Bereiding

Inmaken van groenten is in India een populaire manier om zomeroogst te verwerken, maar deze botermalse ingelegde aubergine wil je het hele jaar door maken. Brinjal betekent niets anders dan ‘aubergine’ in het Hindi. Lekker als koud voorgerecht.

  1. Doe de aubergines in een vergiet boven een kom en bestrooi royaal met zout. Laat ca. 1 uur uitlekken. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de aubergine.
  2. Doe alle ingrediënten voor de masalapasta in een blender of keukenmachine en pureer tot een gladde pasta.
  3. Verhit de olie in een braadpan of wok op middelhoog vuur en fruit er de knoflook 1 minuut in. Voeg de kerrieblaadjes en de masalapasta toe en fruit al roerend 5 minuten verder. Voeg de basterdsuiker toe en laat hem oplossen. Voeg de uitgelekte aubergine, het chilipoeder, zout en peper toe, roer alles goed door elkaar en kook 4-5 minuten. Zet het vuur laag en laat afgedekt 20-25 minuten sudderen tot de aubergine zacht en gaar is en de olie op het oppervlak komt te drijven. Laat afkoelen en schep in een gesteriliseerde pot. Zet de pot 1 week in de koelkast, daarna is de aubergine klaar voor gebruik.

Dit recept is voor ongeveer 1 pot van 500 ml.

*Kerrieblaadjes worden vaak meegestoofd in curry’s op dezelfde manier zoals laurierblaadjes. Ze geven hun smaak af aan het gerecht en voor het serveren kun je ze gewoon eruit vissen. Bij een goed gesorteerde toko vind je ze in de koeling of in de vriezer.
**Er bestaan drie soorten mosterdzaad: geel, bruin en zwart. De zwarte is het scherpst en het meest geliefd in de Indiase keuken.

Per portie: ca. 52 kcal
0 g eiwit | 4 g vet | 4 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Maunika Gowardhan Foto’s: Ant Duncan Styling: Luis Peral Foodstyling: Katy Greenwood