Huzarensalade
Eenvoudig4 personen45 minuten bereiden
Nick Toet: "Misschien wel de bekendste salade op de Hollandsche BBQ: De huzarensalade! Ook deze wordt vaak gegeten uit zo’n heerlijke plastic bak of emmer. Ik krijg er rillingen van… Het is super makkelijk om zelf te maken en nog veel lekkerder ook. Waar komt de naam ‘huzaren’ eigenlijk vandaan? Huzaren waren Hongaarse ruiters die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers vochten tegen de Turken. Toen Napoleon naar Nederland kwam, werden deze ruiters ook hier bekend. De Huzaren namen vooraf bereid voedsel mee, wat later bekend zou komen te staan als ‘huzarensalade’. Zo, niet alleen lekker vreten maken, maar je lesje geschiedenis ook weer gehad."
Ingrediënten
- 3 eieren
- 300 g vastkokende aardappelen (geschild in kleine blokjes)
- 100 g doperwten (uit de diepvries)
- 50 g augurken (in kleine blokjes)
- 100 g beenham (in kleine blokjes)
- 4 el mayo
- 1 tl grove mosterd
- 2 el augurkenvocht
- handje bladpeterselie (fijngehakt)
- 50 g zilveruitjes
- zout en peper
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in vieren en zet opzij.
- Gooi intussen de aardappelblokjes in een pan met gezouten water en kook ze in 7 à 9 minuten beetgaar. Giet af, spoel na onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
- Kook vervolgens de doperwten in 5 minuten gaar. Giet af, spoel na onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
- Meng in een grote bak de aardappelblokjes met de doperwten, beenham en augurken. Gooi hier de mayo, mosterd, het augurkenvocht, de peterselie (houd wat achter ter garnering) en de zilveruitjes bij. Doe er zout en peper naar smaak bij en meng alles de moeder.
- Verdeel de huzarensalade over een mooie schaal en gooi de gekookte eieren erop. Beetje gehakte peterselie erover want het oog wil ook wat. Oudhollandse glorie, klaar voor je BBQ.

Uit het boek:
BBQ’en met Nick