Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Geglaceerde beenham met whisky en marmelade

Geglaceerde beenham met whisky en marmelade

  • Gemiddeld

  • ca. 4 uur bereidingstijdca. 4 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Het grote bot en de ingekerfde huid maken van deze beenham een indrukwekkende centerpiece van je kersttafel. En dan heb je hem nog niet geproefd! Fruitig, rokerig, zoet en zoutig – deze feestelijke beenham zorgt voor en smaakexplosie aan tafel.

Bereiding

  1. Doe de beenham in je grootste kookpan waar het vlees makkelijk in past en schenk er zoveel koud water bij dat het vlees helemaal onderstaat. Voeg de ui, de wortel, de laurierblaadjes, de sinaasappelschil, het sinaasappelsap, een flinke snuf zout, de peperkorrels en 3 kruidnagels toe en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim van het oppervlak, leg een deksel op de pan en gaar de ham 3 uur op laag vuur. Voeg indien nodig meer water toe zodat het vlees steeds onderstaat.

  2. Haal de ham uit het water en laat hem op een grote schaal iets afkoelen. Snijd met een scherp mes het zwoerd eraf, maar laat een vetlaagje staan.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwarm de marmelade, de whisky, de suiker en het gemberpoeder al roerend in een kleine pan tot er een gladde saus ontstaat. Haal de pan van het vuur.

  4. Kerf de vetlaag op het vlees ruitvormig in en druk in ieder ruitje een kruidnagel. Leg de beenham in een braadslee en bestrijk royaal met de marmelade-whiskysaus. Rooster ca. 15 minuten in de oven. Lepel de saus die zich heeft verzameld op de bodem van de braadslee over het vlees. Rooster nog 5-10 minuten tot het vlees mooi geglaceerd, goudbruin en kleverig is. Laat iets afkoelen en snijd het vlees in dunne plakken. Bewaar  eventuele restjes tot 5 dagen in de koelkast.

Per portie: 548 kcal | 29 g koolhydraten | 47 g eiwit | 25 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush & Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)