Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Bakken met gember: gemberdonuts

Gemberdonuts

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Voor de gembersuiker

Voor de donuts

Bereiding

  1. Meng 2 dagen van tevoren voor de gembersuiker de suiker met de gember in een bakblik of ruime kom. De suiker zal het vocht uit de gember trekken waardoor het een kleverige massa wordt. Laat het mengsel op een warme plaats drogen, je kunt dit eventueel versnellen in een afkoelende oven. Verbrokkel na 2 dagen de hard geworden suiker weer in een vijzel of keukenmachine, maar let op dat je er geen poedersuiker van maakt. Je kunt dit eventueel vervangen door een mengsel van 2 tl gemberpoeder en 200 g suiker, maar je mist dan wel de scherpte en frisheid van verse gember.

  2. Meng voor de donuts 400 g bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer kort door het bloemmengsel. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het ei en het vanillemerg toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ca. 1 uur rijzen.

  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ca. 1,5 cm dik. Steek grote cirkels (ca. 10 cm Ø) uit het deeg. Steek uit het midden van de cirkels kleinere cirkels (ca. 4 cm Ø). Leg de donuts op bakpapier en dek ze losjes af met vershoudfolie of een schone theedoek. Laat ca. 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

  4. Vul een stevige pan voor ca. ⅓ met olie en verhit tot 175°C. Frituur de donuts, in porties, ca. 2 minuten per zijde in de hete olie tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat uitlekken op een rooster terwijl je de rest van de donuts frituurt.

  5. Wentel de gefrituurde donuts in gembersiroop, laat kort uitlekken en wentel ze dan in de gembersuiker. Geef er eventueel jam bij.

Per portie: 416 kcal | 53 g koolhydraten | 5 g eiwit | 20 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)