Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Kaneelcruffin met rozen-citroenglazuur en rozenblaadjes

Kaneelcruffin met rozen-citroenglazuur en rozenblaadjes

In samenwerking met mooiwatbloemendoen.nl
 • Gemiddeld

 • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

 • en 25 minuten wachttijd en 25 min. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Vind je zelf croissantdeeg maken teveel werk? Gebruik kant-en-klaar croissantdeeg (uit blik) en ga verder vanaf stap 6.

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengkom van een keukenmachine. Meng alles ca. 10 minuten met een deeghaak op lage snelheid. Kneed daarna op hoge snelheid nog ca. 2 minuten door. Stort het deeg op je werkblad en vorm er een bol van. Dek de deegbol af met vershoudfolie en leg het deeg ca. 40 minuten in de vriezer.

 2. Sla met een deegroller de 125 g koude boter tussen 2 vellen bakpapier uit tot een rechthoek. De boter wordt hierdoor ‘flexibel’ zonder dat hij zacht wordt. Voor het toeren van het deeg is het belangrijk dat het deeg en de boter zoveel mogelijk dezelfde temperatuur zijn. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek die 2 keer zo groot is als de plak boter.

 3. Leg de boter op het deeg en snijd de uitstekende deegranden af. Leg deze deegranden met de rechte kant naar buiten op de boter. Als het goed is, is de boter nu precies bedekt met deeg. Zorg dat de deegranden goed aansluiten.

 4. Rol het deeg in één richting uit tot een lange rechthoek van 80 cm lang. Vouw het deeg vanaf beide korte zijden naar binnen maar maak 1 flap wat langer dan de andere. Vouw het geheel nogmaals in dezelfde richting dubbel. Doordat je de eerste 2 flappen ongelijk hebt gemaakt krijg je nu minder spanning op het deeg bij de vouw. Snijd met een scherp mesje het deeg aan de buitenkant van beide vouwen in zodat de spanning nog meer van het deeg af is. Leg het deeg afgedekt ca. 35 minuten in de koelkast. Dit was de eerste toer.

 5. Herhaal stap 4, maar nu met het deeg een kwartslag gedraaid. Je rolt het deeg nu dus in een andere richting uit. Leg het deeg weer afgedekt ca. 35 minuten in de koelkast. Dit was de tweede toer.

 6. Rol het deeg uit tot een langwerpige rechthoek van ca. 80 x 15 cm. Snijd het deeg met een scherp mes in 24 reepjes van 3×15 cm. Maak het deeg licht vochtig en bestrooi het deeg met 4 el kaneelsuiker. Verwarm de oven voor (elektrisch: 40°C). Leg telkens 2 plakjes op elkaar, maar laat het tweede plakje telkens 3 cm uitsteken aan de korte kant. Rol nu het geheel op tot een rolletje waar dus twee flapjes uitsteken. Vouw de flapjes onder het rolletje en druk ze goed aan. Leg de rolletjes in een muffinvorm. Druk met je vinger een gat in het midden. Strooi 1 el kaneelsuiker over de cruffins.

 7. Zet de bakplaat in de oven, zet de oven uit en sluit de ovendeur. Laat de cruffins ca. 45 minuten rijzen. Let op dat het niet te warm rijst, dan smelt alle boter uit het deeg. Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor (elektrisch: 170°C). Zet een schaaltje met warm water onder in de oven.

 8. Bak de cruffins ca. 25 minuten in de oven. Neem ze uit de oven en laat afkoelen. Roer voor het glazuur de poedersuiker, het citroensap en het rozenwater glad. Schep wat van het glazuur op de cruffins en bestrooi met rozenblaadjes en maanzaadjes.

Per portie: 248 kcal | 38 g koolhydraten | 4 g eiwit | 9 g vet

Receptuur: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: S’usi Gastro Studio

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)