Bereiding

Tip: Sardinas confitadas zijn ook heerlijk in een zomerse salade.

  1. Los het zout op in 1 liter water. Ontschub de sardientjes, verwijder de kop en ingewanden en snijd mooie filetjes van de graat af. Doe als je klaar bent met het fileren van alle sardientjes, de filets in het zoute
    water. Haal ze er na 5 minuten uit en droog ze goed met keukenpapier.
  2. Vries de filets minimaal 48 uur in bij een temperatuur van -20°C. Zo dood je de haringworm, die soms in vis aanwezig kan zijn. Haal de vis een dag voor bereiding uit de vriezer en ontdooi in de koelkast.
  3. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan op middelhoog vuur tot ze licht beginnen te verkleuren. Haal uit de pan en bewaar.
  4. Verhit de olie met de rest van de ingrediënten, behalve het citroensap en de peterselie, op een laag pitje. Voeg als de temperatuur van de olie boven de 50°C komt de sardientjes toe en besprenkel met het
    citroensap.
  5. Na 5 minuten zijn de filets klaar. Serveer de sardientjes op kamertemperatuur in de olie, met de pijnboompitjes en de peterselie eroverheen gestrooid, met wat geroosterd brood erbij.
In de keuken van  het Spaanse dorp Polopos

Uit het boek:

In de keuken van het Spaanse dorp Polopos
€27,50