Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Japanse soufflé pannenkoeken

Japanse soufflé pancakes

  • Uitdagend

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 24 uur wachttijdca. 24 u. wachttijd

Op zoek naar een Aziatisch dessert? Deze Japanse soufflé pannenkoeken met kokosroom zijn een heerlijke toevoeging aan je zoete archief.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de pandankokosroom

Op zoek naar een Aziatisch dessert? Deze Japanse soufflé pannenkoeken met kokosroom zijn een heerlijke toevoeging aan je zoete archief.
Tip
Gooi het kokoswater niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld in een smoothie met mango en banaan.

Bereiding

  1. Zet een dag van tevoren voor de pandankokosroom het blikje kokosmelk in de koelkast.

  2. Splits de eieren. Houd de eiwitten apart. Klop de dooiers met 50 g suiker lichtgeel en romig. Mix de melk er in delen doorheen.

  3. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en spatel voorzichtig door elkaar tot een egaal beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Bewaar een deel in de koelkast. Omdat het beslag erg luchtig is en je wilt voorkomen dat het instort gedurende het bakken, kun je het beste in twee keer het beslag afmaken en bakken.

  4. Klop de 8 eiwitten met het wijnsteenbakpoeder luchtig. Voeg 75 g suiker beetje bij beetje toe tot er glanzende, stijve pieken ontstaan. Verdeel de eiwitten in twee gelijke delen. Bewaar een deel in de koelkast.

  5. Neem de helft van het eigeelbeslag en spatel de helft van de eiwitten er in delen doorheen. Voeg pas een volgend deel toe als het vorige volledig is opgenomen. Ga voorzichtig te werk, je wilt niet de lucht eruit kloppen.

  6. Verhit olie in een pan met goede antiaanbaklaag en passend deksel op hoog vuur. Schep een lepel beslag in de pan en bak 4-5 minuten met deksel op de pan. Tenzij je een hele grote pan hebt, kun je het beste 1 à 2 pancakes tegelijk bakken. Zet het vuur lager. Haal het deksel van de pan, keer de pancake voorzichtig om en bak nog eens 4-5 minuten tot ook die zijde goudbruin is. Herhaal met de rest van het beslag.

  7. Neem het tweede deel eigeelbeslag en spatel ook hier voorzichtig op dezelfde manier de eiwitten doorheen. Bak op dezelfde manier pancakes van dit beslag.

  8. Neem ondertussen voor de pandankokosroom het blikje kokosmelk uit de koelkast. Door het blikje te koelen, scheiden de room en het water zich. Schep de dikke room van het kokoswater (zie tip) af en doe in een kom. Voeg het poedersuiker en het pandanextract toe en klop tot een stevige room.

  9. Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan goudbruin. Verdeel de room over de pancakes, bestrooi met kokosrasp, besprenkel eventueel met honing en serveer direct.

* Wijnsteenbakpoeder is een combinatie van baking soda en wijnsteen. Het wordt vaak gebruikt voor het opkloppen van eiwitten en slagroom. Het geeft eiwit meer volume en werkt als een natuurlijke slagroomversteviger. In dit recept kun je het niet vervangen door bakpoeder of baking soda. Je kunt het eventueel weglaten, maar dan is er een kans dat het eiwit minder stijf wordt. Wijnsteenbakpoeder koop je bij de toko of bij de biologische winkel.

Per portie: 603 kcal | 63 g koolhydraten | 16 g eiwit | 33 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)

Wat zijn Japanse soufflé pancakes?

Japanse soufflé pancakes – of kortweg Japanse soufflés – zijn een luchtige, dikke en zachte variant op de klassieke pannenkoek met de structuur van soufflés. Ze zien eruit als kleine wolkjes op je bord en wiebelen een beetje als je ze aanraakt. Belangrijk is wel: zorg dat je ze langzaam bereid op laag vuur. Omdat ze wat dikker zijn dan normale pannenkoeken, hebben ze iets langer de tijd nodig om gaar te worden. Maar geloof ons, dan heb je ook wat.

Ze smaken zacht, lichtzoet en romig. Perfect met toppings als vers fruit, slagroom, poedersuiker, ahornsiroop of een bolletje ijs. Japanse soufflé pancakes zijn ideaal voor brunch, als toetje of gewoon als verwenmomentje. Een feestje voor je mond én je ogen! Probeer ze nu zelf te maken met dit recept!