Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party

Advertentie

Tapas zijn hapjes, oorspronkelijk Spaans, die traditioneel als voorafje vóór het hoofdgerecht worden geserveerd om de eetlust op te wekken. In Spanje zijn tapas gerechten in vrijwel elke bar of restaurant te verkrijgen. Maar voor zo’n Spaanse avond bij je thuis kun je ook eens zelf tapas maken. Lees gauw verder want met deze tapas recepten, tips en tricks vier je je eigen fiësta.

Pinchos

Pinchos worden met name in het noorden van Spanje gegeten. Letterlijk betekent het woord ‘prikken’. Deze tapassoort bestaat vaak uit een sneetje brood met een topping, met een prikker erin gestoken. In een Spaanse pinchobar is het gebruikelijk om de prikkers te bewaren, zodat men bij het afrekenen kan zien hoeveel pinchos je hebt gegeten. De hapjes worden vaak in het bijzijn van vrienden of familie gegeten en bevatten dus een sterk sociaal component.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Makkelijke tapas hapjes

Heb je geen tijd om uitgebreid de keuken in te duiken? Met deze makkelijke tapas hapjes ben je binnen no time in de Spaanse sferen.

Wat is tapas?

Dat het Spaans is wist je waarschijnlijk wel. Maar wat is tapas precies? Een ’tapa’ is niets meer dan een klein portie eten. Het staat dus eigenlijk met name voor een manier van eten, in plaats van voor een gerecht. Allerlei gerechten kunnen in tapas stijl worden geserveerd.

Spaanse tapas

Tapas komen oorspronkelijk uit Spanje. Hoewel je ook Aziatische gerechten in ’tapas stijl’ zou kunnen eten, zijn er wel degelijk een aantal typische Spaanse tapas hapjes. Neem albondigas, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus. Of aioli, knoflooksaus die werkelijk álles lekker maakt. En denk ook eens aan calamares, oftewel gefrituurde inkvisringen of de bekende patatas bravas.

Tips om zelf tapas te maken

Wil je thuis een Spaans feestje organiseren? Dan is het leuk om je gasten te verrassen met zelfgemaakte tapas. Wij geven je vijf tips om zelf tapas te maken:

  1. Zorg voor afwisselend warme en koude tapas.
  2. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies bijvoorbeeld een of twee tapas om zelf te maken en waar je echt iets voor moet koken. Denk aan jalapeño’s met roomkaas en spek of deze Spaanse kaasballetjes en vul deze aan met simpelere items zoals iberico ham, olijven, knapperig brood en goede olijfolie.
  3. Serveer de tapas met een bijpassend drankje. Spanjaarden drinken er vaak een frisse rode wijn bij, maar een lekker koud (Spaans) biertje smaakt ook goed. Of, nog leuker, maak je eigen sangria!
  4. Neem een mooie houten plank om een aantal gerechten op te serveren en kleed de tafel verder aan met gekleurde schaaltjes. Vergeet ook de glazen niet. Vaak vind je de leukste exemplaren bij de kringloop.
  5. Voor tapas als borrelhapje reken je ca. 3 stuks per persoon. Serveer je de tapas als maaltijd, reken dan op 5 à 6 stuks per persoon, afhankelijk van het soort gerechtjes.

Borrelplank hapjes

Op zoek naar meer ideeën voor de borrel? Zó stel je je borrelplank samen in vier simpele stappen

Meer Spaanse gerechten

Naast tapas heeft Spanje nog veel meer lekkers te bieden. Ook voor andere Spaanse gerechten vind je hier genoeg inspiratie.

Paella

Paella

Paella is van oorsprong Valenciaans en komt uit de lagune van Albufera. Inmiddels heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant, met als wisselende hoofdingrediënten zeevruchten, vis en schaaldieren, kip en konijn. De saffraan geeft de paella zijn mooie kleur.

Naar het recept
Fideuá negra

Fideuá negra

Huh, zwarte pasta? Ja deze fideuá is zwart gekleurd door middel van inktvisinkt. Dat maakt ‘m direct extra speciaal.

Naar het recept
Bakken met gember: Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember

Baskische cheesecake met geroosterde druiven en gember

Baskische, ofwel burnt cheesecake, is zoals de naam al zegt wat donkerder gebakken. Dat geeft zo’n lekkere karamelsmaak. Ook typisch voor deze taart: hij heeft geen bodem van koekjes, maar bestaat enkel uit vulling.

Naar het recept

Of kies direct een tapas recept

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!