Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Gekonfijte ananas, dadelcake en saffraan-steranijsparfait

Gekonfijte ananas, dadelcake en saffraan-steranijsparfait

  • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

  1. Los de suiker in een scheut water in een pan op laag vuur helemaal op. Breng aan de kook. Laat de siroop inkoken tot een bruine karamel. Neem de pan van het vuur en voeg de lichtbruine basterdsuiker, de boter en de slagroom toe. Roer tot een glad mengsel. Zet de pan weer op een laag vuur en laat 3-4 minuten sudderen tot de karamel dik genoeg is om aan een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer er het zeezout doorheen.

  2. Doe de wijn, de steranijs en de saffraan in een pan en laat op laag vuur trekken. Klop de suiker en de eidooiers in een kom boven kokend water (au bain-marie) dik en schuimig. Neem van het vuur en voeg het getrokken saffraanvocht zonder de steranijs toe. Blijf kloppen tot de eimassa koel is. Spatel de slagroom door de luchtige massa en giet in een met vetvrij papier bekleed cakeblik. Zet in de diepvries tot de massa bevroren is.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 80°C). Schil de ananas en snijd hem in 4 stukken. Verwijder de harde kern en leg de stukken ananas in een ovenschaal met deksel. Breng 500 ml water in een pan aan de kook en los de suiker op in het kokende water. Voeg alle specerijen toe aan het suikerwater. Giet het vocht over de ananas en gaar 1 uur afgedekt in de oven. Let op dat de ananas nooit droogkookt. Laat in het vocht afkoelen tot gebruik.

  4. Splijt het vanillestokje. Breng het water, de rum en het vanillestokje aan de kook en schenk over de dadels. Laat 1 uur marineren. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C) Klop de boter met de suiker luchtig en voeg de eieren een voor een toe tot ze zijn opgenomen. Met de bloem met de baking soda en spatel door het luchtige beslag. Spatel daarna de dadels en het vocht door het beslag. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en bak ca. 12 minuten in de oven. Neem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

  5. Snijd de ananas in blokjes. Verdeel de blokjes over kleine glaasjes met steeds een beetje van het kookvocht. Verwarm de dadelcake en de gezouten karamel. Snijd de parfait in plakken. Schik alle onderdelen mooi op een bord met takjes lievevrouwebedstro en eventueel tuilekoekjes.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)