Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
vissaus Garum van ansjovis

Garum van ansjovis

  • Eenvoudig

Advertentie

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de ansjovis met ingewanden en al zo klein mogelijk of pureer ze in een keukenmachine tot gehakt. Meng het zout erdoor en doe het vismengsel in een pot en sluit het luchtdicht af. Zet de pot zo warm mogelijk weg, hoe warmer het is, hoe sneller het gaat. Bijvoorbeeld bovenop je CV-ketel.

  2. Laat de vis minstens 6 maanden fermenteren tot het op dikke bruine yoghurt lijkt. Roer daarbij de eerste weken de vispuree dagelijks om totdat er een laagje vocht op ontstaat.

  3. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een schone, uitgespoelde doek – die je nadien weg kunt gooien – in een zeef en giet de inhoud van de pot erin. Wring al het vocht uit de vispuree.

  4. Filter de saus door een koffiefilter voor een prachtige goudbruine garum. Bewaar de garum in je koelkast en gebruik het als zoutvervanger.

Receptuur: Christian Weij, Foto: Maarten Weij

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 / 5.0 (3 stemmen)