Duivekater
Eenvoudig
Advertentie
Bereiding
Maak een gistpapje van 50 g bloem, de suiker, de gist en de helft van de melk. Laat het rusten en wacht tot het gaat schuimen.
Zeef de overige bloem boven een grote kom, strooi het zout aan de buitenkant en maak een kuiltje in het midden van de bloem, giet hierin het gistpapje. Schenk de overige melk erbij en meng het goed door.
Voeg vervolgens de boter, de honing, de geraspte citroen en het de gemalen steranijs toe en kneed het geheel in ongeveer een kwartier tot een soepel deeg. Mocht het deeg te droog of te nat blijken, voeg dan desgewenst wat extra melk of bloem toe.
Dek het deeg af en laat het minimaal 2 uur op een warme plek rijzen.
Vorm het deeg tot een zogenaamde botvorm, knip de twee uiteinden in en krul deze naar buiten om (zoek op google naar een afbeelding). Bestrijk het brood met losgeklopt ei en laat het op een met bloem bestrooid bakblik afgedekt nog een half uur narijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225ºC.
Schuif het bakblik onder het midden in de oven en draai de temperatuur terug tot 200ºC. Bak het brood in ca. 30 minuten goudbruin. Laat het brood ca. 20 minuten staan alvorens het te consumeren.