Seizoensgroenten mei: waterkers
Verkrijgbaarheid: Waterkers wordt het hele jaar door van eigen bodem geteeld. Wist je dat de smaakmaker soms nog in het wild voorkomt in Noord-Europa?
Voedingswaarden: De blaadjes zijn rijk aan ijzer, calcium en vitamines A, C, D en E.
Welk deel is eetbaar? In principe kun je het gehele plantje eten. Wel is het verstandig om ‘m eerst even goed te wassen.
Smaak: De smaak van waterkers is ietwat scherp en peperachtig. Je kunt de smaak met mosterd vergelijken.
Hoe gebruiken? Je kunt waterkers rauw gebruiken, maar ook stoven of smoren. Vaak wordt waterkers gebruikt als garnering bij gerechten. Zo krijg je gemakkelijk je portie groenten binnen!
Hoe bewaren? Waterkers wordt in bosjes of in zakjes verkocht. Let er bij aankoop op dat de blaadjes er fris en groen uitzien want ze vergaan snel. Je houdt de groente het beste in de koelkast goed. Bewaar het in een glas water dat af en toe ververst wordt.
> naar het recept: gebakken zalm met waterkerssaus
Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Nieuwe aardappels
Verkrijgbaarheid: Nieuwe aardappels zijn de eerste aardappels van het seizoen; de echte aardappel liefhebber wacht er dan ook het hele jaar op. Wanneer de aardappels geoogst kunnen worden, is natuurlijk per seizoen afhankelijk. Vaak liggen de eerste aardappels van eigen bodem in juni in de supermarkt. Maar uit eigen (moes)tuin kun je ze vaak rond Moederdag al oogsten.
Voedingswaarden: Nieuwe aardappels bevatten dezelfde voedingswaarden als aardappelen die later in het jaar geoogst worden. Wel bevatten aardappelen die jong geoogst worden, meer suikers. Ze worden namelijk geoogst voordat de suikers worden omgezet in zetmeel. Hierdoor hebben nieuwe aardappelen een éxtra dunne schil en zijn ze vaak wat kleiner van stuk.
Welk deel is eetbaar? Nieuwe aardappels zijn geheel eetbaar. De schil kan je eraf halen of goed boenen en opeten.
Smaak: De smaak van nieuwe aardappelen kan het beste omschreven worden als volromig en zacht.
Hoe gebruiken? Het beste kun je nieuwe aardappelen tweemaal koken. De aardappelen bevatten namelijk veel solanine. Omdat dit een giftige stof is, kun je het beste de aardappelen ongeveer 5 minuten laten koken, het water afgieten en in nieuw water verder koken.
Hoe bewaren? Doordat de aardappels een dunnere schil hebben, zijn ze kwetsbaarder dan ‘gewone’ aardappels. Eet nieuwe aardappels dus het liefst zo snel mogelijk op, dan zijn ze het lekkerst.
> naar het recept: nieuwe-aardappelsalade met radijsjes en aioli
Broccoli
Verkrijgbaarheid: Al is broccoli het hele jaar door verkrijgbaar, van eigen bodem ligt de groene groente van mei tot en met november in de supermarkt.
Voedingswaarden: Al denk je bij super foods vaak aan meer exotische producten, broccoli behoort er ook toe! De groene groente bevat namelijk harstikke veel antioxidanten.
Welk deel is eetbaar? Al wordt de stronk vaak weggegooid, broccoli is in zijn geheel eetbaar. Niet meer weggooien dus, de stronk bevat zelfs het meeste vitamines!
Smaak: De smaak van broccoli is te omschrijven als knapperig, fris met een zachte koolsmaak.
Hoe gebruiken? Broccoli is superveelzijdig en in tal van gerechten te verwerken. Je kookt de groente al in 4-5 minuten beetgaar. Lekker in soep, bij een avg’tje of zelfs gewoon zo als snack.
Hoe bewaren? Je kunt de groente het beste maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Krijg jij ‘m zo snel niet op? Wanneer je de groente in stukjes snijd en 2 tot 4 minuten blancheert, kun je hem tot 12 maanden in een afgesloten zak in de diepvries bewaren.
> naar het recept: broccoli met cashew-fetapesto en gepocheerd ei
Seizoensgroenten mei: radijs
Verkrijgbaarheid: De knapperige radijsjes zijn een typische lentegroente. Vanaf maart tot augustus zijn ze verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Al bevat een radijs bijna alleen maar water, er zitten ook tal van vitamines in. Radijs is vooral rijk aan vitamine C & K.
Welk deel is eetbaar? Radijs is met of zonder loof te koop. Al wordt het loof vaak weggegooid, het is gewoon eetbaar. Maak er bijvoorbeeld een heerlijke groenteloofpesto van.
Smaak: De knolletjes zijn knapperig en lichtpittig van smaak. De scherpe smaak heeft radijs te danken aan mosterdolie die de groente aanmaakt. Deze zit vooral in de schil dus als je wilt dat je radijsjes iets milder smaken, kun je de schil eraf halen.
Hoe gebruiken? Radijsjes doen het met hun frisscherpe smaak goed op een broodje kaas of in een gemengde salade, maar wist je dat je radijsjes ook goed kunt roerbakken? Probeer bijvoorbeeld deze pasta met gebakken ham en radijsjes.
Hoe bewaren? Je kunt ze het beste ondergedompeld in water in de koelkast bewaren. Zonder loof zijn radijsjes ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Zit het loof er nog aan? Dan blijven radijsjes slechts een paar dagen goed.
> naar het recept: KFT burger (Korean fried tofu)
Koolrabi
Verkrijgbaarheid: Deze typische lentegroente is van mei tot en met oktober in het seizoen.
Voedingswaarden: Al wordt koolrabi vaak vergeten, de groente is hartstikke gezond. Zo bevat ‘ie calcium, kalium, magnesium en vitamine A & C.
Welk deel is eetbaar? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai. Zonde van je lekkere gerecht, dus speel op safe en verwijder de schil. Daarna kun je de koolrabi snijden in plakjes, blokjes, reepjes en iedere andere vorm die je wenst.
Smaak: Gekookt lijkt de smaak op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter. Tip van ons: de kleine, jonge knollen zijn vaak het sappigst en zachter van smaak dan grote, oudere exemplaren.
Hoe gebruiken? Je kunt de groente frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.
> naar het recept: koolrabi-appelsalade met yoghurt-dilledressing
Seizoensgroenten mei: doperwten
Verkrijgbaarheid: Doperwten zijn maar kort van eigen bodem verkrijgbaar. Grijp dus van half mei tot half juli de kans om ze in je winkelmandje te stoppen.
Voedingswaarden: Hoe verser, hoe gezonder want dan zijn ze het beste verteerbaar.
Welk deel is eetbaar? De peul zelf eet je niet; alleen de bonen aan de binnenkant. Daarom moet je de peul doppen. Dit doe je als volgt: druk met beide duimen aan de onderkant van de peul totdat ‘ie open springt.
Smaak: Verse doperwten worden onrijp geoogst. Hierdoor smaken ze lekker zoet want de suikers zijn nog niet omgezet in zetmeel.
Hoe gebruiken? Door de zoete smaak zijn doperwten echte allemansvrienden. Kinderen zijn er vaak gek op. Serveer ze gekookt met een klontje boter en het is al smullen. Ook zijn ze lekker in de soep, pasta of in een omelet.
Hoe bewaren? In een afgesloten zak kun je ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Raapjes
Verkrijgbaarheid: Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot en met juni.
Voedingswaarden: Raapjes zijn rijk aan calcium, fosfor, ijzer en vitamines A, B1, B2, C & K.
Welk deel is eetbaar? Vaak worden ze geschild maar dat is niet nodig. Raapjes zijn ook heel geschikt om rauw te eten. Verwerk ze bijvoorbeeld in een lekkere salade. Het loof zit er bij aankoop al vaak niet meer aan. Heb jij wel raapjes met loof? Gooi het loof dan vooral niet weg want dit zit boordevol vitamines.
Smaak: De smaak is het beste te omschrijven als scherp en een beetje pittig. Vergelijkbaar met radijsjes.
Hoe gebruiken? Naast een salade zijn de raapjes ook heerlijk om te garen in ovenschotels of soepen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Hoe bewaren? Ze zijn in de groentelade van de koelkast tot wel twee weken te bewaren. Haal het loof er wel af, die onttrekt het vocht van de groente waardoor ze minder lang vers blijven.
> naar het recept: kip met spicy hazelnootsaus en raapjes
Seizoensgroenten mei: wortels
Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar van eigen bodem.
Voedingswaarden: Wortels danken de prachtige oranje kleur aan de stof caroteen. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Hoe dieper de kleur oranje, hoe hoger het caroteengehalte in de wortel. Daarnaast zit de groente boordevol vitamine C, vitamine B1 en B2, Calcium en IJzer.
Welk deel is eetbaar? Al is de schil eetbaar, grove winterwortels kan je het beste schillen/schrapen voor gebruik. De schil kan namelijk wat taai en vies zijn. De wortel kan je in zijn geheel eten. Wist je dat je zelfs het wortelloof er aan kunt laten? Wortelloof kan je namelijk gewoon eten. Wist je dat je bijvoorbeeld een heerlijke groenteloof pesto van kan maken? Lekker no-waste!
Smaak: De smaak van wortels is het best te omschrijven als lichtzoet en knapperig.
Hoe gebruiken? Met wortelen kun je alle kanten op. Je kunt ze koken, stomen, in de oven klaarmaken, bakken, en ga zo maar door! Wortels zijn erg veelzijdig en dankzij de wat zoete smaak bij veel mensen geliefd.
Hoe bewaren? Je kunt wortelen het beste op de fruitschaal bewaren. Zo blijven ze zeker 1 maand goed. Bewaar wortelen niet in de koelkast, dan is de peen tot één week en dus korter houdbaar.
> naar het recept: Arabische wortelsalade
Chinese kool
Verkrijgbaarheid: Al doet de naam anders vermoeden, in ons land telen we ook Chinese kool. Van mei tot en met december is deze koolsoort verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Net als andere koolsoorten, bevat Chinese kool ontzettend veel vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Je kunt de kool in zijn geheel eten. Wel worden vaak de buitenste bladeren en stronk verwijderd.
Smaak: Deze koolsoort is erg knapperig en heeft een ietwat zoetige smaak. Verwacht geen uitgesproken koolsmaak.
Hoe gebruiken? Bakken, stoven, koken; het kan allemaal. Door zijn neutrale smaak past deze koolsoort in veel gerechten. Tegenwoordig wordt Chinese kool vaak gebruikt om kimchi mee te maken.
Hoe bewaren? Chinese kool kun je het beste in een open plastic zak in de koelkast bewaren. Zo blijft ‘ie tot een week goed.
> naar het recept: witte kimchi van Chinese kool
Rettich
Verkrijgbaarheid: Je kunt het hele jaar door van rettich genieten maar de teelt is vooral in het voorjaar.
Voedingswaarden: De witte wortel is rijk aan vitamine C, B6 en B11.
Welk deel is eetbaar? Rettich is in zijn geheel eetbaar.
Smaak: De smaak van rettich is vrij pittig. Je zou het kunnen vergelijken met radijs, alleen dan net wat minder scherp.
Hoe gebruiken? Net als radijs eet je rettich meestal rauw. Snijd er plakjes van en eet ze als snack. Of beleg je boterham er mee.
Hoe bewaren? In de koelkast blijft deze witte groente 3 à 4 dagen goed. Het blad kun je het beste verwijderen, dan blijft ‘ie langer houdbaar en kun je ‘m soms wel tot 1 week bewaren.
> naar het recept: gegrilde miso-aubergines met zoetzure rettich
Tuinbonen
Verkrijgbaarheid: Van Hollandse bodem zijn ze in juni, juli & augustus verkrijgbaar.
Voedingswaarden: De bonen bevatten een hoog gehalte aan vitamine B & C.
Welk deel is eetbaar? Je kunt ze in verschillende varianten kopen: gedroogd, vers, uit een pot of uit de diepvries. Koop je gedroogde tuinbonen? Houd er dan rekening mee dat je ze voor gebruik 12 uur moet laten weken in ruim koud water. Voor verse bonen geldt: kies exemplaren met een mooie, stevige peul. De peul zelf eet je niet; alleen de bonen aan de binnenkant. Daarom moet je de peul doppen. Dit doe je als volgt: snijd het puntje van de peul, door de naden heen en open de peul.
Smaak: Zodra je een hap neemt, zal de volle, maar zachte smaak je vast en zeker opvallen. De jonge tuinbonen zijn overigens het lekkerst, dus zorg ervoor dat je die in je winkelmandje stopt.
Hoe gebruiken? De mogelijkheden zijn eindeloos. Voeg ze eens toe aan salades of wraps of ga voor pasta, een lekkere dip of bruschetta.
Hoe bewaren? Je bewaart ze het beste nog in de peul, in de koelkast. Zo blijven ze tot 5 dagen goed. Ook kun je ze een paar minuten – zonder peul – blancheren zodat je ze tot één jaar kan invriezen.
> naar het recept: bruschetta’s met tuinbonen en geitenkaas
Vleestomaat
Verkrijgbaarheid: Ze liggen het hele jaar door in de supermarkt maar van maart tot en met oktober zijn ze van eigen bodem verkrijgbaar.
Voedingswaarden: Tomaten zijn een goede bron van vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Het gehele rode gedeelte van de tomaat is eetbaar.
Smaak: Vleestomaten zijn de stevigste van hun soort, dit komt doordat ze weinig pitjes bevatten. De smaak is lichtzoet.
Hoe gebruiken? De vleestomaat is de grootste van zijn soort. Daarom is ‘ie erg geschikt om te vullen met bijvoorbeeld couscous. Doordat deze tomaatsoort goed zijn vorm behoud, kun je er mooie plakken van snijden. Hiermee kun je vervolgens je burger, broodje of pizza beleggen.
Hoe bewaren? Zoals je misschien wel weet, komt het bewaren van (vlees)tomaten heel precies. Zo kun je ze het beste op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast. In de koelkast verliezen ze namelijk hun smaak. Bewaar ze ook niet in de fruitmand, dan gaan andere groente- en fruitsoorten sneller rijpen. Heb je uiteindelijk een goede koele plek gevonden? Laat ze dan niet langer dan een weekje liggen.
> naar het recept: pizza margherita uit Eat, Pray, Love