Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Nela Restaurant in Amsterdam

NIEUW: Nela Restaurant in Amsterdam

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Soms kom je verborgen parels tegen op plekken waar je ze niet verwacht. Zo is het ook met Nela Restaurant in Amsterdam, midden op de Zuidas. Tussen alle moderne kantoorpanden vind je dit geweldige restaurant in de Valley South Tower, met een prachtig terras en een nog indrukwekkender interieur. De gerechten? Om je vingers bij af te likken...

Nela Restaurant in Amsterdam

Chefs Hari Shetty en Ori Geller vieren bij Nela Restaurant in Amsterdam het koken op open vuur. Dit doen ze met de mooiste ingrediënten, waarmee ze vervolgens geweldige gerechten op tafel zetten. Denk niet aan grote stukken vlees, maar aan verfijnde gerechten die boordevol smaak én liefde zitten; van geblakerde prei tot aan sappige short ribs.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Alles is puur

Jarenlang werkten chefs Hari Shetty en Ori Geller voor toprestaurants zoals Nobu in Londen en Izakaya, The Duchess en Mr. Porter in Amsterdam. Kortom, ze weten als geen ander hoe ze de mooiste gerechten op tafel moeten zetten. Nela, de naam van het restaurant, betekent ‘puur’ in het Sanskriet. Het Sanskriet (of Oudindisch) is een Indo-Arische taal en de heilige schrijftaal voor het brahmanisme, boeddhisme, jaïnisme en hindoeïsme. Dat ‘puur’ het thema is zie je terug in het menu, de manier van koken, de inrichting en de producten waarmee gewerkt wordt.

Chef Ori Geller

Koken op open vuur

Zodra je het restaurant binnenstapt valt meteen de grote open keuken op. Niet alleen qua looks, ook de geur en warmte die uit de keuken komen zijn geweldig. Je ziet de chefs de mooiste gerechten bereiden, voornamelijk op open vuur. Stukken vlees, vis en groenten verdwijnen in het vlammende vuur, om er vervolgens geblakerd of geroosterd weer uit te komen. Enerzijds is de keuken groot en stoer, anderzijds zie je hoe de chefs verfijning toepassen bij het opmaken van de borden. Wil je dit van dichtbij meemaken? Reserveer dan een plekje aan de bar bij de keuken, je kijkt gegarandeerd je ogen uit.

Gastvrijheid

Met mijn gezelschap neem ik plaats op het terras van Nela Restaurant, het is mooi zomerweer. Ondanks dat je tussen alle kantoorpanden heen loopt op weg naar het restaurant, ben je dat direct vergeten zodra je zit. Het terras is ontzettend groen en kijkt uit over de Valley South Tower. Het voelt haast alsof we in New York of Londen zitten, zeker niet als de Amsterdamse Zuidas.

Nog voor we goed en wel de kaart hebben kunnen bekijken worden we al in de watten gelegd met een glaasje bubbels en een hapje met verse lavash. In de watten leggen zit in het DNA van Nela, onze gastheer is geweldig. Hij weet precies welke humor hij kan gebruiken aan elke tafel, of hij iets serieuzer moet zijn of juist iets losser kan doen. Het gaat hem natuurlijk af, telkens als hij bij onze tafel komt weet hij een glimlach op ons gezicht te toveren. Vol vertrouwen laten we hem dan ook een aantal van zijn favoriete gerechten van de kaart kiezen.

Geblakerde prei

Er verschijnen diverse gerechten op tafel, van perfect sappige short ribs tot een klassieke steak tartare en van volle zeebaars tot aan knapperige garnalen. Totdat er opeens geblakerde prei op tafel verschijnt. De prei wordt kort geroosterd op open vuur, waardoor de buitenkant verbrandt. Vervolgens worden de buitenste bladeren verwijderd, wat overblijft is zijdezachte prei, die wegsmelt op je tong alsof het boter is. De prei wordt geserveerd met een mosterddressing van mosterdzaad en met Belper knolle. Dit laatste ingrediënt is een hard kaasje uit Belp, net onder Bern in Zwitserland, dat wordt gemaakt van rauwe koemelk en een sterke, kruidige smaak heeft. Zonder twijfel is dit tot nu toe mijn favoriete gerecht van 2023.

Geblakerde prei van Nela Restaurant in Amsterdam

Desserts bij Nela Restaurant in Amsterdam

Als nagerecht krijgen we tiramisu met koffiekaviaar en Baskische cheesecake. Ook hier weten de chefs van Nela de spijker op zijn kop te slaan, wat een heerlijke smaken. De desserts worden door de twee vrouwelijke patissiers bereid, waarvan één de vrouw is van chef Hari Shetty. In een chique blikje verschijnt de tiramisu op tafel, versierd met koffiekaviaar en bladgoud. Het oog wil ook wat, en dat weten ze hier maar al te goed.

Je vindt Nela Restaurant aan de Beethovenstraat 515 in Amsterdam.

Nela Restaurant Tiramisu

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!