Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
komkommer

Verkoelende ingrediënten: dit kun je het beste eten bij warm weer

Advertentie

Zoek je wat verkoeling op deze warme dagen? We hebben de beste etenswaren met een verkoelend effect voor je op een rijtje gezet, zo kom je de zomer wel door!

Verwarmende en verkoelende ingrediënten

In onze cultuur zijn we er niet zoveel mee bezig, maar wist je dat verschillende etenswaren je lichaam kunnen verwarmen of juist verkoelen? In de traditionele Chinese of ayurvedische geneeswijze wordt veel aandacht besteed aan de verwarmende en verkoelende effecten die voedsel op ons lichaam kan hebben. Door deze kennis te gebruiken, kun je je lichaam op een natuurlijke manier afkoelen als het echt heet is. Naar sommige ingrediënten grijp je misschien intuïtief zodra het kwik flink stijgt, aan andere zou je misschien niet snel denken. Welke verkoelende ingrediënten moet je deze zomer wat vaker op je menu zetten? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke ingrediënten kun je beter vermijden op warme dagen?

Voordat we het lijstje met verkoelende ingrediënten met je delen, willen we je ook vertellen wat je vooral niet zou moeten eten en drinken op warme dagen. Er zijn namelijk ook ingrediënten met een verwarmend effect op je lichaam, en dat moet je op hele warme dagen juist niet hebben. Tot deze ingrediënten behoren bijvoorbeeld kaneel en gember. De hele lijst met verwarmende ingrediënten vind je in ons eerdere artikel. Welke voedingsmiddelen moet je vooral wel eten om een beetje af te koelen op warme dagen? Dit zijn ze!

Verkoelende ingrediënten: Munt

Verse munt is lekker in thee, salades, dipsauzen, maar ook in verfrissende drankjes en cocktails. Dit kruid is niet alleen heerlijk aromatisch, het heeft ook een aantal bijzondere effecten op je lichaam. Zo is munt goed voor je spijsvertering, helpt je ontspannen, verfrist je adem én zorgt voor een verkoelende sensatie in je lichaam. Dat komt door het stofje genaamd menthol dat in munt zit. De receptoren in je brein die gevoelig zijn voor de kou, reageren ook sterk op menthol. Hierdoor ervaart je lichaam munt als heel verkoelend. Het is een beetje vergelijkbaar met wat chilipepers met je doen, maar dan precies andersom. Zoek je verkoeling op warme dagen? Maak bijvoorbeeld deze verfrissende groene salade met hüttenkäse en munt. Liever een drankje? Probeer eens deze wodka-muntfrappé.

verkoelende ingrediënten

Eten bij warm weer: Tropisch fruit

Tropisch fruit zoals mango, ananas of passievrucht komt niet voor niets uit hele warme gebieden. De vruchten zijn niet alleen zoet, maar ook heel verfrissend en zorgen ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Tropisch fruit is perfect voor verfrissende drankjes zoals mango-shake of ananaslimonade. Maar verwerk tropisch fruit ook eens in salades zoals deze paksoisalade met mango, rode ui en kokos.

Paksoisalade met mango, rode ui en kokos

Komkommer

Deze knapperige groente heeft een hoog watergehalte, bevat veel vezels en beschikt over natuurlijke verkoelende eigenschappen. In warme landen van het Midden-Oosten gebruiken ze al eeuwen komkommer om een beetje af te koelen op warme dagen. Bewaar komkommers niet te lang in de koelkast, dan worden ze zacht en mushy. Je kunt ze wel een uurtje van tevoren in de koelkast zetten voor een extra verkoelend effect. Of verwerk ze in een heerlijk verfrissende Griekse tzatziki of Indiase raita. Die kun je dan wel tot drie dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Venkel-komkommersalade met scholletjes verkoelende ingrediënten

Kefir, yoghurt en karnemelk

Van aangezuurde melkproducten zoals kefir, yoghurt en karnemelk is in verschillende culturen al lang bekend dat ze tot de meest verkoelende ingrediënten behoren. De verkoelende eigenschappen werken goed tegen hitte veroorzaakt door hete pepers – probeer eens de brand in je mond te blussen met een glas karnemelk of een schepje yoghurt. Maar ook op warme dagen helpt friszure zuivel je om een beetje af te koelen. En zelfs je verbrande huid kun je hiermee heerlijk af laten koelen. Het klinkt gek, maar probeer maar eens een laagje koude yoghurt over de rode huid te smeren, het effect voel je direct. Zoek je een fris gerecht wanneer het echt heet is? Deze lamskebab met yoghurt en munt-knoflookolie is een aanrader!

lamskebab

Nog meer eten bij warm weer:

Watermeloen

Wat mij opviel tijdens mijn reis door Iran – tijdens een trip naar de woestijn namen onze gidsen komkommers en watermeloen mee. Ook op andere plekken – of eigenlijk bijna overal – kreeg je standaard watermeloen en komkommer aangeboden. Ze legden ons uit dat beide soorten door hun hoge watergehalte hydraterend werken en verkoelende eigenschappen hebben. Ideaal op warme dagen dus! Zo uit het vuistje smaakt watermeloen heerlijk, maar probeer ook eens onze verfrissende recepten met watermeloen.

thaise watermeloensalade

Kokoswater

Dit tropische drankje is niets anders dan het sap dat midden in de kokosnoot zit. Kokoswater is sinds een aantal jaren heel populair in Europa en je kunt het tegenwoordig bij iedere supermarkt kopen. Dit natuurlijke fruitdrankje bevat veel verschillende mineralen die goed zijn voor je vochtbalans. Hiermee is kokoswater een ideale natuurlijke dorstlesser tijdens het sporten en op warme dagen. Je kunt kokoswater op zichzelf drinken of mengen met spa rood en andere fruitsappen of verwerken in cocktails en infused water.

verkoelende ingrediënten

Groene bladgroenten

Ook groene bladgroenten zoals rucola, snijbiet en spinazie behoren tot verkoelende ingrediënten. Op warme dagen wil je sowieso liever niet achter het fornuis staan, dus dan kun je het beste vullende maaltijdsalades vol groene bladgroenten maken. Heerlijk knapperig, fris, vol vitaminen & mineralen en wedden dat ze ook helpen om je een beetje af te koelen? Maak bijvoorbeeld eens deze farro-salade met rucola en gegrilde perzik, een ultieme zomersalade voor de warme en zonnige dagen!

Farro-salade met gegrildeperzik en pecannoten

Nog meer verkoelende ingrediënten: Citrusvruchten

Citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen en limoen worden niet voor niets aan water toegevoegd en in frisdranken verwerkt. De essentiële oliën in citrusvruchten hebben heerlijke aroma’s, maar werken ook verkoelend en verfrissend. Extra tip: bewaar citrusvruchten in de koelkast. Zo blijven ze langer goed en hebben ze een extra verkoelend effect. Probeer citrusvruchten ook te verwerken in hartige gerechten en maak bijvoorbeeld deze bloedsinaasappelcarpaccio met balsamicodressing of bieten-citrussalade met geitenkaas.

citrus verkoelende ingrediënten

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!