Sauzen bij biefstuk

Dit zijn de allerlekkerste sauzen voor bij de biefstuk. Ga je voor de klassieke champignonroomsaus of liever de Zuid-Amerikaanse chimichurri?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peperroomsaus

Een van de populairste sauzen voor bij een biefstuk: peperroomsaus. Met ons recept maak je ‘m lekker zelf. Verhit 2 el boter in een koekenpan (bij voorkeur in dezelfde koekenpan waarin je de biefstuk hebt gebakken). Voeg 2 fijngesnipperde sjalotjes, 1-2 el groene-peperkorrels (potje, uitgelekt) en 2 laurierblaadjes toe en fruit 3-4 minuten op laag vuur. Voeg 2 el bloem toe en bak kort mee. Schenk er al roerend beetje bij beetje 400 ml runderfond bij en breng aan de kook. Voeg 200 ml slagroom toe en kook het geheel 10-12 minuten tot de saus wat ingedikt is. Vis de laurierblaadjes eruit en breng de saus op smaak met zout en peper. Houd op laag vuur warm tot gebruik.

Champignonsaus

Snipper 2 sjalotjes en hak 2 teentjes knoflook fijn. Snijd 200 g (kastanje)champignons in plakjes. Verhit 1 el boter in een pan en fruit er de sjalot met de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg de champignons toe en bak verder tot de champignons bruin beginnen te worden. Roer 1 el bloem erdoorheen en bak kort mee. Voeg al roerend beetje bij beetje 150 ml fond en 150 ml slagroom toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten pruttelen tot de saus ingedikt is. Breng de saus voor bij het biefstuk op smaak met zout en peper en roer 3 el fijngehakte peterselieblaadjes erdoorheen.

Bearnaisesaus

Pel 1 sjalot en snijd hem in ringen. Breng 100 ml droge witte wijn, 50 ml wittewijnazijn, de sjalot en 2 takjes dragon aan de kook. Kook het geheel in tot er ca. 75 ml over is. Smelt 100 g boter. Zeef het wijnmengsel. Klop 4 eidooiers los met het wijnmengsel en verwarm al kloppend au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met zacht borrelend water) tot het dikker wordt. Voeg al kloppend de gesmolten boter toe. Neem de saus van het vuur. Hak de blaadjes van 1 takje dragon fijn. Breng de saus op smaak met zout, peper en de gehakte dragon. Houd de saus voor bij het biefstuk warm tot gebruik. Lekker met côte de boeuf en bospeen.

Cote de boeuf met béarnaise en bospeen

Mosterdhollandaise

Smelt 150 g boter. Doe 3 el droge witte wijn, 2 el dragonazijn (evt. natuurazijn) en 5 eidooiers in een kom. Klop het geheel au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met zacht borrelend water) tot het warm en luchtig is. Giet er al kloppend de gesmolten boter in een dun straaltje bij. Breng de saus op smaak met ca. 1 el grove mosterd en zout. Houd de saus warm tot gebruik. De fluweelzachte saus smaakt heerlijk bij mager vlees zoals ossenhaas. Maar je kunt ‘m gerust ook bij groenten of delicate vis zoals snoekbaars serveren.

Chimichurri

Hou je meer van frisse smaken dan van romige sauzen? Deze frisse kruidensaus uit de Argentijnse en Uruguayaanse keuken behoort tot de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk. Hoe maak je ‘m? Pluk de blaadjes van 1 bosje munt (20 g), ½ bosje platte peterselie (10 g) en 4 takjes oregano. Doe de blaadjes in de keukenmachine met 1 gesnipperde sjalot, 2 gehakte teentjes knoflook, 125 ml olijfolie, 2 tl rodewijnazijn en 1 tl chilivlokken en vermaal tot een egale saus. Doe de saus in een kommetje, dek af met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast om de smaken rustig in te laten trekken. Lekker met lamskoteletjes.

lamskoteletjes

Nog meer sauzen bij biefstuk:

Tijmjus

Verhit ½ el boter in een pan en fruit er 1 fijngesnipperde sjalot ca. 2 minuten in. Blus af met 50 ml cognac en flambeer hem direct door er een lange aansteker bij te houden of de pan schuin bij het vuur te houden. Let wel op dat je afzuigkap uitstaat. Voeg de fijngehakte blaadjes van 4 takjes tijm en 200 ml wildfond (bijv. deze) toe en laat het geheel ca. 10 minuten rustig inkoken. Roer 150 ml slagroom erdoorheen en breng de saus evt. op smaak met zout en peper. Houd de saus warm of bewaar afgedekt en verwarm opnieuw voor het serveren. Lekker met reemedaillons met pastinaakcrème.

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Uienjus

Verhit 2 el boter in een pan en fruit er 1 gesnipperde ui ca. 4 minuten in. Voeg blaadjes van 6 takjes tijm en 1 el bloem toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg al roerend geleidelijk 500 ml runderfond toe. Breng aan de kook en laat kort inkoken. Roer 2 el uiencompote of –chutney (bijv. hier te koop) erdoorheen en breng de saus indien nodig op smaak met zout en peper. Lekker bij entrecote en gesmoorde pastinaak met cavolo nero.

Blauwe-kaassaus

Een van de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk maak je binnen 5 minuten enkel met behulp van je keukenmachine. Hiervoor doe je 50 g gorgonzola, 1 el mayonaise, 2 el Griekse yoghurt en 1 tl wittewijnazijn in een keukenmachine en je pureert simpelweg alle ingrediënten tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is. Breng de saus op smaak met zout en peper en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Lekker met gemarineerde kogelbiefstuk, salade en friet.

Buffalo steak met friet en blauwe-kaassaus

Misosaus

Meng 2 el misopasta met 2 el mirin (Japanse rijstwijn), 2 el rijstwijnazijn en 1 el witte basterdsuiker tot de suiker opgelost is. Lekker bij tomahawk steak.

Togarashi-Tomahawk sunday roast

Lees meer over biefstuk: Zo bak je stap-voor-stap de perfecte biefstuk