Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
BitterSweet: Earl grey crème caramel met boekweitkrokant

Earl grey crème caramel met boekweitkrokant

In samenwerking met Solidaridad
 • Gemiddeld

 • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

 • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Benodigdheden

Een zalig toetje maken met thee erin? Het kan! Dit dessert bereid je als flan, dat door het gebruik van thee een bijzondere, kruidige smaak krijgt.

Bereiding

 1. Doe de slagroom en de melk in een middelgrote pan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg deze, inclusief het stokje, toe. Hang ook de earl grey theezakjes erin, zodat de melk en slagroom een lichte theesmaak krijgt.

 2. Meng dan de eidooiers en de suiker in een kom en klop gedurende een minuut met een garde of mixer tot een luchtig geheel.

 3. Verhit de pan met room op middelhoog vuur. Hou het onder het kookpunt. Giet vervolgens de hete room bij de losgeklopte eidooiers, roer met een garde.

 4. Zet een fijne zeef op een grote, brede kom en giet het hete mengsel erdoor, inclusief de zaadjes. Schep het schuim bovenop weg.

 5. Verwarm de oven op 175 graden. Vul een ovenschaal met water en zet daar vier ramekins (ovenschaaltjes) in. Vul de ramekins met het roommengsel. Dek ze af met aluminiumfolie, waar je ook een gaatje in prikt om de lucht te laten circuleren. Zet de ovenschaal met water en ramekins in de oven. De crème caramel wordt nu au-bainmarie gebakken.

 6. Bak 30-35 minuten tot het mengsel zacht is. Zet de schaaltjes daarna een paar minuten buiten de oven om af te koelen en zet ze daarna in de koelkast.

 7. Verdeel vervolgens de boekweitvlokken over een bakplaat met bakpapier en rooster ze op 160°C. Maak siroop van de suiker en het water in een pannetje. Haal de boekweit uit de oven, giet de siroop erover heen en laat het afkoelen.

 8. Karamelliseer daarna in de oven. Zodra het geheel uit de oven komt, snijd je de caramel in stukjes ter grootte van de schaaltjes.

 9. Zet de ramekins met de crème caramel op een schaaltje. Leg er twee stukjes boekweit bij. Om het dessert een extra feestelijke uitstraling te geven, decoreer je het geheel met eetbare bloemen.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)