Recepten

Garum van ansjovis

Eenvoudig

Ingrediënten

  • 500 g verse ansjovis met ingewanden
  • 75 g zout
Kook mee!

Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!

Bereiding

Met dit recept maak jij je eigen vissaus. Een garum van ansjovis naar receptuur van fermentatie-expert Christian Weij die ons tipte dat de saus ook kan maken met wat honing en verse kruiden erdoorheen. 

  1. Snijd de ansjovis met ingewanden en al zo klein mogelijk of pureer ze in een keukenmachine tot gehakt. Meng het zout erdoor en doe het vismengsel in een pot en sluit het luchtdicht af. Zet de pot zo warm mogelijk weg, hoe warmer het is, hoe sneller het gaat. Bijvoorbeeld bovenop je CV-ketel.
  2. Laat de vis minstens 6 maanden fermenteren tot het op dikke bruine yoghurt lijkt. Roer daarbij de eerste weken de vispuree dagelijks om totdat er een laagje vocht op ontstaat.
  3. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een schone, uitgespoelde doek – die je nadien weg kunt gooien – in een zeef en giet de inhoud van de pot erin. Wring al het vocht uit de vispuree.
  4. Filter de saus door een koffiefilter voor een prachtige goudbruine garum. Bewaar de garum in je koelkast en gebruik het als zoutvervanger.

Receptuur: Christian Weij, Foto: Maarten Weij