerk van de gelatine vochtig waardoor hij gelijkmatig op kan lossen in de warme room. Doe je dit niet dan klontert hij samen. Knijp bij het uitlekken zo veel mogelijk water uit de gelatine zodat de verhouding met de room goed blijft.
3. Grote verdwijntruc
De geweekte en uitgeknepen gelatine lost gelijkmatig op in de warme room. Zorg dat de room niet kookt, anders wordt de gelatine te heet en verliest hij zijn werking. Wanneer je het mengsel in een fijne zeef kunt zeven is de gelatine goed opgelost. Zitten er nog klontjes in, doe ze dan terug in de pan met de room en laat ze oplossen op laag vuur.
4. Favo smaak
In plaats van vanille kun je je panna cotta ook een andere smaak geven. Met dezelfde hoeveelheden room, suiker en gelatine kun je bijvoorbeeld ook gember, steranijs of laurier in het mengsel laten trekken.
5. Mooi merg
Laat de warme room al iets afkoelen voor je hem in de vormpjes schenkt. Zo wordt hij al iets dikker en blijft het vanillemerg mooi over de room verdeeld.
6. Vormpjes
Conische vormpjes (van smal naar breed) zijn ideaal omdat de bodem van de panna cotta dan wat breder is en hij steviger staat. Wanneer je rechte ramekins gebruikt, kan de panna cotta iets inzakken.
7. Lossen
Het is het makkelijkste om de vormpjes kort in heet water te dippen en de panna cotta op bordjes te storten. Door de warmte smelt de gelatine aan de buitenkant van de panna cotta en zal hij loslaten. Ga niet met een mes snijden als hij vastgezogen blijft zitten, maar beweeg voorzichtig met een vinger aan de rand tot hij loslaat.
Panna cotta recepten
Heb jij de basis onder de knie? Dan kan je volop gaan variëren! Varieer er lustig op los met frambozen, chocoladesaus of sinaasappelschil. Wij hebben alvast onze favoriete recepten op een rijtje gezet.
Panna cotta met balsamico
Panna cotta is een allemansvriend. Probeer eens dit recept met balsamico. Verrassend (en) lekker! Gebruik wel balsamico van goede kwaliteit. Deze is zoeter en stroperiger dan een gemiddelde balsamico.
Panna cotta met balsamicovijgen
De vijgen zorgen voor een fris zuurtje bij zoete gerechten, zo ook deze panna cotta. Gebruik ook bij dit dessert balsamico van goede kwaliteit.
Panna cotta met kersensaus
Liever zoet? Dan is deze variant met kersensaus wat voor jou! Niet alleen prachtig van kleur maar ook heerlijk van smaak. Win-win!
Panna cotta met zwartepeperkaramel
Zwarte peper smaakt ook ontzettend goed in zoete desserts, probeer maar eens uit met dit fijne recept.
Panna cotta van wilde munt en wilde bloemen met honeycomb
Yvette van Boven vertelt over haar recept: “Eet honeycomb redelijk snel nadat het is afgekoeld, of in ieder geval binnen 1 dag. Door het vocht in de lucht zal het gauw plakkerig worden en langzaam zacht en taai. Bewaar het in ieder geval in een luchtdichte doos.”
Lees ook:
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.