
Japanse soufflé pancakes
Uitdagend
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Zet een dag van tevoren voor de pandankokosroom het blikje kokosmelk in de koelkast.
Splits de eieren. Houd de eiwitten apart. Klop de dooiers met 50 g suiker lichtgeel en romig. Mix de melk er in delen doorheen.
Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en spatel voorzichtig door elkaar tot een egaal beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Bewaar een deel in de koelkast. Omdat het beslag erg luchtig is en je wilt voorkomen dat het instort gedurende het bakken, kun je het beste in twee keer het beslag afmaken en bakken.
Klop de 8 eiwitten met het wijnsteenbakpoeder luchtig. Voeg 75 g suiker beetje bij beetje toe tot er glanzende, stijve pieken ontstaan. Verdeel de eiwitten in twee gelijke delen. Bewaar een deel in de koelkast.
Neem de helft van het eigeelbeslag en spatel de helft van de eiwitten er in delen doorheen. Voeg pas een volgend deel toe als het vorige volledig is opgenomen. Ga voorzichtig te werk, je wilt niet de lucht eruit kloppen.
Verhit olie in een pan met goede antiaanbaklaag en passend deksel op hoog vuur. Schep een lepel beslag in de pan en bak 4-5 minuten met deksel op de pan. Tenzij je een hele grote pan hebt, kun je het beste 1 à 2 pancakes tegelijk bakken. Zet het vuur lager. Haal het deksel van de pan, keer de pancake voorzichtig om en bak nog eens 4-5 minuten tot ook die zijde goudbruin is. Herhaal met de rest van het beslag.
Neem het tweede deel eigeelbeslag en spatel ook hier voorzichtig op dezelfde manier de eiwitten doorheen. Bak op dezelfde manier pancakes van dit beslag.
Neem ondertussen voor de pandankokosroom het blikje kokosmelk uit de koelkast. Door het blikje te koelen, scheiden de room en het water zich. Schep de dikke room van het kokoswater (zie tip) af en doe in een kom. Voeg het poedersuiker en het pandanextract toe en klop tot een stevige room.
Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan goudbruin. Verdeel de room over de pancakes, bestrooi met kokosrasp, besprenkel eventueel met honing en serveer direct.
Wat zijn Japanse soufflé pancakes?
Japanse soufflé pancakes – of kortweg Japanse soufflés – zijn een luchtige, dikke en zachte variant op de klassieke pannenkoek met de structuur van soufflés. Ze zien eruit als kleine wolkjes op je bord en wiebelen een beetje als je ze aanraakt. Belangrijk is wel: zorg dat je ze langzaam bereid op laag vuur. Omdat ze wat dikker zijn dan normale pannenkoeken, hebben ze iets langer de tijd nodig om gaar te worden. Maar geloof ons, dan heb je ook wat.
Ze smaken zacht, lichtzoet en romig. Perfect met toppings als vers fruit, slagroom, poedersuiker, ahornsiroop of een bolletje ijs. Japanse soufflé pancakes zijn ideaal voor brunch, als toetje of gewoon als verwenmomentje. Een feestje voor je mond én je ogen! Probeer ze nu zelf te maken met dit recept!