Advertentie
Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Seizoensgroenten december: boerenkool
Verkrijgbaarheid: In principe kan je boerenkool het hele jaar door kopen maar de grootste Nederlandse aanvoer vindt plaats van september tot en met maart. Hij behoort dus zeker tot de seizoensgroenten van december!
Voedingswaarden: Boerenkool wordt ook wel super food genoemd en dat is niet voor niks. Zo bevat boerenkool een hoog ijzergehalte, veel calcium (meer dan melk!), veel krachtige antioxidanten en een grote hoeveelheid vitamines K, A & C.
Welk deel is eetbaar? Heb je verse boerenkool? Snijd dan de dikke stelen van het blad af, deze zijn stug en smaken niet lekker. De bladeren kan je in kleine stukken snijden en opeten.
Smaak: Boerenkool heeft een typische koolsmaak die ietwat bitter smaakt. Volgens velen smaakt boerenkool het best nadat het net gevroren heeft.
Hoe gebruiken? Wat ons betreft is boerenkool echt een wintergroente. Wij voegen hem dan ook maar wat graag toe aan Hollandse pot zoals stamppot en soep. Al smaakt boerenkool in een salade minstens net zo lekker. Vergeet hem dan alleen niet eerst te masseren.
Hoe bewaren? Bewaar gesneden boerenkool altijd in de koelkast. Daar kan je hem wel tot een week bewaren.
> naar het recept: stamppotkroket
Radicchio
Verkrijgbaarheid: Het kleurrijke Italiaanse broertje van de witlof is in de winter volop in Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden: De rode sla zit bomvol gezonde voedingstoffen. Denk aan vitamine E & K.
Welk deel is eetbaar? Je kunt de krop in zijn geheel eten. Wel snijden veel mensen het hart, het binnenste, gedeelte eruit. Dit heeft een harde structuur en is extra bitter.
Smaak: De smaak zit tussen die van witlof en andijvie in en zou je als bitter kunnen omschrijven. Lekker om er dus wat zoetige en zachte smaken aan toe te voegen.
Hoe gebruiken? In Italië vind je radicchio in allerlei vormen en maten, in Nederland kom je meestal de ronde krop tegen: de radicchio di chioggia. Deze soort wordt ook vaak gebruikt in slamelanges, maar misschien is hij gestoofd met wat honing en blauwe kaas nog wel het lekkerst. Een klassieke bereiding is radicchio met risotto. De wat bittere smaak combineert heerlijk met de zachte, romige textuur van risotto.
Hoe bewaren? De groente blijft in de koelkast tot wel een week goed.
> naar het recept: gnocchi van gepofte aardappeltjes met paddenstoelen en radicchio
Knolselderij
Verkrijgbaarheid: De knol met een aardse smaak is een typische smaakmaker van de winter en wat ons betreft niet te missen in dit lijstje met seizoensgroenten van december.
Voedingswaarden: Knolselderij is rijk aan vitamine C, vitamine B11 en kalium.
Welk deel is eetbaar? Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt.
Smaak: Hij is met een hint van anijs net wat frisser dan de koolraap, waar hij vaak mee verward wordt. Vind je de smaak niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt knolselderij vervangen door pastinaak, aardappel, aardpeer of peterseliewortel.
Hoe gebruiken? Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Knolselderij past perfect in je winterse stoofpot, erwtensoep of smeuïge puree.
Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je hem het beste bewaren buiten de koelkast. Daar blijft hij ongeveer drie weken goed. Als je hem al gesneden hebt, moet je de knolselderij wel bewaren in de koelkast, het liefst in huishoudfolie en besprenkeld met een beetje citroensap. Zo voorkom je dat er bruine plekjes op komen. Hier blijft hij ongeveer een week goed. Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je hem koken of blancheren en invriezen. Zo kun je er nog enkele maanden mee vooruit.
> naar het recept: gougères gevuld met ham en selderij
Seizoensgroenten december: andijvie
Verkrijgbaarheid: Van eigen bodem eet je deze groene groente van maart tot december en is daardoor een van de seizoensgroenten van december.
Voedingswaarden: De groente bevat vitamine A, C & K en is rijk aan mineralen als calcium, ijzer en kalium.
Welk deel is eetbaar? De groente is in zijn geheel eetbaar. Wel is het aan te raden om de buitenste bladeren de verwijderen en de stronk af te snijden.
Smaak: De smaak laat zich het best omschrijven als fris en ietwat pittig en bitter.
Hoe gebruiken? We kennen allemaal andijvie stamppot wel maar de groente is in veel meer gerechten te verwerken. Je kan ‘m zowel rauw als gekookt eten.
Hoe bewaren? Omdat andijvie voor een groot deel uit water bestaat, kan de groente snel verleppen. Daarom kun je ‘m het beste zo snel mogelijk opeten. Wil je ‘m bewaren? Dan kan je de groente het beste in een plastic zak met gaatjes in de koelkast bewaren. Zo blijft ‘ie enkele dagen goed. Ook kun je de groente invriezen wanneer je ‘m geblancheerd hebt. In de vriezer blijft geblancheerde andijvie tot één jaar houdbaar.
> naar het recept: varkenshaas gevuld met salie en knoflook, pompoenpuree en gestoofde andijvie
Pastinaak
Verkrijgbaarheid: Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten groente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Stop hem dus snel in je mandje. Vanaf oktober komt hij van eigen bodem en december is dus het ideale moment om ermee aan de slag te gaan.
Voedingswaarden: De wortel bevat een indrukwekkende reeks aan vitamines waaronder B, C, E en K.
Welk deel is eetbaar? Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.
Smaak: Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.
Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.
Hoe bewaren? Ze voelen zich helemaal thuis in de groentelade van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.
> naar het recept: crème caramel met dragon en pastinaakfudge
Seizoensgroenten december: spruitjes
Verkrijgbaarheid: Al zijn spruiten jaarrond verkrijgbaar, wat ons betreft is het een typische seizoensgroenten van december!
Voedingswaarden: Spruitjes zijn echte vitaminebommetjes. Zo zitten vol met vitamines zoals B, C en K.
Welk deel is eetbaar? Voordat je spruitjes kunt gaan bereiden, haal je de onderkant en buitenste blaadjes eraf.
Smaak: Spruitjes hebben een kenmerkende smaak en geur. Denk hierbij aan een licht bittere koolsmaak. Veel kinderen lusten ze niet omdat spruitjes bitter zijn.
Hoe gebruiken? Wokken, stoven, koken of grillen: spruiten kan je op veel verschillende manieren bereiden. Geen fan? Voeg dan een zoete smaakmaker toe. Zo smaken ze minder bitter.
Hoe bewaren? In de groentelade van je koelkast blijven spruiten twee tot vijf dagen houdbaar. Liever langer? Dan kan je ze het beste blancheren en vervolgens invriezen. Zo blijven spruitjes tot wel een jaar houdbaar.
> naar het recept: geroosterde spruitjes met citroen en knoflook
Lees ook: Dit zijn de lekkerste vegetarische recepten met spruitjes
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.