Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Huzarensalade

Huzarensalade

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Nick Toet: "Misschien wel de bekendste salade op de Hollandsche BBQ: De huzarensalade! Ook deze wordt vaak gegeten uit zo’n heerlijke plastic bak of emmer. Ik krijg er rillingen van… Het is super makkelijk om zelf te maken en nog veel lekkerder ook. Waar komt de naam ā€˜huzaren’ eigenlijk vandaan? Huzaren waren Hongaarse ruiters die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers vochten tegen de Turken. Toen Napoleon naar Nederland kwam, werden deze ruiters ook hier bekend. De Huzaren namen vooraf bereid voedsel mee, wat later bekend zou komen te staan als ā€˜huzarensalade’. Zo, niet alleen lekker vreten maken, maar je lesje geschiedenis ook weer gehad."

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediƫnten

Lees verder na de advertentie

Nick Toet: "Misschien wel de bekendste salade op de Hollandsche BBQ: De huzarensalade! Ook deze wordt vaak gegeten uit zo’n heerlijke plastic bak of emmer. Ik krijg er rillingen van… Het is super makkelijk om zelf te maken en nog veel lekkerder ook. Waar komt de naam ā€˜huzaren’ eigenlijk vandaan? Huzaren waren Hongaarse ruiters die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers vochten tegen de Turken. Toen Napoleon naar Nederland kwam, werden deze ruiters ook hier bekend. De Huzaren namen vooraf bereid voedsel mee, wat later bekend zou komen te staan als ā€˜huzarensalade’. Zo, niet alleen lekker vreten maken, maar je lesje geschiedenis ook weer gehad."

Bereiding

  1. Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in vieren en zet opzij.

  2. Gooi intussen de aardappelblokjes in een pan met gezouten water en kook ze in 7 Ć  9 minuten beetgaar. Giet af, spoel na onder koud stromend water en laat goed uitlekken.

  3. Kook vervolgens de doperwten in 5 minuten gaar. Giet af, spoel na onder koud stromend water en laat goed uitlekken.

  4. Meng in een grote bak de aardappelblokjes met de doperwten, beenham en augurken. Gooi hier de mayo, mosterd, het augurkenvocht, de peterselie (houd wat achter ter garnering) en de zilveruitjes bij. Doe er zout en peper naar smaak bij en meng alles de moeder.

  5. Verdeel de huzarensalade over een mooie schaal en gooi de gekookte eieren erop. Beetje gehakte peterselie erover want het oog wil ook wat. Oudhollandse glorie, klaar voor je BBQ.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

BBQ’en met Nick

€ 27,50
cover BBQ'en met Nick
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!