Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Dit zijn de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk

Advertentie

Bij een perfect gebakken biefstuk hoort natuurlijk een lekkere saus. Wij hebben de lekkerste sauzen voor bij de biefstuk voor je verzameld en op een rijtje gezet. Zowel warm als koud, klassiek of origineel en van makkelijk tot uitdagend: voor ieder wat wils. Welke saus voor bij de biefstuk is jouw favoriet?

Sauzen bij biefstuk

Dit zijn de allerlekkerste sauzen voor bij alle soorten biefstuk. Ga je voor de klassieke champignonroomsaus of liever de Zuid-Amerikaanse chimichurri?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Peperroomsaus

Een van de populairste sauzen voor bij een biefstuk: peperroomsaus. Met ons recept maak je ‘m lekker zelf. Verhit 2 el boter in een koekenpan (bij voorkeur in dezelfde koekenpan waarin je de biefstuk hebt gebakken). Voeg 2 fijngesnipperde sjalotjes, 1-2 el groene-peperkorrels (potje, uitgelekt) en 2 laurierblaadjes toe en fruit 3-4 minuten op laag vuur. Voeg 2 el bloem toe en bak kort mee. Schenk er al roerend beetje bij beetje 400 ml runderfond bij en breng aan de kook. Voeg 200 ml slagroom toe en kook het geheel 10-12 minuten tot de saus wat ingedikt is. Vis de laurierblaadjes eruit en breng de saus op smaak met zout en peper. Houd op laag vuur warm tot gebruik.

Champignonsaus

Snipper 2 sjalotjes en hak 2 teentjes knoflook fijn. Snijd 200 g (kastanje)champignons in plakjes. Verhit 1 el boter in een pan en fruit er de sjalot met de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg de champignons toe en bak verder tot de champignons bruin beginnen te worden. Roer 1 el bloem erdoorheen en bak kort mee. Voeg al roerend beetje bij beetje 150 ml fond en 150 ml slagroom toe. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten pruttelen tot de saus ingedikt is. Breng de saus voor bij het biefstuk op smaak met zout en peper en roer 3 el fijngehakte peterselieblaadjes erdoorheen.

Bearnaisesaus

Pel 1 sjalot en snijd hem in ringen. Breng 100 ml droge witte wijn, 50 ml wittewijnazijn, de sjalot en 2 takjes dragon aan de kook. Kook het geheel in tot er ca. 75 ml over is. Smelt 100 g boter. Zeef het wijnmengsel. Klop 4 eidooiers los met het wijnmengsel en verwarm al kloppend au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met zacht borrelend water) tot het dikker wordt. Voeg al kloppend de gesmolten boter toe. Neem de saus van het vuur. Hak de blaadjes van 1 takje dragon fijn. Breng de saus op smaak met zout, peper en de gehakte dragon. Houd de saus voor bij het biefstuk warm tot gebruik. Lekker met côte de boeuf en bospeen.

Cote de boeuf met béarnaise en bospeen

Cote de boeuf met béarnaise en bospeen

Naar het recept

Mosterdhollandaise

Smelt 150 g boter. Doe 3 el droge witte wijn, 2 el dragonazijn (evt. natuurazijn) en 5 eidooiers in een kom. Klop het geheel au bain-marie (in een hittebestendige kom boven een pan met zacht borrelend water) tot het warm en luchtig is. Giet er al kloppend de gesmolten boter in een dun straaltje bij. Breng de saus op smaak met ca. 1 el grove mosterd en zout. Houd de saus warm tot gebruik. De fluweelzachte saus smaakt heerlijk bij mager vlees zoals ossenhaas. Maar je kunt ‘m gerust ook bij groenten of delicate vis zoals snoekbaars serveren.

Chimichurri

Hou je meer van frisse smaken dan van romige sauzen? Deze frisse kruidensaus uit de Argentijnse en Uruguayaanse keuken behoort tot de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk. Hoe maak je ‘m? Pluk de blaadjes van 1 bosje munt (20 g), ½ bosje platte peterselie (10 g) en 4 takjes oregano. Doe de blaadjes in de keukenmachine met 1 gesnipperde sjalot, 2 gehakte teentjes knoflook, 125 ml olijfolie, 2 tl rodewijnazijn en 1 tl chilivlokken en vermaal tot een egale saus. Doe de saus in een kommetje, dek af met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast om de smaken rustig in te laten trekken. Lekker met lamskoteletjes.

lamskoteletjes

Lamskoteletjes met munt-chimichurri

De munt in de saus haalt het hele gerecht op.

Naar het recept

Nog meer sauzen bij biefstuk:

Tijmjus

Verhit ½ el boter in een pan en fruit er 1 fijngesnipperde sjalot ca. 2 minuten in. Blus af met 50 ml cognac en flambeer hem direct door er een lange aansteker bij te houden of de pan schuin bij het vuur te houden. Let wel op dat je afzuigkap uitstaat wanneer bij het jus maken met alcohol. Voeg de fijngehakte blaadjes van 4 takjes tijm en 200 ml wildfond (bijv. deze) toe en laat het geheel ca. 10 minuten rustig inkoken. Roer 150 ml slagroom erdoorheen en breng de saus evt. op smaak met zout en peper. Houd de saus warm of bewaar afgedekt en verwarm opnieuw voor het serveren. Lekker met reemedaillons met pastinaakcrème.

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Reemedaillons met pastinaakcrème en tijmjus

Naar het recept

Uienjus

Verhit 2 el boter in een pan en fruit er 1 gesnipperde ui ca. 4 minuten in. Voeg blaadjes van 6 takjes tijm en 1 el bloem toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg al roerend geleidelijk 500 ml runderfond toe. Breng aan de kook en laat kort inkoken. Roer 2 el uiencompote of –chutney (bijv. hier te koop) erdoorheen en breng de saus indien nodig op smaak met zout en peper. Lekker bij entrecote en gesmoorde pastinaak met cavolo nero.

Cover voor

Simmentaler entrecote met uienjus en gesmoorde pastinaak

Met deze Simmentaler entrecote zet je een bijzonder gerecht op tafel met kerst. De gesmoorde pastinaak en de cavolo nero maakt het geheel helemaal compleet. Wil je de ingrediënten zo snel mogelijk in je winkelwagentje zodat je direct van start kunt? Lees dan snel verder.

Naar het recept

Blauwe-kaassaus

Een van de lekkerste sauzen voor bij een biefstuk maak je binnen 5 minuten enkel met behulp van je keukenmachine. Hiervoor doe je 50 g gorgonzola, 1 el mayonaise, 2 el Griekse yoghurt en 1 tl wittewijnazijn in een keukenmachine en je pureert simpelweg alle ingrediënten tot een gladde saus. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is. Breng de saus op smaak met zout en peper en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Lekker met gemarineerde kogelbiefstuk, salade en friet.

Buffalo steak met friet en blauwe-kaassaus

Buffalo steak met friet en blauwe-kaassaus

Lekker doordeweeks! Met dit gerecht krijgt elke doordeweekse avond een vakantietintje, zeker als je buiten kunt eten.

Naar het recept

Misosaus

Meng 2 el misopasta met 2 el mirin (Japanse rijstwijn), 2 el rijstwijnazijn en 1 el witte basterdsuiker tot de suiker opgelost is. Lekker bij tomahawk steak.

Togarashi-Tomahawk sunday roast

Japanse tomahawk steak

Tomahawk ziet er met het lange bot niet alleen heel stoer uit maar het is ook heel handig met het omdraaien van het vlees. Bereid de tomahawk op z’n Japans met togarashi en miso!

Naar het recept
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!