Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Duivekater

Duivekater

  • Eenvoudig

Advertentie

Ingrediënten

Duivekaters, duivels verslavend. Ronald Giphart maakte in Zaanstad kennis met een duivekater. Een eeuwenoude Noord-Hollandse lekkernij, die voornamelijk bij festiviteiten als Sinterklaas en Pasen wordt gegeten. Maak hem zelf!

Bereiding

  1. Maak een gistpapje van 50 g bloem, de suiker, de gist en de helft van de melk. Laat het rusten en wacht tot het gaat schuimen.

  2. Zeef de overige bloem boven een grote kom, strooi het zout aan de buitenkant en maak een kuiltje in het midden van de bloem, giet hierin het gistpapje. Schenk de overige melk erbij en meng het goed door.

  3. Voeg vervolgens de boter, de honing, de geraspte citroen en het de gemalen steranijs toe en kneed het geheel in ongeveer een kwartier tot een soepel deeg. Mocht het deeg te droog of te nat blijken, voeg dan desgewenst wat extra melk of bloem toe.

  4. Dek het deeg af en laat het minimaal 2 uur op een warme plek rijzen.

  5. Vorm het deeg tot een zogenaamde botvorm, knip de twee uiteinden in en krul deze naar buiten om (zoek op google naar een afbeelding). Bestrijk het brood met losgeklopt ei en laat het op een met bloem bestrooid bakblik afgedekt nog een half uur narijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225ºC.

  6. Schuif het bakblik onder het midden in de oven en draai de temperatuur terug tot 200ºC. Bak het brood in ca. 30 minuten goudbruin. Laat het brood ca. 20 minuten staan alvorens het te consumeren.

Vorige maand mocht ik optreden op een feestelijke avond in Zaanstad. Meestal ga ik na een voorstelling in den lande met een plaatselijke oranjebitter naar huis, maar soms ook met een lokale krentenmik, amandelstol of uienkruier. In Zaanstad kreeg ik een duivekater. Een wat? Een duivekater. Ik moet bekennen dat ik nog nooit had gehoord van de eeuwenoude Noord-Hollandse lekkernij, die voornamelijk bij festiviteiten als Sinterklaas en Pasen wordt gegeten. De traktatie oogde als een langwerpig plat brood. Omdat mijn cadeautje tijdens de terugreis op mijn bijrijdersstoel voortdurend nogal opzichtig met me zat te flirten, brak ik met één hand een stukje af.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)