Bereiding

  1. Doe de beenham in je grootste kookpan waar het vlees makkelijk in past en schenk er zoveel koud water bij dat het vlees helemaal onderstaat. Voeg de ui, de wortel, de laurierblaadjes, de sinaasappelschil, het sinaasappelsap, een flinke snuf zout, de peperkorrels en 3 kruidnagels toe en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim van het oppervlak, leg een deksel op de pan en gaar de ham 3 uur op laag vuur. Voeg indien nodig meer water toe zodat het vlees steeds onderstaat.
  2. Haal de ham uit het water en laat hem op een grote schaal iets afkoelen. Snijd met een scherp mes het zwoerd eraf, maar laat een vetlaagje staan.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwarm de marmelade, de whisky, de suiker en het gemberpoeder al roerend in een kleine pan tot er een gladde saus ontstaat. Haal de pan van het vuur.
  4. Kerf de vetlaag op het vlees ruitvormig in en druk in ieder ruitje een kruidnagel. Leg de beenham in een braadslee en bestrijk royaal met de marmelade-whiskysaus. Rooster ca. 15 minuten in de oven. Lepel de saus die zich heeft verzameld op de bodem van de braadslee over het vlees. Rooster nog 5-10 minuten tot het vlees mooi geglaceerd, goudbruin en kleverig is. Laat iets afkoelen en snijd het vlees in dunne plakken. Bewaar  eventuele restjes tot 5 dagen in de koelkast.

Per portie: ca. 548 kcal
47 g eiwit | 25 g vet | 29 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush & Anna Glover Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn