Börek met feta en boerenkool
Eenvoudig
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak er de ui in ca. 10 minuten zacht in. Breng intussen een grote pan met water en wat zout aan de kook en blancheer er de boerenkool ca. 1 minuut in tot hij geslonken is. Giet af en laat in een vergiet goed uitlekken en een beetje afkoelen. Doe de boerenkool in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Doe de boerenkool, de feta en de gebakken ui in een grote kom en meng met een klein snufje zout en een flinke snuf zwarte peper. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Vet een quiche- of springvorm (23 cm Ø) royaal in met gesmolten boter. Haal de filodeegvellen uit de verpakking en dek ze af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Leg een vel filodeeg op een schoon werkblad en bestrijk met gesmolten boter. Leg een tweede vel filodeeg met een overlap van ca. 10 cm onder het eerste deegvel en bestrijk met boter. Leg er nog een derde vel filodeeg tegenaan zodat je drie met elkaar verbonden filodeegvellen krijgt. Bestrijk weer met boter. Leg de overige vellen er op dezelfde manier bovenop, zodat je twee lagen hebt. Bestrijk ook deze vellen met boter.
Verdeel de feta-boerenkoolvulling in de lengte over het midden van het deeg in de vorm van een lange, dunne worst. Klap het deeg in de lengte dubbel over de vulling heen en rol het strak op tot een lange rol. Bestrijk de rol rondom met gesmolten boter en leg het opgerold als een spiraal in de ingevette vorm. Bestrijk de bovenkant met geklutst ei en bak in 35-45 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Ook lekker op kamertemperatuur.