Wat zijn tuinbonen?

Tuinbonen zijn echte zomerfavorieten die in juli en augustus op hun lekkerst zijn. Dit is dus dé perfecte tijd om van deze vitaminebommetjes te genieten. Maar wat zijn tuinbonen precies? Net als borlottibonen behoren ze tot de vlinderbloemenfamilie. De bonen zijn de zaadjes van een grote, viltachtige peul. Deze peul is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de sperzieboon, niet eetbaar.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je ze en waar moet je op letten bij aankoop?

Goed nieuws: een ritje naar de supermarkt is al voldoende om deze bonen te bemachtigen. Je kunt ze in verschillende varianten kopen: gedroogd, vers, uit een pot of uit de diepvries. Koop je gedroogde tuinbonen? Houd er dan rekening mee dat je ze voor gebruik 12 uur moet laten weken in ruim koud water. Voor verse bonen geldt: kies exemplaren met een mooie, stevige peul. De jonge tuinbonen zijn overigens het lekkerst, dus zorg ervoor dat je die in je winkelmandje stopt.

Hoe smaken tuinbonen?

Nu we je vraag ‘wat zijn tuinbonen?’ beantwoordt hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ze smaken. Zodra je een hap neemt, zal de volle, maar zachte smaak je vast en zeker opvallen. Deze vitaminebommetjes zijn dan ook makkelijk te combineren met veel andere ingrediënten, maar daar vertellen we je straks meer over.

Hoe bereid je ze?

We hebben al verklapt hoe je de gedroogde variant moet klaarmaken, maar wat als je verse bonen hebt gekocht? Voor gebruik moet je ze eerst doppen, want de peul is niet eetbaar. Dit is best een tijdrovend klusje. Dit doe je als volgt: snijd het puntje van de peul, door de naden heen en open de peul. Eventueel kun je ze dubbel doppen als je dit lekker vindt, maar dit is niet perse nodig.

Hoe kan je ze vervangen?

Vind je ze toch niet zo lekker of liggen ze toch niet in de schappen bij de plaatselijke supermarkt? Je kunt ze vervangen door een andere boon naar keuze of doperwten, al zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met tuinbonen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Voeg ze eens toe aan salades of wraps of ga voor pasta, een lekkere dip of bruschetta. Heb je al zin gekregen om zelf te ontdekken wat de smaak is van tuinbonen? Kies dan één van deze recepten uit en tover een heerlijke maaltijd op tafel.

1. Penne met tuinbonen in knoflooksaus

Penne met tuinbonen in knoflooksaus

2. Bruschetta’s met tuinbonen en geitenkaas

bruschetta

3. Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.